ARCHITECTURE & DESIGN FILM FESTIVAL: οι ταινίες του Φεστιβάλ  | 27- 29 Απριλίoυ 2018, Μουσείο Μπενάκη

Η πρώτη εμφάνιση του Architecture and Design Film Festival στην Ευρώπη, θα γίνει επί ελληνικού εδάφους, στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) και είναι αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ του Archisearch.gr και της Demand, δύο σημαντικών φορέων που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια έναν συστηματικό διάλογο με τον κόσμο της Αρχιτεκτονικής και του Design.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες που αντικατοπτρίζουν το πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό προφίλ της παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής και του Design, να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις και να συναναστραφεί με καταξιωμένες προσωπικότητες που προσεγγίζουν τους δύο τομείς με το πιο υψηλό αισθητικό κριτήριο σε διεθνές επίπεδο.


Το ADFF: ATHENS 2018 θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27 έως 29 Απριλίου του 2018 και συμπληρωματικά των προβολών των ταινιών, θα συμπεριλαμβάνει:

  • Ομάδες συζητήσεων με εκπροσώπους της Αρχιτεκτονικής και του Design
  • Ομιλίες γύρω από τη θεματολογία των ταινιών
  • Q&A με τους δημιουργούς των ταινιών
  • Δρώμενα και πάρτι που θα δώσουν την ευκαιρία για δικτύωση και διεύρυνση γνωριμιών και γνώσεων

Οι ταινίες του Φεστιβάλ 


1.      Big Time / Kaspar Astrup Schroder

Η ταινία παρακολουθεί την ζωή και το έργο του δανού αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, ενός από τους πιο καινοτόμους και φιλόδοξους αρχιτέκτονες της εποχής μας. 

Έτος  2017
Διάρκεια 90 λεπτά
Χώρα Δανία
Σκηνοθεσία Kaspar Astrup Schröder
Παρακολουθήστε το Trailer


2.      Getting Frank Gehry

Το “University of Technology”, το νέο επιχειρηματικό σχολείο του Σίδνεϋ, είναι το τολμηρό “Treehouse project” του Frank Gehry, γνωστό και ως «τσαλακωμένη καφέ χάρτινη σακούλα» από τους κριτικούς του. Εκ πρώτης όψεως, το σχολείο σίγουρα θα ταράξει όποιον δεν είναι ήδη εξοικειωμένος με το παγκόσμιο έργο του Gehry.

GETTING FRANK GEHRY

Σχεδιασμένο να είναι ριζοσπαστικό μέσα και έξω, το κτίριο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει συγκρούσεις για δεκαετίες, παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστεί ως αριστούργημα της αρχιτεκτονικής των αρχών του 21ου αιώνα, όπως ακριβώς έχουν ήδη υπάρξει πολλές άλλες δημιουργίες του. Η ταινία ακολουθεί το δράμα, καθώς το όραμα του Gehry ξετυλίγεται!

Έτος  2015
Διάρκεια  52 λεπτά
Χώρα  Αυστραλία
Σκηνοθεσία  Sally Aitken
Παρακολουθήστε το  Trailer

3.      Workplace / Gery Hustwit

WORKPLACE

Ο δημιουργός Gary Hustwit (Helvetica, Objectified, Urbanized) ακολουθεί το σχεδιασμό και την κατασκευή της έδρας της R / GA στη Νέα Υόρκη, όπου η εταιρεία και οι αρχιτέκτονες Foster + Partners, διερευνούν τη διασταύρωση του ψηφιακού και του φυσικού χώρου.

Έτος  2017
Διάρκεια  77 λεπτά
Χώρα  Ιταλία
Σκηνοθεσία Gary Hustwit


4.      Aires Mateus: Matter in Reverse

Το έργο των αρχιτεκτόνων του Aires Mateus καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή – από την πολυπλοκότητα μέχρι και την αντίφασή της- μια δύσκολη κατάσταση να εκφραστεί στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Το μέγεθος του έργου που για πολλά χρόνια έχουν αναπτύξει, το επιβεβαιώνει!

Έτος 2017
Διάρκεια 65 λεπτά
Χώρα  Πορτογαλία
Σκηνοθεσία  Henrique Câmara Pina
Παρακολουθήστε το Trailer


5.      Building Hope: The Maggie’s Centres


Το Building Hope: The Maggie’s Centres  είναι μια όμορφα γυρισμένη ταινία, οποία σκηνοθετείται από τη βραβευμένη σκηνοθέτιδα Sarah Howitt. Διηγείται την ιστορία της Maggie, την προσέγγισή στην φροντίδα του καρκίνου που προσφέρουμε και τον ρόλο που παίζει ο εξαιρετικός σχεδιασμός και το design στην υποστήριξη παθόντων από καρκίνο.

Έτος 2016
Διάρκεια  59 λεπτά
Χώρα Ηνωμένο Βασίλειο
Σκηνοθεσία Sarah Howitt
Παρακολουθήστε το Trailer

6.      How to Steal a Chair

Ο 73χρονος designer, συλλέκτης και δάσκαλος Στέργιος Δελιαλής ζει σα φάντασμα ανάμεσα στα συντρίμια του ονείρου του: του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης, που έκανε διεθνή πάταγο και μετά πέθανε με θάνατο αργό τη δεκαετία του ’90. Γύρω του απομεινάρια μιας τεράστιας συλλογής έργων βιομηχανικού σχεδιασμού: η άλλοτε καρδιά του Μουσείου, που τώρα είναι παροπλισμένη και κοστοβόρα.

Έτος  2017
Διάρκεια 90 λεπτά
Χώρα Ελλάδα/ ΗΠΑ
Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Καμπούρογλου
Website
Παρακολουθήστε το  Trailer

7.      Madein Ilima

Στο κέντρο της επαρχίας του Ισημερινού, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η κοινότητα Ilima παραμένει μια από τις πιο απομονωμένες στον κόσμο. Έχουν συνυπάρξει με την απειλούμενη υπό εξαφάνιση άγρια ζωή για γενιές, αλλά καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης έχει αυξηθεί, αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα έχει υποφέρει.

MADE IN ILIMA

Το MASS Design Group συνεργάστηκε με το Αφρικανικό Ίδρυμα για την Άγρια Ζωή και την αρχιτεκτονική μας εταιρεία, το 2012, για να δημιουργηθεί ένα νέο σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ένα κοινοτικό κέντρο.

Έτος  2017
Διάρκεια  65 λεπτά
Χώρα  Αμερική
Σκηνοθεσία Thatcher Bean
Παρακολουθήστε το  Trailer

8.      Strange and Familiar: Architecture on Fogo Island

Το ντοκιμαντέρ Strange and Familiar καταγράφει ένα τολμηρό αρχιτεκτονικό έργο στο νησί Fogo, Newafoundland περιγράφοντας τον ακραίο ενθουσιασμό της ζωής, τόσο σε σχέση με τη φύση όσο και με το σύγχρονο design.

Παρακολουθήστε το  Trailer.

STRANGE AND FAMILIAR

Έτος 2014
Διάρκεια 54 λεπτά
Χώρα Καναδάς
Σκηνοθεσία Katherine Knight & Marcia Connolly

9.      The Human Scale

Το Human Scale αμφισβητεί τις υποθέσεις μας για νεωτερισμούς, διερευνώντας τι συμβαίνει όταν βάζουμε τους ανθρώπους στο κέντρο των εξισώσεων μας.
Για 40 χρόνια ο Δανός αρχιτέκτονας Jan Gehl έχει μελετήσει συστηματικά την ανθρώπινη συμπεριφορά στις πόλεις. Το σημείο εκκίνησης του ήταν το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, περισσότερο από το ενδιαφέρον του για τα κτίρια – σε αυτό που ονομάζεται Life Between Buildings.

Έτος  2012
Διάρκεια  83 λεπτά
Χώρα Δανία
Σκηνοθεσία Andreas Dalsgaard
Website
Παρακολουθήστε το Trailer

10.      Glenn Murcutt: Spirit of Place

H ταινία Glenn Murcutt – Spirit of Place διερευνά τη ζωή και την τέχνη του πιο διάσημου αρχιτέκτονα της Αυστραλίας. Η διεθνής φήμη του Murcutt βασίζεται στην ομορφιά και την ακεραιότητα του έργου του.

GLENN MURCUTT – PHOTO BY JESSE MARLOW/FAIRFAX MEDIA

Έτος  2017
Διάρκεια 
59 λεπτά
Χώρα
Αυστραλία
Σκηνοθεσία 
Catherine Hunter
Παρακολουθήστε το Trailer

Τέλος, θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους όπως:

Pioneer,
η ταινία Pioneer εξετάζει το ταξίδι του γλυπτού -που κατασκευάστηκε στο Κέντρο Τέχνης Tippet Rise στο Fishtail της Μοντάνα, από τον καλλιτέχνη Stephen Talasnik- από την έμπνευση του μέχρι το σχεδιασμό του.

This Was Not My Dream
«Η Σουζάνα σκέφτεται μόνο το σπίτι, είναι ερωτευμένη  με αυτό». Ο πρώην σύζυγος της Σούζανα δεν μπορεί να  βγάλει από το μυαλό του ότι το νέο σπίτι – την ιδέα του οποίου συνέλαβαν και οι δύο – σήμαινε το τέλος του γάμου τους.

Snøhetta Viewpoint,
ένα χρονικό της κατασκευής του Snøhetta Viewpoint, που βρίσκεται στο Dovrefjell της Νορβηγίας.

Ghost Story,
η ταινία ακολουθεί τέσσερις χορευτές που αναζητούν μια αφήγηση, καθώς διαπερνούν το εσωτερικό και το εξωτερικό του VIA 57 West στην Νέα Υόρκη του Bjarke Ingels.


Pisces,
οι Ιχθύς και ο μύθος τους, έγιναν το πλαίσιο για ένα έργο κατασκευής του 2017: μια γέφυρα που συνδέει τις δύο πλευρές μιας κατασκήνωσης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.


Out of Office: Studio O+A,
ο Primo Orpilla και η Verda Alexander μας ξεναγούν σε πρωτοποριακούς χώρους εργασίας – από το Uber μέχρι το Yelp. σε πρωτοποριακούς χώρους εργασίας – από το Uber μέχρι το Yelp

Six Pound Chair,
μια ταινία του Eames Demetrios που εξετάζει την καρέκλα Superlight των Emeco & Frank Gehry. 

 

Λίγα λόγια για το ADFF 

Το ADFF – Architecture & Design Film Festival είναι μια γιορτή, που αναδεικνύει την έμπνευση και τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζουν την Αρχιτεκτονική και το Design. Μια συναρπαστική επιλογή ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει στο κοινό το πώς οι αρχιτέκτονες και οι designers σκέφτονται, δουλεύουν και δημιουργούν. Οι ταινίες αναδεικνύουν οραματιστές δημιουργούς, την εμπνευσμένη διαδικασία του σχεδιασμού, περιβαλλοντικά ζητήματα και τα λαμπρά αντικείμενα design που βλέπουμε και χρησιμοποιούμε κάθε μέρα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνελ συζητήσεων με κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, παράλληλα events και παρουσιάσεις. Οι ενδιαφέρουσες προβολές, τα σημαντικά πρόσωπα που συμμετέχουν στα πάνελ και μια σειρά από πρωτότυπες εκδηλώσεις αποτελούν τα χαρακτηριστικά του ADFF, κατατάσσοντάς το σε ένα από τα κορυφαία θεματικά film festival με φανατικό κοινό. Το ADFF απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν την Αρχιτεκτονική και το Design, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνδυάσουν ψυχαγωγία, networking και εκπαίδευση.

Για το κοινό που παρακολουθεί το ADFF είναι:

  • Ευκαιρία και σημείο συνάντησης για τους επαγγελματίες του χώρου
  • Πηγή γνώσης και γνωριμιών για επαγγελματίες στην αρχή της καριέρας τους
  • Πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς
  • Πόλος έλξης για τους φοιτητές και τους λάτρεις της Αρχιτεκτονικής και του Design
  • Σημείο συνάντησης ανθρώπων με εκλεπτυσμένο γούστο, που δημιουργούν τις τάσεις και οδηγούν το αισθητικό κριτήριο της κοινωνίας

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ταινιών εδώ!
Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.


RELATED ARTICLES