Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένη της Τετάρτης στο Archisearch Talks ήταν η Χριστίνα Παπαδημητρίου, αρχαιολόγος, αρχιτέκτονας και ιστορικός αρχιτεκτονικής. Αυτή τη στιγμή είναι Διευθύντρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ). Με τον αρχιτέκτονα Marc Britz έχουν ιδρύσει το δικό τους γραφείο στην Αθήνα που αναλαμβάνει ιδιωτικά και δημόσια έργα. Έχει διδάξει αρχιτεκτονική και ιστορία τέχνης στην Σχολή Αρχιτεκτονικής και στο Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, όπου ολοκληρώνει το διδακτορικό της. Στο παρελθόν εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και συμμετείχε σε ανασκαφές, ερευνητικά προγράμματα και έργα αρχιτεκτονικών αποκαταστάσεων. Πρόσφατα ίδρυσαν με τον Marc Britz  το πολιτιστικό, εκπαιδευτικό κέντρο για παιδιά και νέους Aka | Architecture Kids Athens, που επιμελείται σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις και δράσεις αφιερωμένες στην αρχιτεκτονική και την αστική κουλτούρα στην Αθήνα.

Ο συνδυασμός των τριών ιδιοτήτων, αρχαιολόγου, αρχιτέκτονα και ιστορικού αρχιτεκτονικής προέκυψαν: «Ξεκίνησα να σπουδάζω αρχαιολογία. Σταδιακά με κέρδισε η ιστορία αρχιτεκτονικής. Έτσι ξεκίνησα της σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Πατρών. Έπειτα ακολούθησα σπουδές στην ιστορία και θεωρία αρχιτεκτονικής στην ΑΑ και στο αργότερα στο Princeton».

Θεωρεί πως οι διάφορες της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι: «Στην Ελλάδα οι αρχιτεκτονικές σχολές είναι πολυτεχνικές, η αρχιτεκτονική θεωρείται επιστήμη που κινείται ανάμεσα στις θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Παίρνουμε στέρεες βάσεις. Στο εξωτερικό δίνουν βάση στη δημιουργικότητα, την έρευνα, τα προσωπικά ενδιαφέροντα. Τα δυο συστήματα αλληλοσυμπληρώνονται».

Για τη θέση της στη διεύθυνση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, τα τελευταία δύο χρόνια αναφέρει: «Σκοπός είναι να προβάλλει και να προωθεί την ελληνική αρχιτεκτονική, και να φέρνει κοντά τους επαγγελματίες αρχιτέκτονες με τον ακαδημαϊκό χώρο. Κάθε χρόνο διοργανώνει διαλέξεις, εκθέσεις, εκδόσεις. Κάθε τέσσερα χρόνια, τα βραβεία αρχιτεκτόνων, ενώ κάθε δύο τη Biennale νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων».

Για τη σημασία του να διδάσκονται αρχιτεκτονική τα παιδιά και του Aka, αναφέρει: «Καταρχήν ανακαλύπτουν ότι είναι ενεργοί συμμετέχοντες στο σχεδιασμό του περιβάλλοντός τους. Μέσα από τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μαθαίνουν να φιλτράρουν πληροφορίες, να παίρνουν αποφάσεις, να κάνουν συμβιβασμούς».

Για τη στήριξη νέων επιχειρηματιών startup εταιρειών στην Ελλάδα σημειώνει: «Το κλίμα σταδιακά γίνεται καλύτερο. Υπάρχουν συμβουλευτικές εταιρείες που μπορούν να βοηθήσουν ένα νέο επιχειρηματία στα πρώτα του βήματα. Υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται με χρηματοδοτήσεις».

Για το συνδυασμό ακαδημαϊκής καριέρας και επιχειρηματικότητας αναφέρει: «Η καθημερινότητα του γραφείου βοηθάει την έρευνα να είναι πιο γειωμένη».

Πιστεύει πως η επαγγελματική επένδυση μια καριέρας στο εξωτερικό: «Καταλαβαίνεις την αρχιτεκτονική κουλτούρα από διαφορετικές οπτικές. Όμως, κάποιος που φεύγει στο εξωτερικό πρέπει σκέφτεται αν θέλει να επενδύσει να επιστρέψει ή για να μείνει, γιατί είναι διαφορετικές οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνει».

Η ίδια, καταφέρνει να διατηρεί τη δημιουργικότητά της: «Θέτοντας standards, όταν ξέρεις τι θέλεις, τι προσφέρεις, γνωρίζεις το προϊόν σου, σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα την ικανοποίηση του πελάτη».

Τα κριτήρια της για την επιλογή νέων συνεργατών είναι: «Δουλεύουμε με συνεργάτες από πεδία που εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε. Βασικό κριτήριο είναι να αισθανόμαστε καλά, να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, να κάνουμε καλή παρέα, να έχουμε κοινούς στόχους».

Τέλος, για τα πρώτα βήματα των νέων αρχιτεκτόνων υπογραμμίζει: «Να δουλέψουν σε καλά αρχιτεκτονικά γραφεία για κάποια χρόνια. Έπειτα, να κάνουν master ή να ξεκινήσουν το δικό τους γραφείο».

Ακούστε το podcast με τη Χριστίνα Παπαδημητρίου εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES