Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία το Architectural Association Athens Visiting School "Symmetry Sentience :: ZnO"

AA ATHENS VISITING SCHOOL – SYMMETRY SENTIENCE :: ZnO

Η οικογένεια αρχιτεκτονικών πρωτοτύπων FIBROUS είναι το τελικό αποτέλεσμα των σχεδιαστικών εξερευνήσεων σχετικά με την υλικότητα και την αντίληψη κατά τη διάρκεια του κύκλου μαθημάτων του AA Athens Visiting School 2016 ZnO. Αυτή η ερευνητική ατζέντα συνεχίζει τα αρχιτεκτονικά της πειράματα το 2017 μέσω μιας σειράς υπολογιστικών μοντέλων. Το 2016 το AA Athens Visiting School επανεξέτασε τη φιλοσοφία της φαινομενολογίας ως αφετηρία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Σχεδιαστικές δομές που επιδρούν ξεχωριστά στην συνείδηση του κάθε ατόμου συνδυάστηκαν με τη μελέτη των μορφών εν κινήσει. 

aa, athens, Visiting, school, fibrous, ZnO, symmetry, sentience, summer, workshop
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ARDUINO(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΛΙΣ ΜΑΝΚΟΓΙΑΝ)

Η εμπειρία γύρω από ένα αρχιτεκτονικό αντικείμενο έδρασε ως το κεντρικό σημείο αναφοράς για την διαμόρφωση της ατμόσφαιρας του χώρου. Η αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργούνται οι γεωμετρικοί σχηματισμοί στη φύση και αποτελούν ενεργητικούς παράγοντες στη διαμόρφωση του περιβάλλοντός τους πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής προσομοίωσης. Οι μορφές και οι δομές οι οποίες βρίσκονται σε κίνηση δημιουργήθηκαν με σκοπό να μεταβάλουν τη χωρική εμπειρία. Μια σειρά μορφολογιών σχεδιάστηκε με βάση τις βιομιμητικές μεθοδολογίες χρησιμοποιώντας τεχνικές κωδικοποίησης τύπου bottom-up.

aa, athens, Visiting, school, fibrous, ZnO, symmetry, sentience, summer, workshop
AA ATHENS ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΛΙΣ ΜΑΝΚΟΓΙΑΝ)

Η οικογένεια πέντε δομών κλίμακας 1: 1 FIBROUS, έχει συγκεντρωθεί, επιτρέποντας την χωρική εμπειρία του δομημένου χώρου και των υλικών κατασκευής στις αισθητικές τους απόψεις ως αποτέλεσμα μιας σειράς αρχικών δοκιμών. Αυτές οι προτάσεις εφαρμόζονται μέσω του συνδυασμού διαφορετικών λογισμικών σχεδιασμού και προγραμματισμού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Processing και Rhino Grasshopper ενώ το Arduino χρησιμοποιήθηκε ως μέρος του διαδραστικού / κινητικού στοιχείου.

Το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε συνεργασία με το AKTO Art & Design College, αξιοποιώντας τα στούντιο και τους χώρους κατασκευής του σχολείου και με την γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι συμμετέχοντες λειτούργησαν ως ομάδες σχεδιασμού και κατασκευής ανταποκρινόμενες στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τις ξεχωριστές σχεδιαστικές προτάσεις τους όπως αυτές περιγράφονται εδώ παρακάτω: 

3F+2M (Ιωάννα Τατλή, Σοφία Μαρία Μαράκη, Ευγένιος Σταης, Emil Pop)

aa, athens, Visiting, school, fibrous, ZnO, symmetry, sentience, summer, workshop
TEAM 3F+2M

To “Breathing Folds” είναι μια διαδραστική εγκατάσταση για το AA Athens Visiting School η οποία έχει στόχο την υπενθύμιση της σύνδεσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Προκύπτει από το γεγονός ότι μια αρχικά επίπεδη επιφάνεια, καμπυλώνει ως αποτέλεσμα μιας μόνιμης παραμόρφωσης αλλά αναλόγως το υλικό η παραμόρφωση μπορεί να μεταβάλλεται. Μια σειρά υφασμάτινων επιφανειών περιστρέφονται και αναρτώνται γύρω από έναν κεντρικό πυρήνα η μια δίπλα στην άλλη, δημιουργώντας την εντύπωση της στρωμάτωσης.

Σε κάθε επιφάνεια εφαρμόζεται ένα μοτίβο το οποίο υποδεικνύει τα σημεία εκείνα της επιφάνειας που θα τραβηχτούν προς τα πάνω και θα δημιουργήσουν κίνηση σε ολόκληρο το σύστημα. Ταυτόχρονα, αυτή η προς τα πάνω κίνηση παράγει ένα pattern το οποίο διαμορφώνει τις όψεις του μοντέλου. Όταν το άτομο πλησιάζει τις άλλοτε επίπεδες επιφάνειες αυτές ξεκινούν να κινούνται προς τα πάνω και να επιστρέφουν στην αρχική τους θέση, επαναλαμβανόμενα, ακριβώς όπως η αναπνοή. Με αυτόν τον τρόπο, λειτουργεί όπως ένας ζωντανό πλάσμα το οποίο αντιλαμβάνεται την δραστηριότητα γύρω του και υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι υπάρχει επικοινωνία και μια στενή σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών και του περιβάλλοντος τους.

Crystal Formation (Αικατερίνη Μυσερλή, Κωνσταντίνος Χουντας, Nikolina Georgieva, Ηλίας Νταουτακος, Γεώργιος Νικόλαος Καμπανης)

aa, athens, Visiting, school, fibrous, ZnO, symmetry, sentience, summer, workshop
TEAM CRYSTAL FORMATION

Το StormBorn είναι μια πρόταση για το AA Athens Visiting School που προήλθε από την εξέταση του τρόπου με τον οποίο η φύση δημιουργεί τις διάφορες μορφές των ζωντανών πλασμάτων. Αφού διερευνήθηκαν τα φυσικά μοτίβα ενός φύλλου φυτού καθώς και η σύνθεση της επιδερμίδας ενός ψαριού, μέρος της κεντρικής σχεδιαστικής ιδέας είναι η τεχνική αναδίπλωσης μέσω ψηφιακής προσομοίωσης και αναλογικών μοντέλων κατασκευής. Με στόχο να προσφέρει σκίαση μέσω της διάδρασης, το StormBorn ακολουθεί τον τρόπο κίνησης της ουράς του σκορπιού. Η δομή αρχίζει να περιστρέφει το άνω τμήμα της από μια κατακόρυφη θέση σε μια οριζόντια, μόλις κάποιο άτομο εμφανιστεί στη περιοχή κοντά της δομής. Με αυτό τον τρόπο, το πάνω μέρος μετατρέπεται σε ένα είδος σκίαστρου ενώ το κατώτερο τμήμα έχει μια εκτεταμένη περιοχή η οποία προσφέρεται ως κάθισμα ξεκούρασης από τους επισκέπτες.

P.S.S.I.T (Στέλιος Ανδρέου, Σοφία Γεωργία Τζερεμέ, Ηλία Βέρα Πολιτοπούλου, Αθανάσιος Βαγιας, Παναγιώτης Κακαμπούρας)

aa, athens, Visiting, school, fibrous, ZnO, symmetry, sentience, summer, workshop
TEAM P.S.S.I.T

Η πρόταση για το AA Athens Visiting School περιλαμβάνει μια ψηφιακή ερμηνεία της μορφής ενός κουκουλιού. Με βάση το σχηματισμό αυτής της πρωταρχικής μορφολογίας, έγινε χρήση ενός λογισμικού με το οποίο είναι δυνατόν να καθορισθούν οι πτυχές της επιφάνειας. Με αυτή τη προσέγγιση η φυσική δομή γίνεται συμβατή με την βασική ιδέα σχεδιασμού, ενώ παράλληλα μετατρέπεται σε φυσικό μοντέλο. Από τη μία πλευρά το μοτίβο τσακίσεων λειτουργεί ενισχυτικά ως προς τη δομή, ενώ από την άλλη προσφέρει ένα γλυπτικό αποτέλεσμα. Πέραν αυτού, η εγκατάσταση έχει χαρακτηριστικά διαδραστικής συμπεριφοράς, που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή ενός κυκλώματος Arduino. Η ανίχνευση της κίνησης είναι η διέγερση για αλληλεπίδραση με την εγκατάσταση. Ως αποτέλεσμα, μία περιοχή από την επιφάνεια της δομής ανοίγει, επιτρέποντας έτσι την είσοδο ενώ περιορίζει έπειτα την έξοδο για λίγα δευτερόλεπτα και τελικά ανοίγει ξανά.

The Avengers (Ευστάθιος Δαμτσας, Αλεξάνδρα Μαραντίδου, Έλενα Ιωαννίδου, Αλέξανδρος Παραδίσσης)

aa, athens, Visiting, school, fibrous, ZnO, symmetry, sentience, summer, workshop
TEAM THE AVENGERS

Ο Περιστρεφόμενος Πύργος είναι μία προσπάθεια μίμησης ενός έμβιου όντος που αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Εμπνευσμένοι από μοτίβα της φύσης, κοράλλια, φυτά ευαίσθητα στην επαφή και γλυπτά φτιαγμένα από ύφασμα, καταλήξαμε σε ένα δυναμικό σχήμα που απεικονίζει αφηρημένα έναν ζωντανό οργανισμό. Ξεκινώντας με μία σταθερή βάση, η δομή του υφάσματος αναπτύσσεται προς τα πάνω σε έναν «κορμό» που σταδιακά λεπταίνει καταλήγοντας σε μια «μέση», η οποία επιτρέπει στον πύργο να περιστρέφεται.

Η «φυσική του περιέργεια» σε συνδυασμό με τους απαραίτητους αισθητήρες απόστασης ανιχνεύουν την κίνηση γύρω του και τον περιστρέφουν αντίστοιχα, όταν τον πλησιάζουν άνθρωποι. Πέρα από την εσωτερική μηχανική του δομή, ο πύργος μπορεί να σταθεί χάρη στο σχήμα του, εκμεταλλευόμενος τις φυσικές ιδιότητες της τσόχας τριών χιλιοστών, από την οποία είναι φτιαγμένος. Έξι λωρίδες τσόχας κομμένες σε σχήμα ζιγκ ζαγκ και ραμμένες μεταξύ τους περιστρέφονται σπειροειδώς με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν προς το εσωτερικό του πύργου, και οι ενδιάμεσες ραφές δημιουργούν πτυχώσεις που απορροφούν τις παραμορφωτικές δυνάμεις , καθιστώντας την κατασκευή αυτοφερόμενη. Το σχήμα του πύργου προέκυψε μετά από πολλές δοκιμές διαφορετικών συνδυασμών μοτίβων και το αποτέλεσμα των ψηφιακών προσομοιώσεων στα προγράμματα Rhino, Grasshopper και Processing.

Void Setup() (Γεώργιος Κοντομηνάς, Tipp Bongers, Νικολέτα Μουγκάση, Χρήστος Κουφίδης, Μυρσίνη Καραμπάλη)

aa, athens, Visiting, school, fibrous, ZnO, symmetry, sentience, summer, workshop
TEAM VOIDSETUP()

Στόχος του έργου αποτέλεσε η δημιουργία διαδραστικών επιφανειών διπλής καμπυλότητας με έναν απλό, άμεσο και αυθόρμητο τρόπο, διπλώνοντας και συρράπτοντας τη εύπλαστη τσόχα. Εκμεταλλευόμενοι την ελαστικότητα και προσαρμοστικότητα του υλικού σε γεωμετρικές παραμορφώσεις, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μία συνεχή, ημιδιάφανη και ‘‘φουσκωμένη’’ σε σημεία επιφάνεια, που θα παράγει ένα τρισδιάστατο επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Εκκινώντας από δύο τετράγωνα κομμάτια, συλλάβαμε μία αναδιπλούμενη επιφάνεια που θα λειτουργούσε ως συστατικό κύτταρο μίας δομής, σε μορφή fractal.

