Έκθεση SP Urbanogram at Casa do Brasil [ΑΤΗ] | by Tolis Tatolas

Η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα παρουσιάζει από τις 2 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 την έκθεση SP Urbanogram [ΑΤΗ] του Τόλη Τατόλα. Στην Αθήνα παρουσιάζεται μία επιλογή έργων από την ομώνυμη, διευρυμένη έκθεση στο ΜΑΒ-FAAP Museu de Arte Brasileira την άνοιξη του 2022.

-Press release

Ο Τατόλας επικεντρώνεται στην πόλη του Σάο Πάολο, με την οποία εξοικειώθηκε ιδιαίτερα κατά της εκτεταμένης παραμονής του εκεί το 2019. Εξερεύνησε περιοχές πολύ διαφορετικές, από περισσότερο έως λιγότερο ανεπτυγμένες, και από κεντρικές έως περιφερειακές. Εκθέτει, έτσι, την πραγματικότητα μιας μητροπολιτικής μεγαλούπολης που είναι χαρακτηριστική της παγκόσμιας, έντονης αστικοποίησης. Παράλληλα, σχολιάζει την ανάπτυξη των τομέων της τεχνολογίας και της πληροφορίας, και την εμφάνιση ισχυρών, συχνά μη ελεγχόμενων, μεταναστευτικών κυμάτων και δημογραφικών αλλαγών.

Από τη σειρά Untitled, 2019, μικτή τεχνική σε καλλιτεχνικό χαρτί Hahnemühle, 30x42cm

Ο καλλιτέχνης προσεγγίζει την τέχνη ως επιστημονική έρευνα, που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και λόγω του ακαδημαϊκού του υπόβαθρου στη βιολογία, μεταξύ άλλων. Η έκθεση στην Αθήνα ακολουθεί, προσαρμοσμένη στο χώρο της Πρεσβείας της Βραζιλίας, το μοντέλο οργάνωσης της έκθεσης του Σάο Πάολο σαν ένα ερευνητικό εργαστήριο. Ο Τατόλας εξετάζει το πώς η πόλη αναπτύσσεται ως ένας συνδυασμός οργανικών και ανόργανων στοιχείων. Δείχνει το πώς η φύση, οι άνθρωποι και το δομημένο περιβάλλον συγχωνεύονται, αλληλεπιδρούν ή και παλεύουν για το ποιος θα υπερισχύσει.


Από τη σειρά Pixo Peels, 2019/2022, λαδοπαστέλ και ακρυλικό σε χαρτόνι, διάφορες διαστάσεις

Η έρευνα του Τατόλα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ενότητας, στην οποία εξετάζει τη διαχρονική δυστοπία μέσω πλασματικών απεικονίσεων πόλεων από το 2009. Εδώ, ωστόσο, για πρώτη φορά παρουσιάζει μια πραγματική πόλη. Το Σάο Πάολο, επίσης, ως μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, αντιπροσωπεύει για τον καλλιτέχνη το αστικό παρόν και μέλλον όλων των πόλεων. Έχει, έτσι τόσο τοπικό, όσο και παγκόσμιο χαρακτήρα, και καθολική αξία.

Τα σχέδια Untitled (2019) είναι μια σειρά φανταστικών απόψεων του Σάο Πάολο από ψηλά. Συνδυάζουν χαρακτηριστικά του φυσικού και τεχνητού αστικού περιβάλλοντος, όπως πολεοδομικά σχέδια, χρωματιστές επιφάνειες, oρμητικά ποτάμια και πράσινο. Αυτά, και τα Pixo Peels (2019/2022), που θυμίζουν ξεκολλημένες φλούδες των ιδιαίτερων γκράφιτι της πόλης, έρχονται σε αντίθεση με το κεντρικό έργο της έκθεσης, το SP Urbanogram (2019), ένα δίπτυχο σχέδιο συνολικού μήκους 20 μέτρων, το οποίο κυματίζει σαν καρδιογράφημα που καταγράφει τον παλμό της πόλης.


Από τη σειρά Homo Paulista, 2019, εκτύπωση με αρχειακά μελάνια σε χαρτί Hahnemühle Photo Luster, 65x90cm

Στη φωτογραφία από την ευρύτερη σειρά Homo Paulista (2019) ο καλλιτέχνης αναδεικνύει τη σχέση του ανθρώπου με την πόλη. Το δέρμα ως ανθρώπινο “κέλυφος” ενώνεται με το κέλυφος της πόλης και η εμβρυϊκή στάση του ανθρώπου συμβολίζει τη γένεση μιας σύζευξης, έναν ιδιότυπο αστικό υβριδισμό, που έχει την δυνατότητα να εμπνεύσει μια νέα συνθήκη αρμονικής αστικής ζωής στο μέλλον.  

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που οφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

Facts & Credits

Επιμέλεια: Δρ. Εύη Μπανιωτοπούλου

Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, 19:00

Διάρκεια: 2 Δεκεμβρίου 2022 – 20 Ιανουαρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: 10:00-15:00

Διεύθυνση: Casa do Brasil, Βασιλίσσης Σοφίας 23, 106 74, ισόγειο.

Είσοδος ελεύθερη

H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Museu de Arte Brasileira (MAB), Fundação Armando Alvares Penteado (FAAP) και Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βιογραφικό καλλιτέχνη

Ο Τόλης Τατόλας γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1978 και έχοντας ως βάση την Αθήνα εργάζεται ως διεπιστημονικός καλλιτέχνης. Κατέχει ένα BA (Hons) και ένα BSc (Hons) από το Vakalo College of Art Design/University of Derby και το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ αντίστοιχα. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές σε γκαλερί, πανεπιστήμια και μουσεία στην Ελλάδα, την Μεγάλη Βρετανία, την Βραζιλία, την Τσεχία, την Αυστρία, τις ΗΠΑ και την Λεττονία. Έχει συγγράψει το βιβλίο Τα ζώα στην Ομηρική Εποχή (2005, Ερωδιός) και έχει συμβάλει με κεφάλαια στους συλλογικούς τόμους Science and Technology in Homeric Epics (2008, Springer), Law and the Senses: Touch (2020, Westminster University Press) και A Revolução Grega de 1821: Hino à Liberdade – Οs 200 anos da Grécia Moderna (2022, Alêtheia). Δοκίμια, άρθρα και έργα του Τατόλα έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό και γενικό τύπο. Στον θεατρικό χώρο έχει επιμεληθεί την σκηνογραφία και ενδυματολογία για έργα σημαντικών ελλήνων και ξένων συγγραφέων (Ρίτσο, Genet, Mishima, Sartre, Dostoyevsky, κ.α.) σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας. Έχοντας μελετήσει κλασσικό τραγούδι ως κόντρα-τενόρος συχνά πειραματίζεται με την ανθρώπινη φωνή στην καλλιτεχνική του πρακτική. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βραζιλία, Καναδά, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ).


RELATED ARTICLES