Η νέα σειρά podcasts των Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr έχει τίτλο “Photographer’s Eye” και είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική Φωτογραφία. Σε αυτήν τη σειρά κορυφαίοι φωτογράφοι, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους. 

Η Αλίνα Λέφα συνομίλησε με το Βασίλη Μπαρτζώκα. Η Αλίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η ενασχόληση της με την φωτογραφία ξεκίνησε από την εφηβεία. Το πτυχίο της αρχικά αφορούσε στο interior design, αλλά σύντομα το ενδιαφέρον της στράφηκε σε φωτογραφικές σπουδές. Αποδείχτηκε ένας ανεξάντλητος τρόπος έκφρασης, που δεν  περιορίζεται στην επαγγελματική ενασχόληση. Για εκείνη αποτελεί μια διαρκής διαδικασία εξερεύνησης εικόνων, στιγμών και συναισθημάτων. Το portfolio της περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα ενοτήτων, με έμφαση στη μόδα, τη φωτογράφιση φαγητού, των αρχιτεκτονικών και εσωτερικών χώρων, δουλεύοντας ψηφιακά αλλά και με φιλμ. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στο ανθρώπινο και οικείο στοιχείο με μια αφηγηματική προσέγγιση που βασίζεται στην παρατήρηση και την διαίσθηση.

Η ίδια πιστεύει πως το πτυχίο δίνει γνώσεις πάνω στη φωτογραφία, όμως δεν αρκεί: «Για να υπάρχεις στο χώρο, πρέπει να αναπτύξεις την προσωπική σου ματιά. Το να είσαι επαγγελματίας φωτογράφος, σημαίνει να έχεις έλεγχο του εξοπλισμού σου, τεχνικές γνώσεις, να είσαι υπεύθυνος, συνεπής απέναντι στον πελάτη και να μπορείς να ανταπεξέρχεσαι με ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις».

 Για το αν μπορεί ένας επαγγελματίας να φωτογραφίζει τα πάντα το ίδιο καλά θεωρεί πως: «Είναι δύσκολο. Ίσως κάποιοι να το έχουν πετύχει. Εμένα δε με καλύπτει η ενασχόληση με ένα είδος. Προσωπικά νιώθω ότι είμαι κάπου στη μέση ων δύο πρακτικών. Ούτε η μανιέρα μου αρέσει, ούτε, από την άλλη, μου αρέσει να μην μπορώ να εστιάσω κάπου. Ασχολούμαι με 2-3 είδη όπως η μόδα, η φωτογράφιση φαγητού και το interior».

Πιστεύει πως είναι βοηθητικό να δοκιμάζει κανείς διαφορετικά είδη, ακόμα και αν δεν είναι του απόλυτου ενδιαφέροντός του: «Στη διάρκεια της επαγγελματικής σου ζωής εμφανίζονται δουλειές από τις οποίες μπορείς να ανακαλύψεις κάτι που δεν ήξερες και σε ενδιαφέρει να αναπτύξεις».

Για το αν η φωτογραφία είναι σημαντική για την ανάδειξη του έργου ενός αρχιτέκτονα αναφέρει: «Για έναν αρχιτέκτονα, το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να μπορεί να αποδώσει το πνεύμα και το όραμά του. Χρειάζεται ευρηματικότητα και εμπιστοσύνη. Προσωπικά, χρησιμοποιώ το ανθρώπινο στοιχείο, σαν μέρος μιας αφήγησης. Έτσι αποδίδω μια άλλη δυναμική των χώρων, έχοντας στο νου μου τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του αρχιτέκτονα».

Για την ανάγκη παύσεων καθώς και την αξιοποίησή τους σημειώνει: «Είναι δύσκολο να δουλεύεις και να ασχολείσαι με τα προσωπικά σου project. Τα τελευταία χρόνια έχω πάντα μαζί μου μια φωτογραφική με φιλμ, που λειτουργεί σαν αντίβαρο στην καθημερινότητα. Το φιλμ σου επιτρέπει το λάθος, χάνεις λίγο τον έλεγχο. Μπορεί η εικόνα να είναι πιο δυνατή έτσι».

Σύμφωνα με την ίδια η τεχνολογία έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη της φωτογραφίας: «Πάντα όμως αυτό που θα διαφοροποιεί είναι η ανθρώπινη ματιά, και το πώς θα χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία για να την ενσωματώσεις στο έργο σου».

 Η πανδημία έχει επηρεάσει τα δεδομένα στη φωτογραφία: «Υπάρχουν λιγότερες δραστηριότητες, όσον αφορά την κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή. Δεν υπάρχει αυθορμητισμός, πρέπει να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Από την άλλη όμως, προκύπτουν νέες προκλήσεις. Η φωτογραφία και το βίντεο γίνονται απαραίτητα γιατί η πραγματικότητα περνάει μέσα από την ψηφιακή ζωή».

Η συμβουλή της προς τους νέους φωτογράφους είναι: «Να φιλτράρουν αυτά που βλέπουν, να αναπτύξουν την προσωπική τους ματιά, τη μοναδικότητά τους, να μην επαναπαύονται σε μια μανιέρα από το άγχος τους να δουλέψουν πάνω στο χώρο της φωτογραφίας».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με την Αλίνα Λέφα εδώ

Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά podcast με τίτλο “Photographer’s Eye” στα πλαίσια του Archisearch Talks, εδώ


RELATED ARTICLES