Τελετή απονομής του “Βραβείου Αρχιτεκτονικής 2022” του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του “Βραβείου Αρχιτεκτονικής 2022” του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου που είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία της απονομής των βραβείων καθώς και να περιηγηθεί στην έκθεση που φιλοξενούσε όλες τις υποψήφιες προτάσεις.  

 

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη, ομότιμης καθηγήτριας του ΕΜΠ εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΕΙΑ Ηλίας Κωνσταντόπουλος καλωσόρισε τους αγαπητούς φίλους και συναδέλφους, κάνοντας μια σύντομη εισαγωγή στον θεσμό των Βραβείων Αρχιτεκτονικής του ΕΙΑ που αποτελούν την υψηλότερη διάκριση υλοποιημένου έργου στην Ελλάδα και στο έργο του Ινστιτούτου που έχει διοργανώσει από το 1995 μέχρι σήμερα 300 εκδηλώσεις. Την απονομή έκανε ο Νίκος Καλογεράς, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος του ΕΙΑ, όταν ξεκίνησε ο θεσμός των πρώτων Βραβείων το 2000.

 

Εύφημος Μνεία απονεμήθηκε σ’ ένα σημαντικό έργο μεγάλης κλίμακας, εντός του Αθηναϊκού αστικού ιστού, της πολλαπλά βραβευμένης από το ΕΙΑ, Ρένας Σακελλαρίδου. Έπαινοι απονεμήθηκαν σε δύο κατοικίες: της Μυρτώς Κιούρτη στο Χαϊδάρι, και των Stephan Buerger και Δήμητρας Κατσώτα στην Αρτέμιδα, που ανταποκρίνονται εξαιρετικά στις συγκεκριμένες επιθυμίες και ανάγκες των ιδιοκτητών τους, ενώ ταυτόχρονα συνδιαλέγονται κριτικά με το άναρχα κτισμένο περιβάλλον των προαστείων.

Τέλος, το Βραβείο Αρχιτεκτονικής απέσπασαν δύο έργα: η εξοχική κατοικία των Deca Architecture, που συμπληρώνει με ιδιαίτερη ευαισθησία μία μελέτη που εξελίσσεται εδώ και χρόνια σε μια μεγάλη έκταση της Μήλου, και ένας κήπος με ένα δωμάτιο, ένα ελάχιστο αποτύπωμα στην Κέα των Αλέξανδρου Φωτάκη και Νικολέττας Caputo.

Μετά την απονομή, το κοινό περιηγήθηκε στην έκθεση με τις βραβευμένες προτάσεις και όλες τις συμμετοχές του διαγωνισμού.

Πάνω από 400 προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες και να δουν τα πιο αξιόλογα υλοποιημένα έργα της τελευταίας τετραετίας. Είναι χαρακτηριστικό πως τα έργα αυτά εντοπίζονται κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Αθήνα, και πρόκειται ως επί το πλείστον για ιδιωτικές κατοικίες, κυρίως εξοχικές, τονίζοντας την απουσία δημόσιων έργων για μια ακόμα φορά.

Το σύνολο των συμμετοχών των βραβευμένων προτάσεων, συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση της έκθεσης που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί εδώ.

 

Την έκθεση – η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως 15 Ιανουαρίου 2023 – σχεδίασαν τα μέλη του ΔΣ του ΕΙΑ Αλέξανδρος Ζώμας, Τσαμπίκος Πετράς και Κωσταντής Κίζης. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

      


RELATED ARTICLES