Open House celebrating 10 years | Open House Athens 2024 on 13th & 14th April

Η αρχιτεκτονική εκδήλωση που έγινε θεσμός κλείνει φέτος τα 10 χρόνια παρουσίας, στην πόλη της Αθήνας. Το OPEN HOUSE Athens, επανέρχεται το Σάββατο 13 & την Κυριακή 14 Απριλίου, με 70 κτίρια καθώς και πλήθος παραλλήλων δράσεων. Μεγάλος χορηγός του ΟΗΑ 2024 είναι η εταιρεία ELVIAL. Πρόκειται για μια ετήσια δράση η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό με βασικό σκοπό την κατανόηση και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Κατά τη διάρκεια του ΟΗΑ, πραγματοποιούνται δωρεάν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις από εθελοντές σε ιδιωτικού αλλά και δημόσιους χώρους οι οποίοι ανοίγουν τις πόρτες τους αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό. Χιλιάδες κόσμου επισκέπτεται και συμμετέχει στις δράσεις του ΟΗΑ καθώς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αλληλοεπιδράσει με την πόλη και να μάθει περισσότερα για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της. 

-Δελτίο τύπου

New entry: Zinodotou Studio by Georgios Apostolopoulos Architects | Photo: (c) Lorenzo Zandri

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης θα αναδείξει 2 καίρια ζητήματα, τα οποία αποτελούν πτυχές του σχεδιασμού που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Η προσβασιμότητα εξασφαλίζει ότι τα κτίρια και οι χώροι είναι προσβάσιμοι σε όλους, ανεξάρτητα από τυχόν περιορισμούς ή αναπηρίες. Ενώ η συμπερίληψη, προάγει τον σεβασμό της διαφορετικότητας και των αναγκών της κοινότητας, όπου όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, εμφανούς ή κρυφής αναπηρίας έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα. 

Apenanti by OOAK Architects and Myran | Photo (c) Yiorgos Kordakis

Στο πλαίσιο του OPEN HOUSE Athens 2024 πέρα από τις ξεναγήσεις στα κτίρια (OPEN TOURS), προγραμματίζονται και οργανωμένες διαδρομές (OPEN WALK, χορηγός DASKALAKIS & associates), ξεναγήσεις σε μαθητικά και άλλα εκπαιδευτικά γκρουπ (OPEN SCHOOL) ξεναγήσεις σε χώρους παραγωγής και δημιουργίας (MADE IN Athens, χορηγός VITEX ), μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις – ξεναγήσεις σε 3 αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα (OPEN OFFICE- χορηγός DIMAND).

House for a Musician by architect Theo Poulakos | Photo: (c) Alina Lefa

Το πρόγραμμα των δράσεων θα πλαισιωθεί και από μια σειρά διαγωνισμών:
OPEN PHOTO (διαγωνισμός φωτογραφίας, χορηγός PRODEA Investments), OPEN VOTE (βραβείο κοινού – ψηφοφορία για την ανάδειξη της καλύτερης ξενάγησης χορηγός PRODEA Investments), OPEN your map (διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου ΟΗ χάρτη, χορηγός ΚLEEMANN), OPEN YOUR PORTFOLIO (διαγωνισμός πορτφόλιο σε συνεργασία με την Σχολή Βακαλό Art & Design ).

Η οπτική ταυτότητα της εκδήλωσης του “OPEN HOUSE Athens 2024” θα προκύψει έπειτα από διαγωνισμό, που συνδιοργανώθηκε με τη Σχολή Βακαλό Art & Design, και αφορά τον σχεδιασμό του έντυπου υλικού και του t-shirt των εθελοντών Το ΟΗΑ 2024 πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων.

Οι αιτήσεις εθελοντών συνεχίζονται μέχρι τις 18.02 στον παρακάτω σύνδεσμo. Η πρώτη συνάντηση εθελοντών θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Made in Athens, Kakuru Jewelry | Photo: (c)Ioanna Alexopoulou 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗΑ 2024 θα βρείτε στην εδώ.
Το Open House Athens λαμβάνει μέρος στο τριετές project (2023-2025), Open House Europe το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση. Πρόκειται για ένα project που επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ως κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες των ποιοτικά σχεδιασμένων χώρων στο ευρύ κοινό και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποστηρίξουν ένα σωστά δομημένο περιβάλλον. Στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν 12 ΟΗ σε 12 πόλεις της Ευρώπης. Τα ΟΗ φεστιβάλ προγραμματίζουν ακόμα σαν Open House Europe κοινές δράσεις και θέματα όπως είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας και η δημιουργία διαδικαστικών εργαλείων για την σημασία του ρόλου της αρχιτεκτονικής και η προβολή θετικών παραδειγμάτων για το πώς η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ακόμα στο πλαίσιο της διάδρασης μεταξύ των πόλεων και της ανταλλαγής εμπειριών, προβλέπεται στο πρόγραμμα η ανταλλαγή εθελοντών και η διοργάνωση ετήσιων συνεδρίων.

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE
H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House Athens και Open House Thessaloniki. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης OpenHouse.


RELATED ARTICLES