Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας

Με αίσθημα υψηλής ευθύνης και αντίστοιχες προσδοκίες παρουσιάστηκε, σε συνέντευξη τύπου που παρέδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, το «Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας». Αναπτύσσοντας ένα δίκτυο καινοτόμων συνεργασιών που συνδέουν τον χώρο της διοίκησης με τους χώρους παραγωγής της γνώσης και την κοινωνία των πολιτών, το Πρόγραμμα Λυκαβηττός θα αποτελέσει πλαίσιο αναφοράς για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Λυκαβηττό, με στόχο την αναβάθμιση και αναζωογόνηση του αγαπημένου λόφου των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης.

Ο Λυκαβηττός αποτελεί το εμβληματικό τοπόσημο της Αθήνας το οποίο διαμορφώθηκε σταδιακά μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ως αστικό πάρκο σε συνδυασμό με τους πράσινους λόφους της κεντρικής Αθήνας – Αρδηττός, Φιλοπάππου, Στρέφη – και συνιστά ιστορική πράσινη ζώνη για την πρωτεύουσα. Η δυναμική του αντίστιξη με τον λόφο της Ακρόπολης αποτυπώνεται στα σχέδια των περιηγητών από τον 17ο αιώνα ενώ η εξέλιξή του από τον 19ο αιώνα και μετά φανερώνει τους μετασχηματισμούς της πόλης. Εάν, λοιπόν, ο λόφος βίωσε δύο χαρακτηριστικές περιόδους, του ρομαντικού νεοκλασσικισμού τον 19ο αιώνα, με απόλαυση της θέασης του από μακριά και ως πόλος έλξης για την απόλαυση του θεάτρου παρέα με το ηρωικό αυτοκίνητο τον 20ο αιώνα, τότε στον 21ο αιώνα ο Λυκαβηττός εισέρχεται ως το μεγάλο, ζωντανό, προστατευμένο αστικό δάσος της Αθήνας.

Για τον δήμο Αθηναίων το ερώτημα διαμορφώνεται ως προς το «πώς ο Λυκαβηττός θα καταφέρει να ανταπεξέλθει δυναμικά σε πιέσεις που δέχεται και θα δέχεται τα επόμενα χρόνια καθώς και ποιος είναι ο ρόλος του για την ανθεκτικότητα της πόλης».

Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας, Λυκαβηττός, Αθήνα, 2018, Δήμος Αθηναίων

«Ο λόφος του Λυκαβηττού έχει μια ξεχωριστή σημασία για την Αθήνα. Αν η Ακρόπολη είναι το παγκόσμιο σύμβολο της πόλης, ο Λυκαβηττός είναι το σύμβολο των Αθηναίων για την πόλη τους» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Αμέσως μετά ο κ. Καμίνης επισήμανε «Υλοποιούμε ένα πολυδιάστατο εγχείρημα για τον εμπλουτισμό και τη διαφύλαξη του λόφου, έναν οδικό χάρτη για τη διαχείριση και την περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του λόφου. Μέσα από μια μοναδική – για τα ελληνικά δεδομένα – συνεργασία ανάμεσα στους χώρους παραγωγής της γνώσης, δηλαδή τα Πανεπιστήμια, τις υπηρεσίες του δήμου και τους φορείς της πόλης, διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον του Λυκαβηττού».

Το Πρόγραμμα Λυκαβηττός είναι ένα πρωτοποριακό, συμμετοχικό πρόγραμμα διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας, ανάμεσα στους επιμέρους φορείς που εμπλέκονται γύρω από τον αστικό σχεδιασμό, το οποίο υπερβαίνει τα επιμέρους πρόσωπα και συγκυρίες, με απόλυτο στόχο τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού, κοινού πλαισίου που θα εξασφαλίζει για τον «δικό μας» Λυκαβηττό ένα βιώσιμο μέλλον.

Ο δήμος Αθηναίων καταθέτει στην πόλη μια καινοτόμο επιστημονική και διοικητική εμπειρία με συνεισφορά στο φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, την αρχιτεκτονική τοπίου, τον αστικό σχεδιασμό, και τις συνεργατικές πρακτικές με τους Εταίρους στην πόλη, και την Κοινωνία των Πολιτών. Πρόκειται για μια πρόταση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ο λόφος να αποτελέσει τον ανθεκτικό μεγάλο φυσικό πόρο της Αθήνας και συγχρόνως ένα πολιτιστικό οικοσύστημα και πρότυπο οικονομικής διαχείρισης και συμμετοχικότητας.

