Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Kαλεσμένος στα Archisearch Talks o Hλίας Παπαγεωργίου, αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος του γραφείου PILA, με έδρα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Πριν την ιδρύση του γραφείου του ήταν στέλεχος των SO-IL στη Νέα Υόρκη, σχεδιάζοντας έργα για εταιρείες όπως: MINI/BMW, Versace, Google, AirBnB, Frieze Art Fair, Manetti Shrem Museum at UC Davis, the Guggenheim Museum, and the New Museum in New York. Τα έργα του Ηλία Παπαγεωργίου έχουν αναγνωρίστει και δημοσιευτεί διεθνώς και έχουν αποσπάσει βραβεία όπως Architects under 50, Domes International Review of Architecture Awards, and the Young Greek Architects Awards. Ο Ηλίας είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΑΠΘ, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard με υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση. Αυτή τη στιγμή διδάσκει στο Columbia στη Νέα Υόρκη, ενώ είναι ένας από τους στγγραφείς του βιβλίου Solid objectives: order, edge, aura, από τις εκδόσεις Lars Müller Publishers.

Για τη σημασία των μεταπτυχιακών σπουδών αναφέρει: “Πολύ σημαντικό θεωρώ σε ένα μεταπτυχιακό το να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Όχι τόσο ως αντικείμενο όσο ως περιβάλλον, ως πλαίσιο“.

Συγκρίνοντας τη δουλειά στη Νεά Υόρκη σε σχέση με την Αθήνα σημειώνει: “Το εργασιακό περιβάλλον στη Νέα Υόρκη είναι πολυπολιτισμικό, έχεις την ευκαιρία να μάθεις από πολλά άτομα με διαφορετικά backgrounds. Επίσης, είναι πιο ανταγωνιστικό και με πιο έντονο ρυθμό απο εκείνο της Αθήνας“.

Σε ένα portfolio θεωρει σημαντικό: “Βασικό για ένα portfolio είναι να επικοινωνεί τις δεξιότητες και την προσέγγιση ενός αρχιτέκτονα, ενώ πολύ σημαντικό είναι στη συνέντευξη να ξέρει τι θέλει να πετύχει μέσα απο τη δουλειά και ποιά είναι τα ενδιαφέροντά του, πάνω σε τί θέλει να δουλέψει“.

Για την καινοτομία στην αρχιτεκτονική υπογραμμίζει: “Υπάρχει η έννοια της καινοτομίας στην αρχιτεκτονική, εμένα με ενδιαφέρει να συνδυάζεται και με μια συνέχεια. Θα ήθελα να μην παρέχω απλά μια υπηρεσία σε έναν πελάτη, αλλά να συμμετέχω σε μια συζήτηση μεταξύ των αρχιτεκτόνων“.

Στο γραφείο η προσέγγιση τους όσον αφορά την αρχιτεκτονική έχει κέντρο τον άνθρωπο: “Το κέρδος είναι κάτι πιο άμεσο και εφήμερο, ενώ η προσέγγιση με βάση τον άνθρωπο είναι κάτι διαχρονικό, και στην πορεία θα μπορούσαμε να πούμε επικερδές“.

Ακούστε το podcast με τον Ηλία Παπαγεωργίου εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.

Χορηγός του επεισοδίου ήταν η Orama Minimal Frames


RELATED ARTICLES