Archisearch Talks: Sofia Krimizi & Kyriakos Kyriakou - Podcast Recap

Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Tην Παρασκευή ο Βασίλης Μπαρτζώκας συνομίλησε με τη Σοφία Κριμίζη και τον Κυριάκο Κυριάκου, αρχιτέκτονες και ιδρυτές του ksestudio. Σπούδασαν στο ΕΜΠ, στην Ecole de la Villette και στο Columbia University. Έχουν εργαστεί σε αρχιτεκτονικά γραφεία όπως, το Atelier Jean Nouvel, το SOA στο Παρίσι, Steven Holl Architects και ODA στην Νέα Υόρκη. Έχουν διδάξει στο Cornell University, το Cooper Union, το Pratt Institute, το UPenn, το University of Texas, την Bartlett και την Architectural Association στο Λονδίνο, όπου η Σοφία ολοκληρώνει το διδακτορικό της πάνω στην εξωσχολική αρχιτεκτονική εκπαίδευση. Το ksestudio δραστηριοποιείται ερευνητικά με επίκεντρο ακραία φαινόμενα αστικής και περιαστικής ζωής στις μικρές πόλεις της αμερικανικής επαρχίας και ετοιμάζει την έκδοση του πρώτου τους επιστημονικού βιβλίου. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν πάνω σε ένα ξενοδοχείο στην Αίγινα με αέρα και λειτουργία 60s, σε ένα μικρό ιδιωτικό σχολείο που προσπαθεί να εδραιώσει ένα υπαίθριο διδάσκειν και στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής επέμβασης σε αστικά δώματα με σκοπό τη δημιουργία νέων χρήσεων και χωρικών δομών.

Οι κλίμακες και οι χώροι της δουλειάς τους ποικίλλουν, πιο συγκεκριμένα: «Προσπαθούμε να εξερευνούμε όσο περισσότερες κατευθύνσεις είναι εφικτό. Αυτή η ακραία ισορροπία, είναι δημιουργική, μας κρατάει σε εγρήγορση, μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές».

Για την ενασχόλησή τους με τα τουριστικά ακίνητα και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του γραφείου, σημειώνουν: «Προσπαθούμε να κοιτάζουμε τον ξενοδοχειακό χώρο όπως την έννοια της κατοίκησης. Μας επιτρέπει να καλλιεργούμε ένα ρομαντισμό».

Για τις διαφορές της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό υπογραμμίζουν: «Γίνεται πολύ καλή δουλειά στην Ελλάδα, χωρίς κανείς να παραβλέπει πόσο αντίξοες είναι οι συνθήκες. Η μεγάλη διαφορά είναι η ύπαρξη πλουραλισμού». Ενώ θα εισήγαγαν στο ελληνικό πανεπιστήμιο: «Την κινητικότητα από το εξωτερικό, διαλέξεις, workshops, διάλογος».

Για να ξεκινήσει κανείς δουλεία σε αρχιτεκτονικό γραφείο, θεωρούν σημαντικό: «Πέρα από καλός σχεδιαστής, να μπορεί να αναλάβει ευθύνες, να οδηγήσει μια ομάδα, να έχει ενδιαφέροντα, περιέργεια. Το portfolio πρέπει να υποστηρίζεται από μια δυνατή προσωπικότητα».

Για το πώς διατηρούν το ρομαντισμό και τον ενθουσιασμό τους αναφέρουν: «Με πολλή αγάπη στη δουλειά και ειλικρινή αντίληψη σε σχέση με το πόσο δύσκολο είναι. Η ισορροπία ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και το γραφείο βοηθάει να καθαρίσει κανείς το μυαλό του, είναι αναζωογονητικό».

Για τα κριτήρια επιλογής της βάσης εργασίας πιστεύουν πως: «Έχοντας ως βάση την Αθήνα, νιώθουμε ότι υπάρχει χώρος και προοπτική να κινηθούμε, να εξελιχθούμε, να κάνουμε κάτι που αλλάζει τον εδώ κόσμο. Το δύσκολο είναι να βρει κανείς από πού θα ξεκινήσει. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι κανείς παρατηρητικός και ανοιχτός, ώστε να μη χάνει ευκαιρίες».

Θεωρούν πως ο συνδυασμός της εργασίας σε γραφείο και της έρευνας σε διδακτορικό επίπεδο: «Χρειάζεται σχεδόν σχολικό πρόγραμμα για να οργανώσει κανείς και τις δύο δραστηριότητες. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα ερευνητικό project, θα μπει σε μια πραγματικότητα και θα επηρεάσει το ένα το άλλο».

Τέλος, τα πλεονεκτήματα του να δουλέψει κανείς κάποια χρόνια στο εξωτερικό και έπειτα να επιστρέψει στην Ελλάδα, θεωρούν πως είναι: «Το βασικό είναι ότι αποκτάς πιο σύνθετη οπτική. Γνωρίζεις πώς στήνεται ένα κτίριο σε μια άλλη χώρα, αποκτάς αυτοπεποίθηση, άνεση με το πώς λειτουργούν διαφορετικά συστήματα από χώρα σε χώρα. Οξύνει τον τρόπο σκέψης σου».

Ακούστε το podcast με τη Σοφία Κριμίζη και τον Κυριάκο Κυριάκου εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES