ΑΣΤΙΚΟ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑ / ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ 9ου εξαμήνου/ ΕΜΠ / Α. Βερτεούρη, Π.Βασιλάκη, Ν.Μάρτσετιτς, Α. Χαζάπη,Ε. Υφαντή, Κ. Γαλακτίου, Π. Βαρδουλάκη

«Οι πολιτισμικές αλλαγές που βασίζονται στην γρήγορη εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών, εξελίσσονται συνεχώς και επηρεάζουν όλες τις δραστηριότητές μας, στο επίπεδο της έρευνας, στο ελεύθερο επάγγελμα αλλά κυρίως στην καθημερινή μας ζωή. Ο ψηφιακός «πολιτισμός» επηρεάζει την αντίληψη που έχουμε για το κτισμένο περιβάλλον ως κάτοικοι και δημιουργοί του και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο πλάθουμε και παράγουμε χώρο.»

(απο την εισαγωγή για το 1ο διεθνές συνέδριο σχετικά με την « Κριτική πάνω στον Ψηφιακό σχεδιασμό» (Critical Digital),Harvard 2008

Στον επαγγελματικό κλάδο, τα λογισμικά προγράμματα ψηφιακής μοντελοποίησης τείνουν να χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για την απεικόνιση κτηρίων που ήδη έχουμε σχεδιάσει. Στο πλαίσιο της έρευνας ωστόσο, εντός και εκτός ακαδημίας, τα σχετικά λογισμικά που διατίθενται στην αγορά, μπορούν και θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται με έναν περισσότερο δημιουργικό-παραγωγικό τρόπο.

Στα προηγούμενα έτη, το μάθημα εστίαζε στην κίνηση μέσα στον ψηφιακό χώρο και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιληφθεί κανείς τον χώρο αυτό, μέσα απο δυναμικές ψηφιακές απεικονίσεις, όπως το animation. Η διαδικασία διαμόρφωσης της ψηφιακής δυναμικής απεικόνισης (animation) αλλά και το τελικό video αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία για να την έρευνα, τον έλεγχο, την πληρέστερη ενημέρωση, και επίλυση ζητημάτων κατά τη συνθετική διαδικασία γιατί προσφέρουν μια συνεχή (ροϊκή) αντίληψη που προσεγγίζει τη “φυσική” ανθρώπινη αντίληψη τόσο στο εσωτερικό του χώρου όσο και απ’ έξω..

Το 2009, το εργαστηριακό μάθημα διεύρυνε την έρευνά του σχετικά με τις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων στην διαμόρφωση της συνθετικής διαδικασίας και το στοιχείο της κίνησης ενσωματώθηκε στο σενάριο της άσκησης.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια να καταλάβει κανείς, πού μπορεί να οδηγήσει η προσέγγιση αυτή, και πώς ενδεχομένως μετασχηματίζει τη φύση της ίδιας της αρχιτεκτονικής. Έχουμε μόλις αρχίσει να ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις, ενώ ταυτόχρονα ο αιώνας τον οποίο διανύουμε, αναδεικνύει πολύ ανάμικτες θεωρήσεις για την σχέση αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας. Απαιτείται πλεόν μια λεπτομερής εξέταση της «καινοτομίας».

Οι φοιτητές δημιούργησαν μια ομάδα επτά ατόμων και συνέθεσαν ψηφιακά, ένα πολυλειτουργικό στοιχείο, το οποίο αντιλαμβάνεται κανείς σαν ένα ενιαίο σύνολο και όχι σαν επιμέρους αντικείμενα. Το στοιχείο αυτό ικανοποιεί μια σειρά απο απαιτήσεις:

1. Λειτουργικά δεδομένα(όπως εσοχές και ράφια για την τοποθέτηση κάποιων αντικειμένων και στοιχείων φωτισμού, ανοίγματα θέασης  και  κάθισμα για 3-4 άτομα ),

2. Ευστάθεια και αντοχή που πρέκυψαν απο το υλικό κατασκευής (κοντραπλακέ θαλάσσης)

3. Αισθητικές και αντιληπτικές παράμετροι που όρισαν οι φοιτητές

Για να μπορέσουμε να ερευνήσουμε συγκεκριμένες παραμέτρους στη σχέση μεταξύ ψηφιακού σχεδιασμού και υλικής επίλυσης, οι φοιτητική ομάδα κατασκέυασε σε κλίμακα 1:1 τμήμα του στοιχείου τους. Αυτό έγινε με την παραγωγή πρωτοτύπων (RP:rapid prototype manufacturing), και την χρήση των CNC (Computer Numeric Controlled) μηχανημάτων στο εργαστήριο προπλασμάτων της σχολής αρχιτεκτόνων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η κατασκευή του πρωτότυπου έγινε με χρηματοδότηση του τμήματος αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.

