2006-2016: Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ως πεδίο μάθησης_Το αρχιτεκτονικό όραμα και οι κατασκευαστικές καινοτομίες | Ημερίδα στο ΚΠΙΣΝ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει ένα πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων κατά τη διάρκεια 5 ημερών -από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου.

-Δελτίο τυπου

Στο πλαίσιο αυτού του επετειακού πενθήμερου, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις καινοτομίες στον σχεδιασμό και την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ με κύριους ομιλητές ανθρώπους που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου έργου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν εργαστήρια αλλά και ένα speed mentoring session, που θα απευθύνονται σε φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών, με στόχο την ενδυνάμωση της νέας γενιάς και την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων της.

2006-2016: Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ως πεδίο μάθηση.
Το αρχιτεκτονικό όραμα και οι κατασκευαστικές καινοτομίες    

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) επέλεξε, μετά από διεθνή διαγωνισμό, τον διακεκριμένο Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό του γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW) για τη μελέτη και το σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ. Η σημασία του έργου, το όραμα και οι προσδοκίες του ΙΣΝ βρήκαν τον καλύτερο εκφραστή τους στον Renzo Piano, ο οποίος με το ταλέντο και την προσήλωσή του στον σχεδιασμό δημόσιων χώρων, δημιούργησε ένα κτίριο-αρχιτεκτονικό τοπόσημο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, τη δεκαετία 2006-2016, συνέβαλαν σε αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι/ες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ειδικών μελετητών αλλά και τεχνιτών  που ενεπλάκησαν στο έργο.     

Την περίοδο των εργασιών ένας όρος γεννήθηκε που περιγράφει όλα τα παραπάνω: το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως ένα «Πανεπιστήμιο Σχεδιασμού και Κατασκευής». Με αφορμή αυτή τη φράση διοργανώνονται εργαστήρια, συναντήσεις speed mentoring και ένα μεγάλο πάνελ ομιλιών, όπου ξανασυναντιούνται σημαντικοί συντελεστές του έργου που με τη συμβολή τους άφησαν το προσωπικό τους στίγμα σε όλο το φάσμα της κατασκευής.

Οι εκδηλώσεις (εργαστήρια, speed mentoring sessions) απευθύνονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή, ενώ το πάνελ των ομιλιών είναι ανοιχτό και στο ευρύ κοινό.

© ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ
To πρόγραμμα αναλυτικά:

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ, Εργαστήρια, 13.00 – 16.00

13.00: Άγις Μουρελάτος και Σπύρος Γιωτάκης (Αρχιτέκτονες) με θέμα την εμπειρία του σχεδιασμού και της υλοποίησης του πρώτου Κέντρου Επισκεπτών
14.00: Ελένη Σπυροπούλου (Αρχιτέκτων Τοπίου, Δασολόγος) με επίκεντρο τις καινοτόμες πρακτικές στη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος
15.00: Κωνσταντίνος Πασχαλίδης (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός) με θέμα τους σεισμικούς μονωτήρες και τον αντισεισμικό σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ

ΦΑΡΟΣ, Speed Mentoring, 16.30 – 18.00

Oικοδεσπότης: Γιώργης Γερόλυμπος (Φωτογράφος – Αρχιτέκτων)
Mentors: Μαργαρίτα Βεντουράκη (Αρχιτέκτων), Έλλη Παγκάλου (Αρχιτέκτων Τοπίου), Φαίδων Περράκης (Αρχιτέκτων), Γρηγόρης Πενέλης (Πολιτικός Μηχανικός) 

ΦΑΡΟΣ, Πάνελ Ομιλιών 19.00 – 20.30

ΚΠΙΣΝ: Σχεδιαστικές και κατασκευαστικές καινοτομίες

Συντονιστής συζήτησης:  Γιώργης Γερόλυμπος (Φωτογράφος – Αρχιτέκτων)

KΠΙΣΝ: Αρχιτεκτονικές καινοτομίες και Βιώσιμος Σχεδιασμός με επίκεντρο τον άνθρωπο

Vassily Laffineur , RPBW Associate

ΚΠΙΣΝ: Πρωτοποριακές Πρακτικές στο Project Management

Θεόδωρος Μαραβέλιας, Δρ. Αρχιτέκτων,  Διευθυντής Τεχνικών Δωρεών  στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

ΚΠΙΣΝ: Πρωτοπόρες πρακτικές στην Αρχιτεκτονική Τοπίου για τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

Έλλη Παγκάλου, Αρχιτέκτων Τοπίου, Υπεύθυνη -μαζί με την Deborah Nevins- για τον Σχεδιασμό του Πάρκου Σταύρου Νιάρχος

ΚΠΙΣΝ: Το Στέγαστρo – Μηχανική και Καινοτομίες

Γρηγόρης Πενέλης, Πολιτικός Μηχανικός, Υπεύθυνος Στατικής Μελέτης Στεγάστρου

© ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ


*
Φωτογραφία εξωφύλλου: Γιώργης Γερόλυμπος

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά.
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή στον ιστότοπο της Ticket Services.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και στις σελίδες του ΚΠΙΣΝ στα social media @SNFCC.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας όπως τον οραματίστηκε και υλοποίησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano και το Renzo Piano Building Workshop (RPBW), παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα. Σύμφωνα με την αρχική δέσμευσή του κατά την παράδοση του έργου, το ΙΣΝ υποστήριξε έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα πέντε πρώτα χρόνια (2017-2021), και τον Φεβρουάριο του 2022 ανανέωσε την υποστήριξή του, με δωρεά συνολικού ύψους €10 εκατομμυρίων ($11,2 εκατομμυρίων), για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του προγραμματισμού του για έναν ακόμη χρόνο. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ έως σήμερα, ύψους €618 εκατομμυρίων ($750 εκατομμυρίων).

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

To χειμερινό ωράριο λειτουργίας είναι: 
      Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: καθημερινά 06.00-00.00
      Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-22.00
     Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 09.00-22.00
[Οι ώρες λειτουργίας ενδέχεται να αλλάξουν λόγω των μέτρων κατά της COVID-19.]

– Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
– Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
– Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
– Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
– Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


RELATED ARTICLES