Το Studio 4 Παρουσιάζει δύο Εκθέσεις και το Party Ολοκλήρωσης του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Eπιβίωση

Mετά από δύο μήνες συνεχών πολιτιστικών δράσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Eπιβίωση, το Studio 4 παρουσιάζει δύο ακόμα εκθέσεις και προσκαλεί όλους στο street party ολοκλήρωσής του.

Η 2η έκδοση του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Eπιβίωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ με εγχώριες και διεθνείς συμμετοχές, το οποίο έχει διετή συχνότητα και αποτελείται από πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν εκφάνσεις της τέχνης που συναντάται στον δημόσιο χώρο, όπως η street art, το graffiti –ειδικότερα με τη μορφή υλικού τεκμηρίωσης ή στο πλαίσιο συντήρησης σημαντικών έργων– καθώς και άλλες εικαστικές μορφές.


Eπιβίωση, athens, public, art, festival, Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης, Studio 4, street, party, έκθεση

Το εκθεσιακό πρόγραμμα του project space Temporary Duplex συνεχίζεται με την ομαδική έκθεση Α Generation of the ’90s σε επιμέλεια Ανδρέα Φακή, αποτελεί την έβδομη σε σειρά δράση του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Eπιβίωση.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δυσδιάστατα και τρισδιάστατα έργα από επτά Έλληνες εικαστικούς οι οποίοι μεγάλωσαν κατά την δεκαετία του ’90 και δραστηριοποιούνται στον δημόσιο χώρο.

Οι εικαστικοί: Δημήτρης Ταξής (1983, Στέττινο), b. (1982, Aθήνα), Βασίλης Μαρκοσιάν (1980, Αθήνα), ath1281 (1983, Αθήνα), Cacao Rocks (1985, Aθήνα), Greg Papagrigoriou (1986, Αθήνα) και D! (1984, Aθήνα), συμμετέχουν με νέα έργα τους.

Επιμελητικό Κείμενο

“[…]Η δεκαετία του ενενήντα –με ό,τι την αποτέλεσε– συνέβαλε σημαντικά στην παιδεία των σημερινών «τριαντάριδων» εικαστικών. Οι Dukes of Hazard, το μουντιάλ του ’90, οι Prodigy, οι Spice Girls, οι Βeastie Boys, η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή, το Μόνος στο Σπίτι, το Trainspotting, το Pulp Fiction, οι Απαράδεκτοι, το σκάνδαλο Κοσκωτά, το δίπτυχο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, το τσίρκο Medrano, η εποχή που η Ομόνοια αποτελούσε επιλογή για οικογενειακή έξοδο, το Game Boy, το Μega channel, τα αληθινά τρόλεϊ, η κουλτούρα του BMX και του skate, τα Wendy’s, οι τελευταίες βόλτες της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην παραλιακή, ο απόηχος των ενεργειών της Μελίνας Μερκούρη για τα κλεμμένα μάρμαρα της Ακρόπολης, η έλευση της Rap στην Ελλάδα, το πρώτο ρεύμα των γκραφιτάδων από το εξωτερικό, τα έργα του μετρό, τα Cosmos, τα Sparvar και στη συνέχεια τα Ισπανικά Montana, το φεστιβάλ graffiti του ’98 στη μη-πεζοδρομημένη Ερμού, η περιπέτεια του Οτσαλάν, η εδραίωση της κινητής τηλεφωνίας, η έλευση του Διαδικτύου στην Ελλάδα και η άφιξη της πληροφορίας που έφτανε μέσω του Διαδικτύου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής και της αντίληψης των εικαστικών, λειτουργώντας ως παραδείγματα προς μίμηση, προς αποφυγή ή ακόμα και ως παραδείγματα άνευ σημασίας.

Πρόθεσή μου δεν είναι να μετατρέψω έναν ιδιωτικό χώρο σε δημόσιο, ούτε φυσικά το να μεταφέρω κάτι από τον δρόμο σε ένα εσωτερικό περιβάλλον, αλλά να παρουσιάσω σε αυτόν τον τόσο επίκαιρο και απτό χώρο μία επιλογή έργων των εικαστικών, τα οποία βλέπω ως οπτικά αποσπάσματα που συναντώνται στον δημόσιο χώρο και με τον τρόπο τους, επιτυγχάνουν να γίνουν ορατά μέσα στο αμάλγαμα θορύβου που επικρατεί στο κορεσμένο αστικό περιβάλλον. Τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία, η αναγνωρίσιμη τεχνοτροπία, η θεματολογία, η συγκεκριμένη χρωματική παλέτα, το λεξιλόγιο, ακόμα και το είδος των επιφανειών που επιλέγουν οι εικαστικοί, συντελούν στην επίτευξη αυτή συνθέτoντας την οπτική τους γλώσσα και καθιστώντας τον αστικό χώρο όχι μόνο ως δημόσιο, αλλά και ως προσωπικό.”

