ArXellence: Ένας ξεχωριστός θεσμός που εδραιώνεται και δυναμώνει

Ο θεσμός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ArXellence, τον οποίο με επιτυχία εισήγαγε, καθιέρωσε, καταξίωσε και συνεχίζει να υλοποιεί η ALUMIL, είναι από τους πλέον πρωτοποριακούς στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ενσωματώνει την κουλτούρα της εταιρείας και αποδεικνύεται αντάξιος του κύρους, της παρουσίας και της προσφοράς της ALUMIL στη διεθνή και εγχώρια αγορά.

Το ιδιαίτερο πλεονέκτημά του είναι ότι η ALUMIL αναλαμβάνει  θεμελιακή ευθύνη και συνεχίζει να οικοδομεί πρωτοβουλίες και δράσεις, για να γίνει πράξη και υλοποιημένο έργο ο νέος πλούτος επιστημονικών προτάσεων και ιδεών, όπως αυτές δημιουργούνται και αναπηδούν μέσω του θεσμού των διαγωνισμών ArXellence.

Κατά αυτό τον τρόπο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, η ALUMIL  προσφέρει ολιστικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και πολιτιστικές λύσεις, που συνδυάζουν τον σχεδιασμό, τη βιωσιμότητα, την προσβασιμότητα και τις οικονομικά εφικτές επενδύσεις. Παράλληλα, λειτουργούν ως υπόδειγμα (case study) για τη συνεργασία ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δημόσιων φορέων, σύμφωνα με  τους νέους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας, «πράσινης» ανοικοδόμησης, ενεργειακής εξοικονόμησης, ανθεκτικότητας,  κλιματικής ουδετερότητας  και σύγχρονης αναστήλωσης και επανάχρησης των κτιρίων.

1ST PRIZE – THE LODGE

Το όραμα του ArXellence ανοίγει νέους «δρόμους» και φέρνει απτά αποτελέσματα

Όσον αφορά στο πεδίο δράσης και εξελίξεων του θεσμού των ArXellence της ALUMIL ανακοινώνεται ότι:

-Το οραματικό project για την ανάπλαση του Δυτικού Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ArXellence 2, που απηχεί την παγκόσμια ακτινοβολία για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και ταυτίζεται με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (New European Bauhaus) και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία,  μετουσιώνεται σε ολοκληρωμένο masterplan και περνά σταδιακά και με σταθερά βήματα στο επίπεδο της εφαρμογής του.

-Η επιτυχημένη και δυναμική πορεία του θεσμού των ArXellence συνεχίζεται με τον νέο Διεθνή Αρχιτεκτονικό και Διεπιστημονικό Διαγωνισμό ArXellence 3. Απευθύνεται στους αρχιτέκτονες και ταυτοχρόνως στο σύνολο των επιστημονικών ειδικοτήτων, που δραστηριοποιούνται στην Έρευνα και την Καινοτομία. Εισάγει μια ολιστική προσέγγιση των περιβαλλοντικών θεμάτων μέσω σχεδιασμού και στρατηγικών δράσεων, που λαμβάνουν υπόψη τους στην κατάρτιση των προτάσεων ιδεών και μελετών, την ποικιλία των διαφορετικών παραγόντων, μέσω μιας διασυνδεδεμένης προσέγγισης και σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

-Το έργο του Arxellence 1, της πρώτης εκδοχής του θεσμού, που αφορά στην πρωτοβουλία της ALUMIL να ενθαρρύνει τους αρχιτέκτονες να επεξεργαστούν καινοτόμες αρχιτεκτονικές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, συμβάλλοντας στην ουσιαστική βελτίωση των υποδομών Δήμων, είναι πλέον σε στάδιο έγκρισης οικοδομικής άδειας, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του.

2ND PRIZE – THE GREEN HUB
2ND PRIZE – THE GREEN HUB

ArXellence 2: πρωτοβουλίες της ALUMIL και νέα θεσμική «task force»

Η ALUMIL, στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τη διεξαγωγή του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, πιστή στο όραμα και τις προτάσεις ιδεών του ArXellence 2, ανέλαβε μια σειρά συστηματικών πρωτοβουλιών και δράσεων σε θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο στόχος όλων αυτών των ενεργειών ήταν να δρομολογηθεί μια αποδοτική για τους επενδυτές και ανταποδοτική για την πόλη και τους πολίτες, ευρωπαϊκών προδιαγραφών και παγκόσμιας εμβέλειας αρχιτεκτονική και πολεοδομική παρέμβαση, στο επί δεκαετίες πιο υποβαθμισμένο τμήμα της πόλης.

Στην αιχμή των προσπαθειών για την εκκίνηση των διεργασιών προώθησης του έργου ήταν η προ ενός έτους παρουσίαση της πρότασης του ArXellence 2 από τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ALUMIL, κ. Γεώργιο Μυλωνά, στον Πρωθυπουργό, σε μέλη της κυβέρνησης και σε θεσμικούς άρχοντες της αυτοδιοίκησης, που είχαν παραστεί στη σύσκεψη. Ο κ. Μυλωνάς κατέθεσε την πρότασή του για την αξιοποίηση 120 στρεμμάτων στη δυτική είσοδο της πόλης και τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου, που παράλληλα θα έχει εμπορικές, οικιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις.

Η νεότερη εξέλιξη είναι ότι έχει επισήμως δημιουργηθεί θεσμική «task force», με αντικείμενο «την προώθηση και υλοποίηση του ARXELLENCE 2 στο Δυτικό Παράλιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης».  Συγκεκριμένα εκδόθηκε απόφαση (ΑΔΑ: 66Κ54653Π8-35Π, ΑΠ: ΥΠΕΝ/ΓΓΧΣΑΠ 127227/116  05.12.2023) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη «Σύσταση και συγκρότηση μη αμειβόμενης Ομάδας Εργασίας για την προώθηση και υλοποίηση του ARXELLENCE 2 στο Δυτικό Παράλιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης.»

4TH PRIZE – BIOCLIMATIC URBAN LIGHTHOUSE
4TH PRIZE – BIOCLIMATIC URBAN LIGHTHOUSE

Η Ομάδα Εργασίας, με χρονοδιάγραμμα να ολοκληρώσει το έργο της εντός έξι μηνών,  συγκροτείται με τη συμμετοχή του κου Νίκου Σαλπιγγίδη, Διευθυντή Καινοτομίας της ALUMIL και εμπνευστή του θεσμού ArXellence, καθώς και εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, νομικών, τεχνικών, οικονομολόγων, ειδικών σε θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας, αρχιτεκτονικής, αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Ομάδα Εργασίας έχει ως έργο της:

«α) Τον προγραμματισμό και συντονισμό των απαραίτητων δράσεων και συνεργασιών για την προώθηση και υλοποίηση του ARXELLENCE 2 στο Δυτικό Παράλιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, ως «case study», με ευρύτερη εφαρμογή.

β) Την παρακολούθηση και επιτάχυνση εκπόνησης και έγκρισης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών ARXELLENCE 2».

Η θεσμική «task force» του ArXellence 2 αναλαμβάνει πλήρη δράση από το νέο έτος, με τον ορισμό των προβλεπόμενων στη σύνθεση της εκπροσώπων Περιφέρειας και Δήμου, από τις νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές, όπως αυτές αναδείχθηκαν από τις πρόσφατες εκλογές.

5TH PRIZE – DE–FRAGMENTING THE PRODUCTIVE CITY
5TH PRIZE – DE–FRAGMENTING THE PRODUCTIVE CITY

Το ArXellence 2 σε αριθμούς και το διακύβευμα της «επόμενης μέρας»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το  πρωτοποριακό  για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα εγχείρημα του ArXellence 2, που διοργάνωσε η ALUMIL, με τη «σφραγίδα» της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και την πλήρη εφαρμογή των διεθνών κανονισμών της UNESCO για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, συγκέντρωσε 1464 εγγραφές από 90 χώρες και 173 τελικές μελέτες. Ο πλούτος  των προτάσεων και ιδεών που κατατέθηκαν από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά σχήματα, με διεθνή εμπειρία σε αντίστοιχα projects, είναι ταυτοχρόνως και το πολύτιμο «δώρο» που έγινε από την ALUMIL προς τη Θεσσαλονίκη, στον κατάλληλο χρόνο, για το παρόν και το μέλλον της  πόλης. 