Κατά τη διάρκεια της σύνθεσης πειραματιστήκαμε σε δύο κατευθύνσεις, αρχικά με τη γεωμετρία, τη δομή και τις χωρικές ποιότητες του κυττάρου και έπειτα με τους κανόνες σύνδεσης τους. Επομένως, η τελική μορφή του στρεφόμενου και παραμορφωμένου ‘‘πύργου’’ προκύπτει από την ελαχιστοποίηση του αρχικού στοιχείου καθ’ ύψος και μία ελαφριά κλίση που προκύπτει σε κάθε σειρά, χάρη σε συγκεκριμένους κανόνες σύνδεσης των στοιχείων που παράγουν τη στρέψη. Τελικά, η σταθερή ημιδιάφανη πτύχωση καθορίζεται απόλυτα από τους κανόνες σχεδιασμού και συνδεσμολογίας του αρχικού κυττάρου. Επιπλέον, η κατασκευή δύναται να λειτουργήσει και ως μετρητής απόστασης, καθώς με ανιχνευτές κίνησης μπορεί να αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα.

aa, athens, Visiting, school, fibrous, ZnO, symmetry, sentience, summer, workshop
AA ATHENS ΣΤΟΥΝΤΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΛΙΣ ΜΑΝΚΟΓΙΑΝ)

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
10 ημέρες :: Διάρκεια προγράμματος
5 ημέρες :: Χρόνος ανάπτυξης σχεδιασμού, κατασκευής, συναρμολόγησης
29 μαθητές :: από 14 πόλεις (εσωτερικού & εξωτερικού)  
40 ώρες :: Κατασκευή, χρόνος συναρμολόγησης
5 :: σετ κυκλώματος (Arduino)
25 m² :: Υψηλής αντοχής ύφασμα τσόχας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διευθυντής Προγράμματος: Αλέξανδρος Καλλέγιας
Συντονιστής Aktο: Ευάγγελος Κανελλόπουλος
Διδάσκοντες: Αλέξανδρος Καλλέγιας, Ειρήνη Βουλιουρη, Ελίνα Παττίχη, Alejandro Garcia Gadea, Qiao Zhang, Αρσένιος Ζαχαριάδης, Ιωάννα Σιβήτη
Μαθητές: Ιωάννα Τατλή, Σοφία Μαρία Μαράκη, Ευγένιος Σταης, Emil Pop, Αικατερίνη Μυσερλή, Κωνσταντίνος Χουντας, Nikolina Georgieva, Ηλίας Νταουτακος, Γεώργιος Νικόλαος Καμπανης, Στέλιος Ανδρέου, Σοφία Γεωργία Τζερεμέ, Ηλία Βέρα Πολιτοπούλου, Αθανάσιος Βαγιας, Παναγιώτης Κακαμπούρας, Ευστάθιος Δαμτσας, Αλεξάνδρα Μαραντίδου, Έλενα Ιωαννίδου, Αλέξανδρος Παραδίσσης, Γεώργιος Κοντομηνάς, Tipp Bongers, Νικολέτα Μουγκάση, Χρήστος Κουφίδης, Μυρσίνη Καραμπάλη

Φωτογραφία εξωφύλλου:  Έκθεση FIBROUS (φωτογραφία: Χρήστος Θρασυβούλου)

aa, athens, Visiting, school, fibrous, ZnO, symmetry, sentience, summer, workshop
AA ATHENS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΛΙΣ ΜΑΝΚΟΓΙΑΝ)

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το AA Athens Visiting School “Symmetry Sentience” στο Archisearch.gr!


RELATED ARTICLES