Archisearch Talks_Women in Architecture | Ivi Nanopoulou Podcast Recap

Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους. 

Τέταρτη καλεσμένη ήταν η Ήβη Νανοπούλου, αρχιτεκτόνισσα, με σπουδές στο Παρίσι και 40 χρόνια εμπειρίας. Διευθύνει το γραφείο μελετών «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες» από το 1999, με προσήλωση στις αρχές της αειφόρου χωρικής ανάπτυξης, με επιμονή στη διεπιστημονική προσέγγιση των έργων και τη γόνιμη συλλογική συνεργασία. Είναι ιδρυτικό μέλος του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med INA), της Ανεμόεσσας – Ομίλου για την προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λήμνου, της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα. Το γραφείο μελετών «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, ΑΕΜ» (ΤΡΑ), μετράει πάνω από 60 χρόνια παρουσίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο, με στόχο των τον πλήρη σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη διαχείριση του χώρου, με άξονα τον άνθρωπο και την κοινωνία, τη διαφύλαξη των πόρων, και εν τέλει με σεβασμό στο ιδιαίτερο τοπίο στο οποίο εντάσσεται κάθε έργο. Μερικά από τα πολύ σημαντικά έργα τους είναι: η ανάπλαση του φαληρικού όρμου από την Ολυμπιακή φάση μέχρι και σήμερα, το γήπεδο του Tae Kwon Do, o εκσυγχρονισμός του Ωδείου Αθηνών το οποίο είναι προς υλοποίηση, τα ξενοδοχεία Nafplia Palace, τα Bungalows και ο Αμφιτρίων, και πρόσφατα o εκσυγχρονισμός και ανακαίνιση του πρώην κτιρίου της Ελευθεροτυπίας στην Ηλία Ηλιού ιδιοκτησίας Dimand και Grivallia.

H φετινή ημέρα της γυναίκας εντάσσεται στη θεματική “women in leadership”: «Ο ρόλος του αρχιτέκτονα είναι κατεξοχήν κοινωνικός, το ίδιο και ο ρόλος της γυναίκας στην αρχιτεκτονική. Η γυναίκα είναι πιο σύνθετο, ανθρωποκεντρικό άτομο. Το γυναικείο leadership εκπέμπει περισσότερο αυτήν την κοινωνική διάσταση του έργου του αρχιτέκτονα».

Πιστεύει πως οι γυναίκες συνεργάζονται καλά μεταξύ τους: «Κάνοντας συνεντεύξεις με νέους συναδέλφους, νιώθω ότι οι γυναίκες πολλές φορές έχουν πληρέστερη προσωπικότητα. Έχουν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον, έχουν μεγαλύτερη συλλογική αντίληψη του ρόλου τους. Δε βλέπω σε καμία περίπτωση τη μία να υποσκάπτει την άλλη».

Για το κίνημα #metoo πιστεύει πως: «Είναι πολύ θετικό το ότι συζητάμε για αυτά τα πράγματα και υπάρχει ευαισθητοποίηση και μέσα από αυτό θα υπάρξει και προετοιμασία των ανθρώπων. Μία αποκλίνουσα από την ευπρέπεια συμπεριφορά έχει να κάνει με τον άνθρωπο που την εκπέμπει, όχι με τη γυναίκα που το εισπράττει».

Πιστεύει πως οι προκαταλήψεις: «Στις σύγχρονες, ανοιχτές, πολυπολιτισμικές κοινωνίες, σιγά σιγά αμβλύνονται. Νομίζω ότι τα πράγματα αλλάζουν, θετικά. Ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός και μπορεί ο καθένας να βρει το ρόλο του στην κοινωνία».

Αναφέρει πως η ισορροπία μεταξύ διπόλων όπως καριέρα-οικογένεια, για μια γυναίκα είναι πιο δύσκολη: «Τα πράγματα στο άλλο φύλο είναι πιο ξεκάθαρα. Σε εμάς οι ρόλοι είναι πολλαπλοί. Όλα αυτά δεν είναι πολύ εύκολο να τα χειριστεί κανείς και μάλιστα δουλεύοντας συνεχώς. Αυτό που με συγκινεί είναι η συλλογικότητα, να δημιουργούμε όλοι μαζί».      

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με την Ήβη Νανοπούλου εδώ

Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ


RELATED ARTICLES