Επιπλέον, δημιουργεί μια σύγχρονη παρακαταθήκη γνώσης, εργαλείων και δεξιοτήτων για την πόλη της Αθήνας, που μπορεί να εφαρμοστεί με την ίδια μεθοδολογία και εξίσου σημαντικά αποτελέσματα και σε άλλους χώρους πρασίνου, για τους οποίους απαιτείται ολοκληρωμένος, ανθεκτικός και βιώσιμος σχεδιασμός.

Το Πρόγραμμα Λυκαβηττός θα λειτουργήσει ως καταστατικός χάρτης για όλες τις επεμβάσεις και ως βάση για τη διαχειριστική μελέτη του λόφου, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων των τοπικών αρχών για τη διαχείριση μεγάλων χώρων πρασίνου (ΦΕΚ 2828 Β΄ της 23-12-2015).

Γνώμονας των παρεμβάσεων που προκρίνονται για το λόφο είναι αφενός η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου η ανασύνταξη της πολιτιστικής σημασίας και του ρόλου του Λυκαβηττού στην Αθήνα των αρχών του 21ου αιώνα.

Η ισορροπημένη χρήση και απόλαυση του λόφου από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του λόφου αποτελεί την μέγιστη δέσμευση και φιλοδοξία του προγράμματος Λυκαβηττός.

Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας, Λυκαβηττός, Αθήνα, 2018, Δήμος Αθηναίων

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Μαρία Καλτσά, αρχιτέκτων, Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα Αστικού Σχεδιασμού και project manager του προγράμματος Λυκαβηττός «Στόχος είναι ο Λυκαβηττός να αποτελέσει ορόσημο της αθηναϊκής ταυτότητας με ανασύνταξη της πολιτιστικής σημασίας του και ταυτόχρονα να ενδυναμωθεί η περιβαλλοντική-οικολογική οντότητα του ως ανθεκτική πράσινη υποδομή».

Συνεχίζοντας η κυρία Καλτσά επισημαίνει αυτό που διαπνέει την ερευνητική εργασία που εκπόνησε το ΕΜΠ «Η πολιτιστική σημασία της πόλης των Αθηνών και η δυνατότητα συσχέτισής της με τον Λόφο του Λυκαβηττού, αποτελεί, πέρα από κάθε άλλο συγκριτικό πλεονέκτημά του, το ‘ισχυρότατο’ χαρακτηριστικό του. Ο λόφος θα γίνει κεντρικό στοιχείο του ’πολιτισμικού τοπίου’ της Ελληνικής πρωτεύουσας με την ανάδειξη των στοιχείων που τον χαρακτηρίζουν ως γεωγραφική και πολιτισμική ιδιαιτερότητα στο μοναδικό παγκόσμια, πολιτιστικό και φυσικό τοπίο της Αθήνας. Ο Λυκαβηττός μπορεί να γίνει αντιληπτός ως σημείο κατόπτευσης όχι απλά του Αθηναϊκού υλικού τοπίου, όχι απλά του ιστορικού πολιτιστικού τοπίου των υλικών Αθηναϊκών μνημείων, αλλά πολύ ουσιαστικότερα ως κορυφαίο σημείο κατόπτευσης της πολιτικής ιστορίας των Αθηνών και των ‘διόδων’ επιρροής της στη νεότερη Δυτική πολιτική ιστορία».

«Ο Λυκαβηττός λειτουργεί για τους επισκέπτες του ως φυσικό ανάλογο του ουρανοξύστη, ως το βλέμμα των Αθηνών».

