Archisearch Talks: Angeliki Athanasiadou & Katerina Vassilakou - Podcast Recap

Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Το σημερινό επεισοδίο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ideal Standard Greece.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Την Πέμπτη, το Archisearch Talks φιλοξένησε την Αγγελική Αθανασιάδου και την Κατερίνα Βασιλάκου, αρχιτέκτονες, απόφοιτες του ΕΜΠ και ιδρύτριες του γραφείου AVW Architecture. Ένα από τα πρώτα τους έργα, η μεταποίηση του κτιρίου της Δαφνομήλης 48Α στο Λυκαβηττό, διακρίθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Έκτοτε το γραφείο αναλαμβάνει, πέρα από την κατοικία, έργα κτιρίων γραφείων, εμπορικών καταστημάτων, όπως τα DELL Exclusive Stores στην Ευρώπη, ξενοδοχείων καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται και στο χώρο των αεροδρομίων. Το έργο τους έχει βραβευθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την πλατφόρμα Architizer, τα German Design Awards, τα Retail Design Awards και άλλους φορείς.

Παρατηρούν πως, παρ’ ότι στο πανεπιστήμιο οι γυναίκες σπουδάστριες υπερτερούσαν σε αριθμό, στην επαγγελματική ζωή οι άνδρες είναι περισσότεροι και συνεχίζουν: «Δεν το έχουμε δει ως κάτι που μας έχει εμποδίσει. Βρίσκουμε τρόπους να είμαστε ευέλικτες, να ανταποκρινόμαστε στα ζητούμενα προκειμένου να αξιοποιούμε τη δυναμική της γυναικείας ιδιότητας».

Η ενασχόληση τους με το χώρο των αεροδρομίων, τα τελευταία 7 και πλέον χρόνια ξεκίνησε ξαφνικά, αντιμετώπισαν δυσκολίες, όμως τελικά κατάφεραν ενταχθούν, έπειτα από έντονη προσωπική προσπάθεια: «Το self-motivation είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας. Πρέπει να βρεις τρόπο τις πόρτες να τις ανοίγεις μόνη σου».

Για τον τρόπο διατήρησης του ενθουσιασμού τους, ανέφεραν πως: «Δε θα μπορούσαμε να υπάρχουμε αν δεν ονειρευόμασταν και δεν προσδοκούσαμε κάτι καλύτερο σε κάθε καινούριο project. Ταυτόχρονα, υπάρχει πολυφωνία, σε κάθε έργο μαζευόμαστε, κάνουμε brainstorming, φέρνουμε τις ιδέες μας και μια προσωπική αναζήτηση».

Για τη δεκαετή πορεία του γραφείου τους σημείωσαν πως: «Ξεκινήσαμε το γραφείο ουσιαστικά μέσα στην κρίση, βήμα βήμα. Είμαστε πολλών ταχυτήτων, μας ενδιαφέρει να παράγουμε σκέψη, αλλάζοντας αντικείμενο, κλίμακα».

Η Αγγελική Αθανασιάδου, ακολουθεί και το δρόμο της σκηνογραφίας, όπου έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, στο Λονδίνο και έχει δουλέψει τόσο στο Λονδίνο, όσο και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ίδια: «Σε αυτήν την παράλληλη δραστηριότητα εντάσσεται σιγά σιγά και το γραφείο»

Μιλώντας για τις καινοτόμες ιδέες, με αφορμή το συνέδριο Architects Talk by Archisearch, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, όπου συμμετείχαν ως ομιλήτριες, θεωρούν πως: «Το να κρίνουμε κάτι ως καινοτόμο, είναι ένα συμπέρασμα εκ του αποτελέσματος. Η αρχή αυτού, είναι η επιθυμία να σκεφτείς με ένα νέο τρόπο, ο οποίος εξυπηρετεί καλύτερο το σήμερα».

Στα portfolios και τις αιτήσεις των νέων, αυτό που τις ενδιαφέρει είναι: «Καταρχάς το cover letter. Είναι το πρώτο αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός ανθρώπου. Σε δεύτερο χρόνο το portfolio, είναι σημαντικό να αποδώσει κάποιος ένα κομμάτι της ταυτότητας και του χαρακτήρα του» και συνεχίζουν: «Ταυτόχρονα δεν αποκλείουμε τα παρεμφερή με την αρχιτεκτονική, γιατί είναι μέρος της».

Τέλος αναφέρθηκαν στους νέους απόφοιτους και στην ανάγκη για μεταπτυχιακό και πρακτική άσκηση: «Είναι πιο ώριμο να αποφασίζει κάποιος αφού έχει κάνει μια διαδρομή σε μία επαγγελματική κατάσταση. Είναι σημαντικός ο χρόνος στον οποίο μπορεί να συνειδητοποιήσει σε τι μεταπτυχιακό είναι καλύτερο να επενδύσει».

Ακούστε το podcast με την Αγγελική Αθανασιάδου και την Κατερίνα Βασιλάκου εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES