Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένοι της Τετάρτης στο Archisearch Talks ήταν η Μαργαρίτα και ο Ανδρέας Βεντουράκης, αρχιτέκτονες, αποτελούν τη νέα γενιά του γραφείου BETAPLAN, το οποίο έχει αναλάβει σημαντικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει συνεργαστεί με αρχιτέκτονες παγκοσμίου φήμης.
Η Μαργαρίτα σπούδασε αρχιτεκτονική στη Μ. Βρετανία. Το 2004 επιστρέφει στην Ελλάδα και καταπιάνεται με έργα μεγάλης κλίμακας στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού, των συγκοινωνιών. Αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας RPBW (Renzo Piano Building Workshop) – BETAPLAN. Το 2016, στα πλαίσια του ΕΣΩ μοιράστηκε την εμπειρία της συνεργασίας με την RPBW και το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της συνεργασίας στο χώρο της αρχιτεκτονικής.
Ο Ανδρέας είναι απόφοιτος του ΕΜΠ. Το πρώτο του έργο ήταν το SNFCC. Υπό την καθοδήγησή του, το διαγωνιστικό τμήμα του γραφείου κέρδισε βραβεία ανά την Ευρώπη. Ο Ανδρέας έφυγε από την Ελλάδα το 2017 για να σπουδάσει στο πρόγραμμα MBA του πανεπιστημίου Insead στην Σιγκαπούρη και το Παρίσι. Σήμερα εργάζεται στο Βερολίνο για την εταιρεία co-living The Collective, ως επενδυτής.

Για τις δυναμικές μίας οικογενειακής επιχείρησης, αναφέρουν: «Είναι δύσκολα γιατί οι ρόλοι μπλέκονται, χρειάζεται δουλειά για να βρεθούν οι ισορροπίες. Ωστόσο, σου δίνεται η δυνατότητα από νωρίς να δεις κάποιες πλευρές του επαγγέλματος και της επιχείρησης».

Για τη θέση της γυναίκας, τόσο στο γραφείο όσο και στην αρχιτεκτονική αναφέρουν: «Ενώ στατιστικά είναι περισσότερες οι γυναίκες αρχιτεκτόνισσες, το επάγγελμα είναι ανδροκρατούμενο. Στο γραφείο πρέπει να παλέψεις πολύ. Από την πλευρά του πελάτη, των κατασκευαστικών συνεργείων, για χρόνια μπορεί να θεωρείσαι το “κοριτσάκι”. Οι γυναίκες δουλεύουν πιο σκληρά από τους άντρες για να φτάσουν στο ίδιο σημείο. Έχει αρχίσει και αλλάζει αυτή η νοοτροπία και γυναίκες συνάδελφοι προχωρούν δυναμικά και σιγά σιγά παίρνουμε ισότιμη θέση».

Όσον αφορά το επάγγελμα, καθώς και τα καινούρια βήματα υπογραμμίζουν: «Αν νιώθεις ότι κάτι δε σου πάει καλά, μη φοβάσαι να το αλλάξεις. Κάποιες φορές χρειάζεται το step back για να δεις τι θέλεις, να αφουγκραστείς πού θα είσαι πιο ευτυχισμένος».

Για την ισορροπία ανάμεσα στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκπαίδευση αναφέρουν: «Στα ελληνικά πανεπιστήμια, μαθαίνεις έναν τρόπο σκέψης που υπερβαίνει φορμαλισμούς, απαντάς σε σύνθετα ερωτήματα. Εκεί που χωλαίνει, σε σχέση με το εξωτερικό, είναι η εμπειρία της κατασκευής, που σου ανοίγει τα μάτια για τις διαδικασίες, αποκτάς πάθος για το υλικό».

Στους νέους συνεργάτες αναζητούν: «Να μπορεί να συνεργάζεται, να εκπροσωπεί την εταιρεία σε συνεργάτες και πελάτες, να μη βαριέται, να παίρνει πρωτοβουλίες».

Όσον αφορά τα portfolios και τα βιογραφικά: «Να είναι αντίστοιχα των γραφείων που τους ενδιαφέρουν. Πολύ σημαντικές είναι οι συνεντεύξεις. Εκεί βλέπεις αν υπάρχει χημεία, πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Κολλάνε όταν τους ρωτάμε τι περιμένουν αυτοί από εμάς».

Για τα πρώτα βήματα των νέων εντός ή εκτός Ελλάδας, καθώς και για την αξία μίας μη πληρωμένης πρακτικής, αναφέρουν: «Δε θα έπρεπε να υφίσταται, δεν πρέπει κανείς να δουλεύει χωρίς να αμείβεται, έστω και αν ξεκινώντας είναι κάτι χαμηλό. Είναι σημαντικό να δουλέψεις, να δεις την πραγματικότητα του επαγγέλματος. Στο δίλημμα εξωτερικό ή Ελλάδα, εξαρτάται τι επιλογές έχεις σε κάθε μέρος. Δε χρειάζεται να ακολουθεί ο καθένας τα μονοπάτια των υπόλοιπων».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βεντουράκη, οι αρχιτέκτονες αντιμετωπίζουν το επάγγελμα παθητικά: «Εκτός από διαγωνισμούς, αναζήτηση πελατών, υπάρχει η ανακάλυψη ενός project. Να δώσεις πνοή και όραμα σε κάτι που να ενθουσιάσει επενδυτές και να σου δώσουν τη δουλειά. Εκεί δεν υπάρχει ανταγωνισμός, εσύ φέρνεις το έργο. Στην Ελλάδα, η διπλωματική εργασία είναι η αρχή αυτού».

Οι συμβουλές που δίνουν στο νεότερο εαυτό τους είναι: «Πάρε πτυχίο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η τελειομανία και ο φόβος του λάθους, δυσχεραίνει τη δουλειά σου. Διεκδίκησε δυναμικά τα θέλω σου».

Ακούστε το podcast με τη Μαργαρίτα και τον Ανδρέα Βεντουράκη εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES