Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους.

Καλεσμένη στο ένατο επεισόδιο ήταν η Καλλιόπη Κοντόζογλου, BA(Hons), AADipl(Hons), RIBA, TEE, Αρχιτέκτων και Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής. Σπούδασε με τον David Greene (University of Westminster) και τον Dalibor Vesely στο Architectural Association (ΑΑ), Βραβείο Diploma 1981. Συνεργάσθηκε με τον Tim Ronalds (1982-88) και βραβεύθηκαν από τους The Sunday Times για το καλύτερο δημόσιο κτίριο (1988) με το Θέατρο Jackson Lane. Έχει γραφείο στην Αθήνα από το 1990. Ως εταίρος της 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες (2003-10), κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό για την μετατροπή της πρώην ζυθοποιίας Φιξ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δίδαξε design (1982-86) στην ΑΑ και το GSD, Harvard (1992-93) και πιο πρόσφατα στο University of Hong Kong, (2017-18). Οργανώνει και διδάσκει από το 1995 το Athens Studio για το School of Design, University of Western Australia, όπου είναι Adjunct Professor. Επίσης, για το EU-Program του School of Architecture and Urban Planning, Huazhong University, Κίνα από το 2016. Κριτής σε πολλά διεθνή πανεπιστήμια, όπως: University of British Columbia, Καναδάς,  Ακαδημία Καλών Τεχνών, Institute for Art and Architecture, Αυστρία,  Leicester School of Architecture, De Montfort University, Βρετανία.  Συμβουλευτικό μέλος της ΜΚΟ SARCHA (School of Architecture for All, 2006-13). Τα ενδιαφέροντα της εστιάζονται στην σχέση Μοντέρνας Τέχνης και Αρχιτεκτονικής. Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στα κοινά, όπως στην ΄ανάγνωση΄ μιας κατάστασης στην πόλη, την γεωμετρία, στην πιθανότητα μιας αρχιτεκτονικής παρέμβασης και στην δυνατότητα επικοινωνίας που έχει ένα κτίριο να ‘διηγηθεί΄ μιάν ιστορία. Το βιβλίο της ‘Project Fix, Αναβιώνοντας το Μέλλον’ κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ το 2020.

Πως μεταφράζεται το γυναικείο leadership στην αρχιτεκτονική; “Κατα τη γνώμη μου δεν είναι διαφορετικό από τον ανδρικό. Η λέξη αρχιτέκτονας σημαίνει πρωτομάστορας. Έτσι και η γυναίκα αρχιτέκτονας είναι ένα ηγέτης.”

 “Φέτος κλείνω 40 χρόνια στο επάγγελμα. Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω, οι γυναίκες φοιτήτριες στο Ην. Βασίλειο ήταν πολύ λίγες, σήμερα είναι πλειοψηφία οι γυναίκες φοιτήτριες.”

“Το φαινόμενο των αντρών σε ηγετικές θέσεις, δεν είναι μοναδικό στην αρχιτεκτονική, αλλά υπάρχει σε όλα τα επαγγέλματα. Στις γυναίκες πολλές φορές φορές η φιλοδοξία δεν γίνεται αντιληπτή ως αρετή αλλά ως μειονέκτημα.”

“Εγώ πάντα προσπαθούσα να βρω γυναίκες συνεργάτες μηχανικούς για να δουλέψουμε μαζί, κάτι το οποίο ήταν δύσκολο, στον τομέα των μηχανικών.”

“Νομίζω ότι δεν υπάρχουν διαφορές στο γυναικείο και τον ανδρικό τρόπο σκέψης, και αν υπάρχουν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και υπέρ της αρχιτεκτονικής και της συνθετικής διαδικασίας.”

Τι σε βοήθησε να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου; “Ημουν τυχερή, γιατί μεγαλώνοντας με τον παππού και τη γιαγιά μου, συνυπήρχαν δύο παραδόσεις: η τυπική ότι η γυναίκα πρέπει να κάνει οικογένεια και η προοδευτική ότι η γυναίκα μπορεί να σπουδάσει και να έχει μια επιτυχημένη καριέρα.”

Σχετικά με το κίνημα #metoo αναφέρει: “Νομίζω ότι επιτέλους έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ωρίμασαν οι κοινωνικές συνθήκες ώστε να μιλάμε ως γυναίκες χωρίς το στίγμα της ντροπής. Φοβάμαι μόνο μήπως αυτό χαθεί στο μέλλον, όπως σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία όπου για παράδειγμα θεσπίζονται νόμοι κατα της άμβλωσης.”

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με την Καλλιόπη Κοντόζογλου εδώ


Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ


RELATED ARTICLES

"Η αρχιτεκτονική αλληλεπιδρά με την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική σφαίρα γι’ αυτό το πως ορίζεται η αρχιτεκτονική στο έργο του εκάστοτε αρχιτέκτονα και του εκάστοτε θεσμικού ή ιστορικού πλαισίου αλλάζει." | Συνέντευξη με την Μαριάννα Χαριτωνίδου