ΚΕΝΤΡΟ DESIGN / ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ / ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΠΘ / 2010-2011

Ο τόπος επέμβασης του θέματος βρίσκεται στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, σε έναν σημαντικό δημόσιο τόπο, που απλώνεται στα όρια μεταξύ στεριάς και θάλασσας. Αντικείμενο του θέματος αποτελεί ο σχεδιασμός ενός κέντρου Design, με στόχο τη δημιουργία ενός αναγνωρίσιμου τοπόσημου στην εικονογραφία της πόλης και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μεταξύ στεριάς – θάλασσας στην περιοχή. Αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι η προνομιούχα θέση του οικοπέδου και οι προσφερόμενες θέες. Έτσι, βασικό μέλημα κατά τη μελέτη σχεδιασμού αποτέλεσε η αξιοποίηση – εκμετάλλευση της ιδιαίτερης αυτής θέσης και των θέων που προσφέρει. Έχοντας ως άξονα τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου χώρου, αστικής αναψυχής, πολιτισμού και πληροφόρησης, καταλήγουμε στη δημιουργία ενός γραμμικού κτιρίου που διαπερνάται από ένα δεύτερο, υπερυψωμένο, σε σχήμα πλάγιου Π. Σκοπός επίσης αποτέλεσε η διανομή των λειτουργιών έτσι ώστε ο επισκέπτης να επιλέγει την δραστηριότητα που θα ακολουθήσει, αλλά ταυτόχρονα να περιηγείται μέσα στο κτίριο προκαλώντας του το ενδιαφέρον και γεννώντας του το αίσθημα της εξερεύνησης.
 
Το κτίριο τοποθετείται παράλληλα στην παραλία και στο οικόπεδο, ανάλογο του συνολικού του σχήματος, που αποκόπτεται από την στεριά, αποτελώντας στην ουσία νησί με την οποία ενώνεται μέσω δύο ραμπών ανατολικά και δυτικά. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως για κατασκευαστικούς λόγους, το συνολικό κτίριο τοποθετείται πάνω σε πασσάλους ύψους 3μ.
 
Ο κύριος όγκος χαρακτηρίζεται από την γραμμικότητά του αλλά και από ένα ‘’πλαίσιο μπετού’’ που εκτείνεται πέρα από τα όρια του κτιρίου. Οι όψεις διαμορφώνονται εναλλάξ από κατακόρυφα διαφανή υαλοστάσια και από άλλα δεύτερα ημιδιαφανή. Ωστόσο και τα δύο τοποθετούνται στην εσωτερική μεριά του πλαισίου δίνοντας την αίσθηση του βάθους. Η είσοδος στον όγκο πραγματοποιείται από το μέσο περίπου του κτιρίου, στο σημείο όπου ο δεύτερος όγκος διαπερνά τον πρώτο, δημιουργώντας αίθριο χώρο. Στο σημείο αυτό της εισόδου τοποθετούνται κινητά υαλοστάσια, ικανά να μετατοπίζονται στο πλάι κατά τους θερινούς μήνες, καθιστώντας την είσοδο διαμπερή και τη διέλευση μέσα από το κτίριο, όπου στη νότια πλευρά οδηγεί σε μεγάλο υπαίθριο χώρο.
Archisearch - ΤομέςΤΟΜΕΣ
Archisearch - ΌψειςΟΨΕΙΣ
Archisearch - Νυχτερινή άποψηΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΨΗ
Archisearch - ΜακέταΜΑΚΕΤΑ
Archisearch - ΚάτοψηΚΑΤΟΨΗ
Archisearch - ΕσωτερικόΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Archisearch - ΕσωτερικόΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Archisearch - Εξωτερική παραλίαΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ
Archisearch - Δημόσιος Χώρος ΕισόδουΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

RELATED ARTICLES