Το Πρόγραμμα Λυκαβηττός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 και, από την πρώτη φάση του ο Δήμαρχος Αθηναίων απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την εκπόνηση ενός πρωτότυπου ερευνητικού έργου. Ζητούμενο του ερευνητικού έργου των δύο φορέων είναι η διασφάλιση και ανάδειξη της ταυτότητας του λόφου ως ενός σημείου αναφοράς με πολιτιστική αξία, τοπική και υπέρ-τοπική σημασία, ενός πνεύμονα πρασίνου και μιας κοιτίδας βιοποικιλότητας για την Αθήνα. Το ερευνητικό έργο των δύο Πανεπιστημίων υποστηρίχθηκε με χορηγίες από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας, Λυκαβηττός, Αθήνα, 2018, Δήμος Αθηναίων

Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας, Λυκαβηττός, Αθήνα, 2018, Δήμος Αθηναίων

Παράλληλα, το Γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Rockefeller (100RC), προσκάλεσε διεθνείς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συνεισέφεραν σε μια ανοικτή, συμμετοχικής προσέγγισης διαβούλευση που αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη για την αναπτυξη του Προγράμματος. Οι Rebuild by Design (Rebuild), Interboro Partners, καθώς και δύο ακόμα πανεπιστημιακοί εταίροι, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϋ (NJIT) και το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική», του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από κοινού με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκλήρωσαν μια διαδικασία ανατροφοδότησης των επιστημονικών διαπιστώσεων με τις απόψεις, τις ιδέες και το όραμα των πολιτών, συνεργατών και εταίρων της Αθήνας. Συνολικά, στη διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης και διαλόγου συμμετείχαν περισσότερα από 1.450 άτομα, εταίροι και κάτοικοι.

Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας, Λυκαβηττός, Αθήνα, 2018, Δήμος Αθηναίων

Τα έργα που ξεκινούν αμέσως στον Λυκαβηττό και αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2018 αφορούν τη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών ώστε να συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική προστασία του λόφου, ενώ θ’ αποτυπώσουν το στίγμα της νέας ταυτότητας του Λυκαβηττού:

  1. Αντιδιαβρωτικό-αντιπλημμυρικό έργο σε περιοχή του επιβαρυμένου πρανούς της ΝΑ πλευράς, πάνω από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
  2. Αποξήλωση και αντικατάσταση της ασφάλτου με ειδικό υδατοπερατό υλικό. Την ευθύνη της μελέτης του έργου έχει αναλάβει η κυρία Μαρία Καλτσά συνεργαζόμενη με ομάδα συμβούλων, αρχιτεκτόνων και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και αποσκοπεί να αλλάξει την οπτική για τη σημασία του λόφου για την πόλη, τον τρόπο που ο λόφος προστατεύεται, τον τρόπο που χρησιμοποιείται και κυρίως πως σταδιακά η συγκεκριμένη διαδρομή θα αποδοθεί περισσότερο στους περιπατητές.
  3. Σε βάθος καθαρισμός του λόφου στα δύσβατα σημεία καθώς και εξειδικευμένος καθαρισμός από ειδικούς.
  4. Αποκατάσταση μιας σημαντικού μήκους πεζοπορικής διαδρομής. Η επισκευή αφορά μια ήπια σε κλίση και προσβασιμότητα πεζοπορική διαδρομή μεγάλης χρήσης και μήκους 3 χλμ., η οποία θα σηματοδοτήσει την αρχή των επισκευαστικών παρεμβάσεων στα υφιστάμενα στοιχεία του λόφου.
  5. Επαναλειτουργία των παλαιών αναψυκτηρίων «Πράσινη Τέντα» και «Πέτρινο Περίπτερο ή Αποσπερίτης», γεγονός που αποτέλεσε πάγιο αίτημα των φίλων του λόφου.

Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας, Λυκαβηττός, Αθήνα, 2018, Δήμος Αθηναίων

Παράλληλα με τα έργα που ξεκινούν αμέσως, το Πρόγραμμα Λυκαβηττός περιλαμβάνει αρκετές ακόμα μακροπρόθεσμες προτάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον στο λόφο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες:

  1. Δημιουργία διαβαθμισμένων ζωνών πρόσβασης στο λόφο, ώστε να αναδειχθεί και να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα του.
  2. Ανάδειξη των πολλαπλών τοπίων του λόφου: εκείνων που είναι κρυμμένα πίσω από τις φυλλωσιές του, εκείνων που ξεπροβάλουν μέσα από τα μοναδικά γεωλογικά του στρώματα, καθώς και αυτών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αισθητικό ή βοτανολογικό ενδιαφέρον, μέσα από τη χάραξη σχετικών θεματικών μονοπατιών.
  3. Εμπλοκή των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με τον Λυκαβηττό στα δρώμενα του λόφου, όπως ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών ή καλλιτεχνικών δράσεων και η συμμετοχή τους σε καινοτόμες πρακτικές διαχείρισης.
  4. Έλεγχος της πρόσβασης και στάθμευσης των οχημάτων περιμετρικά και εντός του λόφου, ώστε ο Λυκαβηττός να γίνει εύκολα προσβάσιμος.
  5. Διερεύνηση της δυνατότητας εξυπηρέτησης του λόφου είτε με μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία δημόσιας συγκοινωνίας, είτε με εναέρια σύνδεση με cable car διαρκούς κίνησης από τον σταθμό μετρό «Ευαγγελισμός» και τελικό προορισμό τον χώρο του θεάτρου. Σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης είναι να διασφαλιστεί η δραστική μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου, να καταστεί ο λόφος προσβάσιμος σε ποδηλάτες και ΑΜΕΑ και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών στον λόφο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  6. Σχεδιασμός και ένταξη ποικίλων θεματικών δράσεων τουρισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης, καθώς και αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στον λόφο.

Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας, Λυκαβηττός, Αθήνα, 2018, Δήμος Αθηναίων

Πρόγραμμα Λυκαβηττός: το παρόν και το μέλλον του αστικού δάσους της Αθήνας, Λυκαβηττός, Αθήνα, 2018, Δήμος Αθηναίων

Ταυτότητα Προγράμματος Λυκαβηττός 

Εισηγητής  Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων

Επικεφαλής Αντιδήμαρχος  Λενιώ Μυριβήλη – Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Ανθεκτικότητας & Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

Μεθοδολογία προσέγγισης, Σχεδιασμός, Project Manager  Μαρία Καλτσά – Αρχιτέκτων, Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα Αστικού Σχεδιασμού

Χορηγοί  Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση,  Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Τριμερής Συνεργασία για την εκπόνηση του προγράμματος μέσω μνημονίου  Δήμος Αθηναίων-Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Επιστημονικός Υπεύθυνος ΓΠΑ: Μαρία Παπαφωτίου, Καθηγήτρια. Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΜΠ: Θάνος Παγώνης, Επίκουρος Καθηγητής. Συντονιστής της τριμερούς συνεργασίας: Μαρία Καλτσά

Σύνδεση του προγράμματος με τη Στρατηγική Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθήνας και τις 100 Resilient Cities (100 RC)  Λενιώ Μυριβήλη – Αντιδήμαρχος

Εταίρος Γραφείου Ανθεκτικότητας του ΔΑ & Χορηγός του έργου ανάπτυξης συνεργατικών πρακτικών με εταίρους στην πόλη και την κοινωνία των πολιτών  100 RESILIENT CITIES (100 RC) Pioneered by the Rockefeller Foundation, με εκπρόσωπο την Κωνσταντίνα Καρύδη

Σχεδιασμός – Υλοποίηση συνεργατικών πρακτικών με εταίρους στην πόλη και την κοινωνία των πολιτών  Γραφείο Ανθεκτικότητας του ΔΑ και οι συνεργαζόμενοι με το 100 RC: Rebuild by Design, Interboro Partners, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Νιου Τζέρσεϋ (NJIT) και Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν/μίου Πατρών και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Παν/μίου Αιγαίου

Υπεύθυνη γενικού συντονισμού των συνεργατών και της επικοινωνίας του Γραφείου Ανθεκτικότητας  Ανθή Χρήστου

Ανάπτυξη – Μελέτη – Δημοπράτηση Έργων  Γιώργος Αποστολόπουλος-Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων. Σαμάνθα Φανού, Σύμβουλος Αντιδημάρχου. Αρμόδιες Διευθύνσεις: Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων, Ηλεκτρολογικού και Κτιριακής Υποδομής

Σύμβουλοι Τεχνικής Υπηρεσίας  Αρχιτέκτονες ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Μαρία Καλτσά, Δημήτρης Πούλιος, Μαριάννα Αναστασοπούλου, Ελένη Κουτσοπούλου. ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ: ΝΑΜΑ ΑΕ-Κώστας Λαζαράκης, ΟΔΙΚΟ ΕΡΓΟ: Φανή Δημοπούλου

Έργο σε βάθος καθαρισμού πρασίνου  Διεύθυνση Πρασίνου ΔΑ

Υποστήριξη του Προγράμματος Λυκαβηττός από τα Γραφεία Δημάρχου και Γ.Γ., τις Δομές και τις Υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας

Ερευνητικό Έργο Πανεπιστημίων

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ

Πρόγραμμα: «Ανάλυση τοπίου του λόφου του Λυκαβηττού και ανάπτυξη στρατηγικής για την ανάδειξη της ταυτότητας αυτού και την αειφορική διαχείρισή του»

ΔΙΕΤΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ 2016-18

Επιστημονικοί υπεύθυνοι

Παπαφωτίου Μαρία – Καθηγήτρια, Εκπρόσωπος ερευνητικού προγράμματος

Ακουμιανάκη Αναστασία – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Παρασκευοπούλου Αγγελική – Επίκουρη Καθηγήτρια

Βισίλια Άννα-Μαρία – Λέκτορας

Ερευνητική ομάδα

Ανδρεοπούλου Χ., Γαλάτη Μ., Γόγολος Δ., Κόντος Ι., Μυροφορίδου Β.,

Παπακωνσταντίνου Ε., Πορφυράκη Θ., Χούντας Κ., Χρηστάρα-Παπαγεωργίου Φ.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

Ερευνητικό Πρόγραμμα: “Στρατηγική σχεδιασμού και παρεμβάσεις προτεραιότητας για την αναζωογόνηση και ενεργοποίηση του λόφου Λυκαβηττού”

Επιστημονικός υπεύθυνος  Θάνος Παγώνης – Επίκουρος Καθηγητής

Σύμβουλος  Κωνσταντίνος Μωραΐτης – Καθηγητής

Ερευνητική ομάδα

Αρχιτέκτονες, υποψήφιοι διδάκτορες: Ξενοφών Διαλεισμάς, Παναγιώτα Πασσιά, Παναγιώτης Ρούπας, Αντώνης Χαζάπης. Μυρτώ Κιούρτη, Δρ. Αρχιτέκτων Ανθρωπολόγος. Δημήτρης Λούκος, τελειόφοιτος σπουδαστής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Επεξεργασία σχεδιαστικής πρότασης για τον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου  Κωνσταντίνος Αποστολίδης, Υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ. Κυριακή Βρανά, Αρχιτέκτονας.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ/LYCABETTUS OUTREACH STRATEGIES

High Level Stakeholder Engagement and Communication, Focus Groups Sessions, Neighborhood Engagement, Broader Public Outreach

  • 100 RESILIENT CITIES (100 RC)  Κωνσταντίνα Καρύδη – Διευθύντρια Ευρώπης και Μέσης Ανατολής του δικτύου 100 Ανθεκτικές Πόλεις του Ιδρύματος Rockefeller
  • Rebuild by Design  Amy Chester – Managing Director, Idan Sasson
  • OPEN SPACE FRAMEWORKS: STAKEHOLDER-DRIVEN PLANNING PROCESSES FOR ATHENS’ GREATEST HILL

Georgeen Theodore Director, AIA, Co-founder and Principal INTERBORO PARTNERS

Professor, Master of Infrastructure Planning Program

College of Architecture and Design-New Jersey Institute of Technology (NJIT)

GRADUATE STUDENTS AT NJIT  F. Elmenghaw, K. Mokrinskaya, A. Thiagarajan D. Tirumalapadma, A. Griffith, B. Zhang, P. Sakha, P. Dawadi, A. Luna, B. Mourato, B. Nagle, C. Yee Ng, L. Torres

  • Διεπιστημονικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν/μίου Πατρών και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Παν/μίου Αιγαίου

Υπεύθυνος Συνεργάτης  Δρ. Διονύσιος Μουρελάτος

Ερευνητική ομάδα  Ε. Τόσκα, Μ. Τεπερικίδου

  • Συντονισμός: Γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας Δήμου Αθηναίων

Υπεύθυνη Συντονισμού και Επικοινωνίας  Ανθή Χρήστου

Πρακτική άσκηση  Δ. Κοντοδήμα, Ά. Μουρελάτου – Φοιτήτριες Χαροκόπειου Πανεπιστημίου


RELATED ARTICLES