Σε κοινή τελετή απονεμήθηκαν τα Residential Development Awards 2020 και τα Commercial Property Awards 2020 που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά από το Build και την Boussias Communications. 

Στόχος των Residential Development Awards, που τελούν υπό την αιγίδα της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων είναι να προβάλουν την πρωτοπορία στον οικιστικό κλάδο και να αναδείξουν την αριστεία στην οικοδόμηση σύγχρονων κατοικιών.

Με την κορυφαία διάκριση Residential Architect of the Year ξεχώρισε από τους νικητές, η XOXarchitects, καθώς συγκέντρωσε την υψηλότερη συνολική βαθμολογία για το σύνολο των υποψηφιοτήτων που διακρίθηκαν. Παράλληλα, τα Residential Development Awards επιβράβευσαν τη Nicol Ridley στην ενότητα Εσωτερικός & Εξωτερικός Σχεδιασμός για το landscape design του ELLINICON 3 Το σύγχρονο λιβάδι που θυμάται.

Στόχος των Commercial Property Awards είναι να αναδείξουν την αριστεία στη δόμηση κτιρίων με εμπορική χρησιμότητα δίνοντας, παράλληλα, μία μοναδική ευκαιρία να προβληθούν τα έργα που ξεχωρίζουν σε πρωτοπορία και καινοτομία.

Αναλυτικά, τα έργα των XOXarchitects που διακρίθηκαν:

Ellinicon 4 – Cantilevered Gardens: GOLD PRIZE

Project title  Ellinicon 4 – Cantilevered gardens
Architecture office   XOXarchitects
Lead architects  Thanasis Hohlidakis, Thanos Kyratzis
Assistant Architect Anna Litsou
Landscape Designer   Nicol Ridley 
Renderings  Evolvia design
Civil engineering  Evangelos Fileris, Nikos Sotiropoulos
Electromechanical engineering  Nikos Gonis, Panos Kamboukos
Developer  Axiacon
Construction & Supervision  Axiacon
Typology  Residential complex 
Location  Athens Riviera, Greece
Total area  4200 m²
Date of design  2019
Date of completion  2022

Είναι το τέταρτο έργο οικιστικής ανάπτυξης που υλοποιεί η αναπτυξιακή – κατασκευαστική εταιρεία Axiacon στη περιοχή του κάτω Ελληνικού, εποικισθείσα από Έλληνες της μικράς Ασίας, τους Ελληνικιώτες. “Κάθε σπίτι κάθε μονοκατοικία με δυόμιση στρέμματα περιβόλι και πηγάδι με ανεμόμυλο, είχε κηπουρό και μια δύο υπηρέτριες. Θυμάμαι ότι γινόταν σκοτωμός ποιος θα έχει τον πιο ωραίο κήπο” Μάνος Μ. Μάρκογλου ( Ελληνικιώτης).  Γέφυρα λοιπόν με τη “κηπούπολη” του παρελθόντος αποτελεί το νέο έργο με εκτεταμένες φυτεύσεις όχι μόνο επί εδάφους αλλά σε εξώστες και δώματα, επιδιώκοντας να αντισταθμίσουμε το χαμένο έδαφος στήσαμε τους κήπους καθ΄ ύψος. Σε συνεργασία με την Landscape designer Nicol Ridley σχεδιάστηκαν κήποι με πλούσια ημιτροπική και τροπική φύτευση. Φυτά με μεγάλα πράσινα και δραματικά φύλλα αναμεμειγμένα με μαλακότερες υφές και λουλούδια υψηλής χρωματικής έντασης, σε συνδυασμό με αρωματικά φυτά που χύνονται από τα μπαλκόνια και τον ήχο του τρεχούμενου νερού δημιουργείται η αίσθηση χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

Αρχικός προβληματισμός μας για το τετράγωνο γωνιακό οικόπεδο των δυόμιση στρεμμάτων ήταν αν τα δεκατρία διαμερίσματα θα αναπτυχθούν σε ενιαίο κτίριο η δύο. Αν και σχεδιαστικά αρχικά ήταν ελκυστική η λύση του ενιαίου κτιρίου σε σχήμα Γ με τρία διαμερίσματα ανά όροφο, σημειώθηκαν προβλήματα ιδιωτικότητας για τα μεσαία διαμερίσματα συν του ότι ήταν εκτός κλίμακας της περιοχής. Τελικά επιλέχθηκε η λύση δύο πενταόροφων κτιρίων σε σχηματισμό Γ με απρόσκοπτες θεάσεις και ιδιωτικότητα για όλα τα διαμερίσματα, το ένα αποτελείται από δύο διαμερίσματα ανά όροφο και το άλλο από ένα διαμέρισμα ανά όροφο. Η εσωτερική χωροθέτηση των διαμερισμάτων για τους χώρους διημέρευσης είναι γραμμική, είσοδος – κουζίνα – τραπεζαρία – καθιστικό και συνεχόμενα ανοίγματα προς τους εξώστες με θέα προς τη θάλασσα και τον κοινόχρηστο κήπο του συγκροτήματος.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί, πέραν της αισθητικής, στην ενεργειακή στρατηγική κατηγορίας Α+ του συγκροτήματος πλαισιωμένη με τους απαραίτητους αυτοματισμούς έξυπνης και οικολογικής διαβίωσης, ώστε να πραγματοποιήσουμε ένα αειφόρο σύνολο.

BCA CAMPUS, ΧΩΡΟΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: Best Renovation – Education SILVER AWARD

Project title  BCA Campus – Holistic learning spaces
Architecture office  XOXarchitects
Civil engineering  Christos Tzallas
Electromechanical engineering  Argyris Kagianas
Supervision  XOXarchitects
Typology   College 
Location   Athens, Greece
Total area  2700 m²
Date of design  2018
Date of completion  2019

Το κτίριο γραφείων της Γ.Ε.Κ Α.Ε. οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1991 – 1995 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, γνωστότερο στο κοινό ως μπυραρία Craft εσωτερικού σχεδιασμού των meta-Αρχιτεκτονική.  Η νέα του χρήση ως κολλέγιο BCA, ενοποίησε το κτίριο γραφείων και το πρώην εστιατόριο σε σύγχρονο Campus.

Όταν μας ανατέθηκε να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε τους χώρους του κολλεγίου BCA ο πρώτος μας προβληματισμός ήταν πως θα κατορθώσουμε να αναπτύξουμε λειτουργικά αλλά και αισθητικά καινοτόμους χώρους σε ένα υφιστάμενο κτίριο. Η ιδέα ήταν λοιπόν να δημιουργήσουμε διαφορετικά περιβάλλοντα μαθησιακά και αναψυχής, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε τις γνωστικές, φυσικές, και συναισθηματικές ανάγκες των μαθητών.

Παρότι οι χώροι είναι συνήθως προγραμματισμένοι για ένα συγκεκριμένο τύπο μάθησης είναι μεγάλο πλεονέκτημα όταν εκ προθέσεως είναι σχεδιασμένοι για να υποστηρίξουν μία ολιστική μάθηση. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον  διαφορετικού τύπου, αυτό που τροφοδοτεί την επιτυχία των μαθητών. Για ολιστική μάθηση οι χώροι συναναστροφών, τα hubs, χώροι καφέ, παιχνιδιών, και άσκησης, είναι θεμελιώδεις. Είναι συχνά η άτυπη αλληλεπίδραση με τους καθηγητές και ομάδων, που προωθεί τους μαθητές να επεκτείνουν την σκέψη τους και να καλλιεργήσουν συναισθηματική ευφυΐα.

«Η μάθηση δεν συμβαίνει μόνο στη τάξη»

Έτσι λοιπόν το αμφιθέατρο που σχεδιάσαμε είναι και τοίχος αναρρίχησης, η χορού, αλλά και χώρος χαλαρών συναντήσεων και web browsing στη μεγάλη οθόνη, και φυσικά ομιλιών, για αυτό και το ονομάσαμε Omni zone. Αντίστοιχα στο πατάρι (Thinking Loft) εκμεταλλευτήκαμε τα υφιστάμενα καθιστικά μετασχηματίζοντας τα σε clusters για ομαδικές εργασίες η απλό διάβασμα. Στον ισόγειο χώρο έπρεπε να ενοποιήσουμε το μπαρ με τη διαφορετική στάθμη του προαυλίου, τη λύση έδωσαν οι κερκίδες που μπορούν να λειτουργήσουν και για συναυλία. Επίσης δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερος χώρος για video games απο τον υφιστάμενο χώρο του θησαυροφυλακίου.

Μια άλλη ενότητα στην οποία δόθηκε μεγάλη έμφαση είναι το Hotel School στον 2ο όροφο. Εκεί έχει οργανωθεί σύγχρονη προσομοίωση όλων των χωρών που διαθέτει ενα ξενοδοχείο σε διάταξη open plan με καινοτόμους αυτοματισμούς ηλεκτρονικής διαχείρισης. Το Lobby και εδώ παίζει το σημαντικότερο ρόλο σκηνοθετώντας αίσθηση φυγής, και άνεσης, χρησιμοποιώντας στοιχεία βίοφιλικού σχεδιασμού,  πχ διαφυγή από τη πόλη με ματ τζάμια και φυτά. Η βασική σχεδιαστική ιδέα και σε αυτό τον όροφο αλλά και σε όλο το campus ήταν να ενισχύσουμε τις συνθήκες για καινοτομία επαυξάνοντας τη ποιότητα και ποσότητα των  αλληλεπιδράσεων στους χώρους όπου καθηγητές μαθητές και ομάδες δουλεύουν, μαθαίνουν και δημιουργούν.

The Black & White villa: SILVER AWARD

Project title  The Black & White villa – Minimal versus Maximal
Architecture office  XOXarchitects
Landscape Designer  Nicol Ridley
Civil engineering  Smartengineering
Electromechanical engineering  Giorgos Karvounis
Construction  Axiacon
Photographer  George Fakaros
Typology  Residential 
Location  Athens Riviera, Greece
Total area  800 m²
Date of design  2016
Date of completion  2018

Ήταν μέσα στη κρίση του 2016 όταν δέχτηκα την πρόσκληση να σχεδιάσω την ανακατασκευή μιας μονοκατοικίας του ’80 που μόλις είχε αγοραστεί στα πηγαδάκια Βούλας, γειτονιά με σχετικά πυκνοδομημένες μονοκατοικίες χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα, όπως και το υφιστάμενο σπίτι.

Επιθυμία της ιδιοκτήτριας ήταν το σπίτι εξωτερικά να αποκτήσει λιτές γραμμές σε τόνους λευκό – μαύρο αλλά εσωτερικά ήθελε αδιαπραγμάτευτα να κινηθεί σε πιο κλασικό διάκοσμο. Άρα λοιπόν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο μια τονική αντίθεση Black & White, αλλά και αρχιτεκτονικού ύφους Minimal versus Maximal που αντιπροσωπεύουν την δυνατή προσωπικότητα του πελάτη, διαχωρίζοντας το έξω με το μέσα σε δύο διαφορετικά λεξιλόγια διχοτομώντας αυτό που λέγεται αρχιτεκτονική συνέπεια, η μήπως όχι; 

  


RELATED ARTICLES