Τemporary Duplex
Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, ώρα 20.00 – 23.00 (είσοδος ελεύθερη)
Διάρκεια: 7 Ιουλίου – 8 Σεπτεμβρίου, Τετάρτη – Κυριακή 12.00 – 18.00 (είσοδος ελεύθερη)
Επικούρου 16 (Τemporary Duplex: The Lockers)
Ευμορφοπούλου 6 (Τemporary Duplex: The Laundry)

Eπιβίωση, athens, public, art, festival, Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης, Studio 4, street, party, έκθεση

Η ομαδική έκθεση The 3W Biennial αποτελεί την όγδοη σε σειρά δράση της 2ης έκδοσης του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Eπιβίωση και παρουσιάζει τα έργα δέκα εικαστικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον δημόσιο χώρο, σε επιμέλεια Ανδρέα Φακή.

H συλλογικότητα Critical Art Ensemble (1987, Ταλαχάσι), οι εικαστικοί: Αλέξανδρος Ψυχούλης (1966, Βόλος), Theopsy (1968, Βοστόνη), Άντα Πετρανάκη (1977, Αθήνα), Βασίλης Μαρκοσιάν (1980, Αθήνα), Phil America (1983, Σακραμέντο), D! (1984, Αθήνα), Dorian Lynde (1989, Τορόντο), Τhisisopium (1990, Αθήνα) και το εικαστικό δίδυμο Blaqk (2011, Aθήνα) συμμετέχουν με νέα έργα τους, επιλέγοντας ως μέσα τους το βίντεο, το σχέδιο, τη φωτογραφία, την επιτέλεση, την κινούμενη εικόνα και το κείμενο, προσεγγίζοντας την Επιβίωση έμμεσα, άμεσα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, η έκθεση The 3W Biennial πραγματοποιείται στον παγκόσμιο ιστό και φιλοξενεί έργα τα οποία έχουν αποκτήσει την τελική τους μορφή με αυτόν τον γνώμονα. Μία έκθεση που θα παρουσιάζει έργα για το Διαδίκτυο (internet art) και θα επαναλαμβάνεται σε κάθε έκδοση του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης θα έχει ουσιαστικό ρόλο, καθώς το Διαδίκτυο αποτελεί έναν άυλο χώρο, ο οποίος διαθέτει πλούτο πληροφοριών και είναι ανοιχτός σε όλους. Επιπρόσθετα, η καθημερινή του χρήση από μεγάλο ποσοστό πολιτών έχει καθιερωθεί και εξακολουθεί να έχει ανοδική τάση, καλύπτοντας ένα αυξανόμενο ηλικιακό φάσμα. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί τμήμα του δημοσίου χώρου, ούτε θα μπορούσαμε να μην εκλάβουμε τη δράση εικαστικών που παράγουν έργα για το Διαδίκτυο ως μία δημόσια δράση.

Παγκόσμιος Ιστός
Έναρξη: Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, ώρα 20.00
Διάρκεια: Aπροσδιόριστη


To Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Eπιβίωση ολοκληρώνεται την Παρασκευή 7 Ιουλίου με ένα street party στον περιβάλλοντα χώρο της έκθεσης Α Generation of the ’90s.

Εκεί θα υπάρχουν αντίτυπα των αυτοκόλλητων που δημιούργησαν για τη διαδικτυακή έκθεση Τhe 3W Biennial οι Critical Art Ensemble από τις ΗΠΑ. Το Studio 4 συμπράττει με το Demo Crates, ένα συμμετοχικό μουσικό project, το οποίο μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία –που είναι ανοιχτή για όλους– δημιουργεί ένα ηχητικό παζλ, αποτελούμενο από μουσικά κομμάτια που έχει επιλέξει και υποβάλλει το ίδιο το κοινό. Η 4η έκδοση του Demo Crates θα επενδύσει ηχητικά το street party του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Επιβίωση, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20.00 – 23.00. Η υποβολή των μουσικών κομματιών θα γίνεται κατά την έναρξη του party 20.00 – 20.30 και μέσω email, εδώ.

Παρασκευή 7 Ιουλίου,
20.00 – 23.00,
Τemporary Duplex,
Ευμορφοπούλου 6, Αθήνα 105 53,
Είσοδος ελεύθερη

Μάθετε περισσότερα για την 2η έκδοση του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Eπιβίωση στο archisearch.gr, εδώ!


RELATED ARTICLES