Παράλληλα με την επιτυχία της μεγάλης συμμετοχής από πλευράς παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας, επιτεύχθηκε και η ευρεία ανταπόκριση των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ανοιχτής έκθεσης για τις αρχιτεκτονικές προτάσεις του ArXellence 2, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 στην πόλη, οι πολίτες ψήφισαν τις προτάσεις που επιθυμούσαν να δουν υλοποιημένες,  επισφραγίζοντας πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες ενημέρωσης, διαβούλευσης και ενεργούς συμμετοχής.

Στην ίδια φιλοσοφία με την έναρξη του ArXellence 2 το 2020, όσο και μετέπειτα, κατατέθηκε επίσημη πρόταση προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την ενσωμάτωση της ανάπτυξης της περιοχής παρέμβασης του διαγωνισμού – μιας έκτασης 120 στρεμμάτων που επιλέχθηκε από αρχιτέκτονες του Δήμου Θεσσαλονίκης – στους στόχους του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η συγκεκριμένη πρόταση ήταν προϊόν και αποτέλεσμα διεπιστημονικού διαλόγου και διαβούλευσης που διοργάνωσε η ALUMIL, με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων της αρχιτεκτονικής κοινότητας και θεσμικών φορέων της πόλης.

Στο μεταξύ, η εταιρεία συνεργάζεται με Ακαδημαϊκούς  φορείς, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Κρήτης και υποστηρίζει το επιστημονικό ερευνητικό έργο που αναπτύσσουν, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του ArXellence 2, ως υπόδειγμα αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, για τις πόλεις του μέλλοντος. Άλλωστε, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ArXellence 2  ενδυναμώνει το όραμά για αειφόρο αστικό σχεδιασμό, ισορροπία μεταξύ χτισμένων και άχτιστων επιφανειών και οικοδόμηση μιας γέφυρας, μεταξύ του κόσμου της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού.

HONORARY MENTION – CITY’S NEW PULSE

Η κομβική θέση της Θεσσαλονίκης και οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη υλοποίηση

Η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να μπει σε μια νέα εποχή εξωστρέφειας και ανάπτυξης, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η εγγύτητα με τη θάλασσα και ο ρόλος του λιμανιού της είναι βασικοί παράγοντες για την επίτευξη αυτών των στόχων και το ArXellence 2 είναι απόλυτα εναρμονισμένο με αυτούς.

Όπως κατέδειξαν οι βραβευμένες μελέτες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών της ALUMIL, κάτι τέτοιο προϋποθέτει:

  • Την ανέγερση ψηλών κτιρίων, που θα απελευθερώσει πολύτιμη έκταση και θα την αποδώσει στο κοινό με τη μορφή βιώσιμων χώρων πρασίνου και δραστηριοτήτων.
  • Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, σε αναλογία με τα διεθνή πρότυπα, ώστε κτίρια της βιομηχανικής μας κληρονομιάς να αποτελέσουν φορείς ιστορικής μνήμης και να είναι χρήσιμα και λειτουργικά. Κάτι τέτοιο απαιτεί ιεράρχηση και αιτιολόγηση ανάδειξης και προστασίας του εκάστοτε κτιρίου, ενώ, ενίοτε χρειάζεται να προβλεφθεί η απαραίτητη ζώνη προστασίας γύρω από αυτό.
  • Τη διαχείριση του ιδιοκτησιακού προβλήματος στην περιοχή του δυτικού παράλιου μετώπου, ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί στη βάση της συμμετοχής των ιδιοκτητών κατά το δικαίωμα της ιδιοκτησίας τους, για το οποίο επίσης έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και σύσταση ειδικής επιτροπής για την αποτελεσματική και αποδοτική αντιμετώπιση του.
HONORARY MENTION – SHIPS FOREST

ArXellence 3: Στην τελική ευθεία ο νέος Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διεπιστημονικός Διαγωνισμός

Για  τον νέο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διεπιστημονικό Διαγωνισμό ArXellence 3 έχει ολοκληρωθεί η συστηματική και σε βάθος προετοιμασία του. Έχουν καταρτιστεί  οι όροι, οι προδιαγραφές και είναι διασφαλισμένες οι σημαντικές συνεργασίες, συνέργειες και συμμετοχές, που απαιτούν οι ιδιαιτέρως υψηλοί στόχοι του διαγωνισμού. Οι στόχοι αυτοί συνοδεύονται από δυνατούς συμβολισμούς και πρωτοποριακούς σχεδιασμούς  περιβαλλοντικής προστασίας και τεχνολογικής καινοτομίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, που υπηρετεί και εισάγει το νέο πρωτοποριακό εγχείρημα της ALUMIL.

HONORARY MENTION – T – WAVE
HONORARY MENTION – T – WAVE

Ως προαναγγελία μπορεί να ανακοινωθεί, ότι ο νέος Διεθνής Αρχιτεκτονικός και Διεπιστημονικός Διαγωνισμός ArXellence 3:

-Διαπνέεται από τη συνένωση όλων των επιστημονικών, επιχειρηματικών, κοινωνικών, ιστορικών, πολιτικών και άλλων δυνάμεων της χώρας μας.

-Διέπεται από την οικουμενικότητα των επιλογών και τη διεπιστημονική συνεργασία των λύσεων. 

-Υπηρετεί ηθικές αξίες αναστοχασμού και συμφιλίωσης, προς το βιώσιμο αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας και την ευημερία των πολιτών της.

-Αποσκοπεί στην επιλογή ιδεών για ολιστική προσέγγιση του σχεδιασμού με ζητούμενο τη δημιουργία ενός ζωντανού εργαστηρίου ανάπτυξης στρατηγικών βιοποικιλότητας και καινοτόμων προσεγγίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Εναρμονίζεται με τις αρχές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

-Ακολουθεί  λύσεις της φύσης (Nature Based Solutions), που αξιοποιούν τη δύναμή της για την ενίσχυση των φυσικών οικοσυστημάτων, της βιοποικιλότητας και της ανθρώπινης ευημερίας, και την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.

Το εύρος και οι στόχοι του ArXellence 3 ποικίλλουν ως προς τα επιστημονικά θέματα, απαιτώντας διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών τύπων ειδικών και γνωστικών τομέων.

HONORARY MENTION – T – WAVE
HONORARY MENTION – T – WAVE

Ενδεικτικά, τα θέματα που θα τεθούν στις απαιτήσεις υποβολής προτάσεων και μελετών είναι σχετικά με:

– Ρυθμιστικό σχέδιο, συγκοινωνίες, υποδομές

-Σχέδιο αποκατάστασης – αναστήλωσης κτιρίων

-Διαχείριση υδάτων / Υδρολογία / Αφαλάτωση και επεξεργασία υδάτων / Διαχείριση λυμάτων

-Ενέργεια / Πράσινες βιώσιμες λύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

-Επιλογές αποκατάστασης εδάφους / Λύσεις φυτών-αποδάσωσης / Βιοποικιλότητα / Γεωργία

-Παράκτιες και θαλάσσιες δραστηριότητες γαλάζιας οικονομίας

-Ενεργειακή απόδοση (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική ενέργεια κ.λπ.).

Επίσης, θα ζητηθούν προτάσεις για επιχειρηματικό σχέδιο-μοντέλο οικονομικής βιωσιμότητας,  χρηματοοικονομικά μέσα εισοδήματος και Green χρηματοδότηση.

Ο Διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός σε ομάδες – συνεργασίες με τουλάχιστον έναν αρχιτέκτονα στην ομάδα από οποιαδήποτε χώρα. Οι επιλέξιμοι αρχιτέκτονες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασκούν την αρχιτεκτονική στις αντίστοιχες χώρες τους.

Οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή συνεταιρισμοί φυσικών προσώπων. Μπορούν να συμμετάσχουν πολυεπιστημονικές ομάδες υπό τον όρο ότι επικεφαλής / συνεπικεφαλής είναι αρχιτέκτονας. Οι διαγωνιζόμενοι οποιουδήποτε άλλου κλάδου μπορούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε ομάδα.

Το ακριβές και πλήρες περιεχόμενο, όπως επίσης η περιοχή παρέμβασης του ArXellence 3 της ALUMIL θα ανακοινωθούν στις αρχές του νέου έτους.

HONORARY MENTION – THE GATES OF THESSALONICA
HONORARY MENTION – THE GATES OF THESSALONICA

Arxellence 1: ξεκινά η κατασκευή του έργου που ανέδειξε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

Εγκαθιδρύοντας τον θεσμό  ArXellence, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με την ALUMIL προκήρυξαν τον Ιανουάριο 2018 τον πρώτο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με ζητούμενο τον σχεδιασμό Δημοτικής Βρεφονηπιακής Μονάδας και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, με αρχές αειφόρου σχεδιασμού, και τη βέλτιστη εφαρμογή και ανάδειξη των προϊόντων της ALUMIL.

Ο Διαγωνισμός είχε μεγάλη απήχηση, προσελκύοντας συνολικά 136 εγγραφές, από τις οποίες κατατέθηκαν τελικά 50 έγκυρες μελέτες. Το σύνολο των μελετών που υποβλήθηκαν χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο επεξεργασίας και πρωτοτυπίας, με πειραματικές προσεγγίσεις και διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού.

Τις συμμετοχές έκρινε πενταμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μιλτιάδη Τζιτζά, αρχιτέκτονα, Αντιπρόεδρο Ε.Ι.Α. και Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π., Νίκο Σαλπιγγίδη, Διευθυντή Καινοτομίας ALUMIL, Ρένα Σακελλαρίδου, αρχιτέκτονα (Sparch Architects) και Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Δρα. Ευάγγελο Λυρούδια, αρχιτέκτονα, Βαγγέλη Στυλιανίδη, αρχιτέκτονα (3SK Architects). Την επιτροπή υποστήριξαν δύο ειδικοί σύμβουλοι, ο Ηλίας Ζαχαρόπουλος, αρχιτέκτονας, Καθηγητής Ε.Μ.Π., για θέματα αειφόρου σχεδιασμού και ο Παύλος Βαταβάλης, PhD (European Aluminium), για θέματα εφαρμογής διεθνώς πιστοποιημένων αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου.

Η επιτροπή αξιολόγησε τη συνολική αρχιτεκτονική ποιότητα, τη λειτουργικότητα και την κοινωνική διάσταση των προτάσεων, καθώς και την ένταξη αρχών αειφόρου σχεδιασμού με την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής. Μετά από προσεκτική μελέτη, τα μέλη της επιτροπής ξεχώρισαν τις προτάσεις που διαχειρίζονται με τον πληρέστερο τρόπο τις πιο πάνω παραμέτρους και αποφάσισαν να απονείμουν εκτός των τριών βραβείων και των δύο επαίνων και δύο επιπλέον διακρίσεις.

THESSALONIKI GREEN PIER_CITY VIEW
THESSALONIKI GREEN PIER_PLAZA
THESSALONIKI GREEN PIER_SEA VIEW

Με βάση τα αποτελέσματα του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, επιλέχθηκε η κατασκευή του έργου στον Δήμο Διονύσου, στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Το υπό κατασκευή  κτίριο αποτελείται από δύο διακριτά τμήματα, την ισόγεια Μονάδα Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων, και την Αίθουσα Συγκεντρώσεων στον πρώτο όροφο, σε ιδιόκτητο οικόπεδο το οποίο προτάθηκε από τον συγκεκριμένο Δήμο. Το έργο, που υιοθετήθηκε και προωθήθηκε από δύο διαδοχικές δημοτικές αρχές, ακολουθώντας ωστόσο τους ρυθμούς ωρίμανσης και εγκρίσεων του ελληνικού δημοσίου, περνά πλέον στη φάση της υλοποίησής του.

Η ALUMIL, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του έργου, πρόσφερε την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής και το σύνολο του τεχνολογικού εξοπλισμού αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου από την γκάμα των καινοτόμων προϊόντων παραγωγής της, προκειμένου να γίνει πράξη το πρότυπο αρχιτεκτονικό έργο που αναδείχθηκε από το ArXellence 1, πραγματώνοντας, έτσι, μια αναγκαία κοινωνική υποδομή για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία ArXellence 2 και τις εργασίες στο βιομηχανικό συγκρότημα ΦΙΞ, εδώ!


RELATED ARTICLES