Εξίσου σημαντικό στην διαδικασία CAM (Computer Aided Design) που θα ακολουθήθηκε ήταν η κατανόηση των περιορισμών που υπάρχουν απο τα ίδια τα CNC μηχανήματα αλλά και τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή. Αυτοί οι περιορισμοί , ήταν ταυτόχρονα μια ευκαιρία για την δημιουργία ενός επιπλέον,συνολικού πλαισίου, στον συνθετικό τρόπο σκέψης.

Το “αστικό χρωμόσωμα” κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό “Future Bench” του Δήμου Αθηναίων το 2010.
 
Διδάσκοντες:
Αναστασία Πεχλιβανίδου-Λιακατά, Καθηγήτρια ΕΜΠ
Τίνα Μικρού,Ε.Ε.ΔΙ.Π Ι ,ΕΜΠ
Σίμος Βαμβακίδης, Λέκτορας 407, Υ/Δ ΕΜΠ
Μαρία Κερκίδου, Υ/Δ ΕΜΠ
Mladen Stamenic, Y/Δ ΕΜΠ
 
 
 
Ακολουθεί το κείμενο απο την τελική παράδοση της σπουδαστικής ομάδας:
 
1.Βασική ιδέα
 
Η βασική ιδέα είναι η δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού στοιχείου που θα εξυπηρετεί και θα ενδυναμώνει κοινά στοιχεία της καθημερινής ζωής σε σχολές αρχιτεκτόνων και καλών τεχνών, όπως η συνάντηση, η εργασία και η παρουσίαση στη σχολή. Το αντικείμενο που καλούμαστε να σχεδιάσουμε έχει ορισμένες προδιαγραφές. Επιλέξαμε μια σειρά από λειτουργίες οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός φοιτητή της σχολής μας. Το αντικείμενο μελέτης είναι αρκετά οικείο, καθώς ο καθένας μας αναζητά ορισμένα πράγματα όταν κινείται στους χώρους της σχολής: καθιστικά, χώρους ανακοινώσεων, χώρους εργασίας και παρουσιάσεων. Επίσης πολλοί φοιτητές χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους, όποτε χρειάζονται χώρους για το κλείδωμά τους. Καταλήγουμε επομένως σε μια εγκατάσταση που θα περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω χρήσεις.
 
2.Η χωροθέτηση στην σχολή αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Ο καλύτερος κατά τη γνώμη μας τόπος για την χωροθέτηση αυτής της λειτουργικής εγκατάστασης που θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις διαφορετικές χρήσεις είναι το προαύλιο μεταξύ των κτιρίων Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, που μέχρι τώρα είναι ένας κενός, «στεγνός» χώρος που απομένει σαν ακάλυπτος στρωμένος με μπετόν, ενώ μονο τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει κάποιες φυτεύσεις δέντρων, κυρίως ακακίες και νεαρά πλατάνια, αλλά χωρίς περαιτέρω επεμβάσεις. Γύρω από αυτόν τον μεγάλο χώρο (65Χ30 μέτρα) συγκεντρώνονται διάφορες σημαντικές χρήσεις για την σχολή, όπως η Τ12, όπου οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται, το εστιατόριο της σχολής και οι είσοδοι στο κτήριο Μπουμπουλίνας. Συχνά, ιδιαίτερα την άνοιξη αλλά πλέον όλο και περισσότερους μήνες, πολλοί επιλέγουν να φέρουν το σχεδιαστήριο τους έξω και να δουλέψουν, και για σκιά ή προστασία από την βροχή καταφεύγουν στη μεγάλη στοά του κτηρίου Μπουμπουλίνας. Γενικά είναι ένας χώρος που έχει δυνατότητες να παραλάβει διάφορες δραστηριότητες, και οι ροές των καθημερινών κινήσεων των φοιτητών ορίζουν περιοχές που άλλες χρησιμοποιούνται λιγότερο και άλλες περισσότερο. Με βάση αυτές τις ροές θα μελετήσουμε τον χώρο και θα προτείνουμε πιθανές τοποθετήσεις του ή των στοιχείων.

3.Μελέτη ροών και συσχετισμός με την κατασκευή

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε γύρω και κατά μήκος των πορειών αυτών τις κατασκευές μας, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον αναξιοποίητο χώρο και να τονίσουμε τις ήδη υπάρχουσες λειτουργίες του. Το αντικείμενο μας υποθέτουμε ότι ανήκει σε μια ομάδα αντικειμένων με διαφορετικά μεγέθη, που θα σχηματίζουν νοητές συνέχειες και θα εμπλουτίζουν λειτουργικά το χώρο. Αυτά τα αντικείμενα μπορούν να έχουν το λιγότερο μία χρήση, και μελλοντικά θα μπορούν να αναδιαταχθούν με διάφορους τρόπους ώστε να προσαρμοσθούν και να εφαρμόσουν σε διαφορετικούς χώρους. Θα είναι δηλαδή καθαρά modules, με κοινά προφίλ ή σημεία ένωσης.

Στον χάρτη βλέπουμε ένα διάγραμμα ροών, όπου φαίνονται οι κύριες και οι δευτερεύουσες πορείες σε σχέση με την φύτευση και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του χώρου. Οι κύριες πορείες είναι αυτή από την είσοδο Τοσίτσα προς την πίσω είσοδο της Τ12 και το ένα κλιμακοστάσιο του κτιρίου Μπουμπουλίνας και αυτή προς το εστιατόριο, ενώ δευτερεύουσες είναι οι κινήσεις προς τα καμαρίνια και το δεύτερο κλιμακοστάσιο του Μπουμπουλίνας και στο κτίριο Τεχνικής Υπηρεσίας. Τα δέντρα που φυτεύτηκαν βρίσκονται τοποθετημένα σε ένα αρκετά κανονικό κάναβο και φαίνεται πως σκοπεύουν να τα πυκνώσουν ακόμα περισσότερο.

4.Μελέτη στάσεων και χρήσεων υπάρχουσας κατάστασης

Ο φωτισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατανομή και στις πυκνώσεις των χρήσεων που συναντάμε στο προαύλιο. Λόγω του προσανατολισμού του, το βόρειο και κεντρικό τμήμα της αυλής δέχεται περισσότερο φως από το νότιο. Έτσι τους χειμερινούς μήνες, που η σχολή χρησιμοποιείται και περισσότερο, οι φοιτητές όταν δουλέυουν έξω χρησιμοποιούν αυτό το τμήμα της αυλής, και σαν σκίαστρα όταν χρειάζεται λειτουργούν τα δέντρα, που είναι περισσότερα σε αυτή την πλευρά. Το καλοκαίρι αντίθετα, οι περισσότεροι προτιμούν το σκιερό και πιο δροσερό τμήμα, καθώς και την στοά του κτιρίου Μπουμπουλίνας. Η στοά αυτή πολλές φορές λειτουργεί σαν άτυπο καθιστικό, αφού ελλείψει σκαμπό πολλοί κάθονται στα σκαλιά της. Επίσης συχνά εκεί παρκάρουν ποδήλατα και μηχανάκια. Στην πλευρά του εστιατορίου δεν συναντάμε πολύ κόσμο, αν εξαιρέσουμε την πορεία που περιγράψαμε πριν, και εκεί συχνά γίνονται οι ανεφοδιασμοί της κουζίνας ενώ στο πλάι του κτιρίου Γκίνη βρίσκονται παρατεταγμένοι κάδοι απορριμμάτων, που δεν βοηθούν την βελτίωση του κλίματος. Παρόλα αυτά εκεί γίνονταν μέχρι τώρα οι εκδηλώσεις της σχολής όπως η απονομή των πτυχίων.

Οι κατασκευές που θέλουμε να εντάξουμε στο χώρο θέλουμε να βοηθήσουν τις ήδη υπάρχουσες λειτουργίες. Οι λειτουργικές ενότητες που θα ενσωματώνουν θα είναι οι εξής:

  • καθιστικό
  • χώροι εργασίας με σχεδιαστήριο και καθίσματα
  • στέγαστρα
  • επιφάνειες για εκθέσεις – αναρτήσεις αφισών ή εργασιών
  • ράφια – εσοχές για έντυπα
  • στηρίγματα για ποδήλατα

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, οι κατασκευές σαν σύνολο θα βρίσκονται σε ένα γενικό άξονα διαγώνιο στο βόρειο τμήμα του προαυλίου, λόγω του καλύτερου προσανατολισμού του, και θα χωρίζεται σε τρεις γενικές ενότητες: το βορειότερο τμήμα που θα σχετίζεται περισσότερο με την Τ12 και θα έχει κυρίως χώρους εργασίας, το μεσαίο τμήμα που βρίσκεται παράλληλα με τις κύριες ροές κίνησης και θα έχει χαρακτήρα πληροφόρησης, και το τρίτο και νοτιότερο τμήμα που σχετίζεται με την στοά και θα φιλοξενεί χώρους καθιστικού. Το μεγαλύτερο κομμάτι της κατασκευής, το οποίο και θα μελετήσουμε πιο διεξοδικά, θα συνδυάζει όλες τις παραπάνω χρήσεις και το τοποθετούμε περίπου στο κέντρο του άξονα μας, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα.

 5.Αναλυτική μελέτη του κεντρικού στοιχείου

Το κεντρικό στοιχείο προέκυψε με βάση τρείς βασικές χαράξεις σε κάτοψη και με την αρχή ότι χωρίζουμε το αντικείμενο σε τρεις βασικούς τομείς που στην κατασκευή δεν ορίζονται απόλυτα αλλά συνδέονται με ομαλές μεταβάσεις. Το κομμάτι (ζώνη Α)το πιο κοντινό στην βασική πορεία είναι μια διαμόρφωση που περιλαμβάνει καθιστικό και η οποία κινείται γύρω από ένα από τα δέντρα, καθώς και μια κάθετη επιφάνεια για ανάρτηση αφισών και οπές για έντυπα και αποτελεί το πιο «δημόσιο» τμήμα της κατασκευής. Η μεσαία ζώνη (ζώνη Β)είναι συνδετική και θα μπορούσε να έχει κάποια σταντ για ποδήλατα, και είναι το πιο χαμηλό στοιχείο της κατασκευής. Τέλος η νότια απόληξη της κατασκευής (ζώνη Γ) αποτελείται από πάγκο εργασίας και καθίσματα με στέγαστρο κατάλληλου προσανατολισμού, και είναι το πιο «ιδιωτικό» τμήμα.

Βασική συνθετική ιδέα είναι κάθε ανεξάρτητο λειτουργικό στοιχείο στην κατασκευή να μετατρέπεται σε ένα άλλο. Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές αυτές να φαίνονται στο ύψος, δηλαδή κατά μήκος της κατασκευής να δημιουργούνται εξάρσεις και υποβαθμίσεις ανάλογα με την εκάστοτε λειτουργία. Έτσι βλέπουμε το κάθισμα του χώρου εργασίας να γίνεται το ψηλότερο τμήμα της πλάτης των κερκίδων της ζώνης Α, ενώ τα σκαλιά – καθίσματα της ίδιας ζώνης καθορίζουν την μορφή του στεγάστρου στην ζώνη Γ. Για την εφαρμογή αυτής της ιδέας σε πρώτη φάση δώσαμε στα επιμέρους στοιχεία τα απαραίτητα μεγέθη και δημιουργώντας κάποια βασικά προφίλ προσπαθήσαμε να ορίσουμε τον χώρο και την μορφή της κατασκευής. Στη συνέχεια αυτή η μορφή απλοποιήθηκε και έτσι μπορούμε να μελετήσουμε τις διαφορετικές εκδοχές της όσο αφορά την χωρητικότητα σε άτομα του κάθε χώρου, τα ύψη της κατασκευής και τις μεταβάσεις.

Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι παράμετροι που θέτει η κατασκευή. Μια αρχή που ορίζουμε για την κατασκευή μας είναι πως θα είναι ημιμόνιμη. Θα μπορεί δηλαδή να λυθεί και να συναρμολογηθεί ξανά για λόγους μεταφοράς και αποθήκευσης, ενώ έτσι θα μπορεί να εκτεθεί σε διαφορετικούς χώρους. Αυτό απαιτεί λοιπόν να γίνει μια κατάτμηση στην κατασκευή σε τμήματα που να είναι εύκολα διαχειρίσιμα, ο τρόπος που αυτά θα συναρμολογούνται να μην είναι απλή κόλληση αλλά ίσως κάποιος τύπος «κουμπώματος» ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της συναρμογής. Επίσης θα ήταν καλό τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ανθεκτικά και ελαφριά.

Το μοντέλο το οποίο προτείνουμε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Με μία τακτική κατάτμηση ανά 20 λ.χ. εκατοστά κατά μήκος ενός γενικού άξονα- ραχοκοκαλιά που διατρέχει την κατασκευή θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε με κομμάτια από κάποιο ελαφρύ υλικό όπως το Dow μια συμπαγή φόρμα η οποία θα στηριζόταν με κάποιον βοηθητικό σκελετό πχ από μέταλλο και μετά από πιο λεπτομερή καταμερισμό των επιφανειών θα επικαλυπτόταν με τμήματα κατασκευασμένα με vacuum forming. Εμείς προτείνουμε έναν καταμερισμό σε επάλληλα προφίλ από ξύλο ή μέταλλο. Τα κομμάτια αυτά θα δημιουργούν ένα σκελετό με δυνατότητες αλλού να μένει σχεδόν γυμνός και να αποκτά εκτός από κατασκευαστική μορφολογική και λειτουργική αξία, όπως για παράδειγμα στην ζώνη Β, και αλλού είτε να επικαλύπτεται με επιφάνειες τύπου vacuum forming είτε να πληρώμεται τελείως δίνοντας μια πιο συμπαγή αίσθηση και πιο σταθερή συμπεριφορά σε φορτίσεις, όπως π.χ σε καθιστικά.

 
Σπουδαστική ομάδα: 
 
Αναστασία Βερτεούρη
Πόπη Βασιλάκη
Ντράγκανα Μάρτσετιτς
Άννα Χαζάπη
Έλενα Υφαντή
Κατερίνα Γαλακτίου
Παυλίνα Βαρδουλάκη
 
Το “αστικό χρωμόσωμα” βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο αίθριο του κτηρίου Αβέρωφ της σχολής αρχιτεκτόνων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πατησίων και Στουρνάρη.
 
Archisearch - φωτογραφία του πρωτότυπουΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ
Archisearch - φωτογραφία του πρωτότυπουΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ
Archisearch - φωτογραφία του πρωτότυπουΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ
Archisearch - φωτογραφία του πρωτότυπουΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ
Archisearch - φωτογραφία του πρωτότυπουΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ
Archisearch - μακέτα συνδέσεων σε κλίμακα 1:1ΜΑΚΕΤΑ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ 1:1
Archisearch - παραλλαγή κατασκευής με κατακόρυφη διάταξη των διατομών,κλίμακα 1:20ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ,ΚΛΙΜΑΚΑ 1:20
Archisearch - παραλλαγή που κατασκευάστηκε με vacuum forming, κλίμακα 1:20ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΜΕ VACUUM FORMING, ΚΛΙΜΑΚΑ 1:20
Archisearch - παραλλαγή κατασκευής με οριζόντια διάταξη των διατομών,κλίμακα 1:20ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ,ΚΛΙΜΑΚΑ 1:20
Archisearch - οριζόντιες διατομές κομμένες με λέηζερΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΜΕ ΛΕΗΖΕΡ
Archisearch - παραλλαγές κατασκευής με CNC miling, κοπή με λέηζερ ή vacuum formingΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ CNC MILING, ΚΟΠΗ ΜΕ ΛΕΗΖΕΡ Η VACUUM FORMING
Archisearch - τομέςΤΟΜΕΣ
Archisearch - κάτοψηΚΑΤΟΨΗ
Archisearch - διάγραμμα / προοπτικό / τοπογραφικό σχέδιοΔΙΑΓΡΑΜΜΑ / ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ / ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

RELATED ARTICLES