Εικόνες από το νέο κτήριο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου του Jean Nouvel

Το Archisearch παρουσιάζει τις πρώτες εικόνες από τη νέα βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα ανοίξει για το κοινό το Δεκέμβριο. Το κτήριο, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel, θα φιλοξενήσει πάνω από 500.000 τόμοι εντύπων και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Κύπρο. Η νέα βιβλιοθήκη θα εγκαινιαστεί και θα ανοίξει τις πύλες της για την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και για το ευρύ κοινό στις 5 Δεκεμβρίου.
– φωτορεπορτάζ  Γιώργος Χριστοφόρου

Το κτίριο συνολικού εμβαδού περίπου 15.700τμ αναπτύσσεται κατακόρυφα σε 5 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους). Η οροφή της Βιβλιοθήκης (ολόκληρο το κυλινδρικό σχήμα), καλύπτεται από ένα διαφώτιστο θόλο. Η ιδιαίτερη αυτή διαφώτιστη κατασκευή, διαμέτρου περίπου 40 μέτρων, θα διαχέει το φυσικό φως στο μεγάλο αναγνωστήριο του 3ου ορόφου σε ελεγχόμενο επίπεδο για την οπτική άνεση των χρηστών.

Στην κορυφή του θόλου, ένας ηλιοστάτης διαμέτρου 5 μέτρων θα κατευθύνει κατακόρυφα μία δέσμη φωτός μέχρι και το χαμηλότερο επίπεδο του κτιρίου. Ο ηλιοστάτης είναι μία περιστρεφόμενη εξειδικευμένη κατασκευή με περιστρεφόμενες περσίδες και φωταγωγό οροφής. Το φυσικό φως θα διαχέεται σε όλα τα αναγνωστήρια των χαμηλότερων επιπέδων μέσω ανάκλασης της δέσμης φωτός στην επιφάνεια ενός κώνου ύψους 24 μέτρων, που θα είναι χωροθετημένος στο κέντρο του εσωτερικού κεντρικού αίθριου. Με μία έγχρωμη μεμβράνη σε αφηρημένη σύνθεση που επικαλύπτει όλα τα πρανή του τεχνητού λόφου και με έναν εντυπωσιακό λευκό θόλο που προβάλλει στο οροπέδιο ως επιστέγασμα, ο αρχιτέκτονας υπερβαίνει έναν απλοϊκό μιμητισμό του φυσικού τοπίου. Η μεμβράνη εξελίσσεται σε σύστημα ηλιοπροστασίας όταν καλύπτει τις εκτεθειμένες όψεις του κτιρίου.

Η κρύπτη που υπάρχει στο υπόγειο θα σφραγιστεί στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης και θα ανοίξει ξανά το 2089, όταν το Πανεπιστήμιο θα γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας του.

Εκτός από τα αναγνωστήρια περιμετρικά του κεντρικού αιθρίου, 31 μικροί χώροι για ομαδική μελέτη (γυάλινοι κύβοι) εφάπτονται στην εξωτερική περιφέρεια του κυλίνδρου «αιωρούμενα» μέσα στο εξωτερικό αίθριο.

Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η κρύπτη που υπάρχει στο υπόγειο και θα σφραγιστεί στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης και θα ανοίξει ξανά το 2089, όταν το Πανεπιστήμιο θα γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Μέσα στην κρύπτη θα τοποθετηθούν τέσσερις επιστολές, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Δωρητές, τον Πρύτανη και τον Πρόεδρο των φοιτητών του Πανεπιστημίου, όπως επίσης  και το οπτικοακουστικό υλικό από την αλυσίδα της γνώσης (Ομάδα ατόμων που μετέφερε τα τελευταία 600 βιβλία από χέρι σε χέρι σε απόσταση 4 χιλιομέτρων).

Το Έργο κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία των εταιρειών J&P και J&P Avax Joint Venture. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 έχει υπογραφεί η συμφωνία Σύναψης Δημόσιας Σύμβασης για την Κύρια Εργολαβία Οικοδομικού Συμβολαίου για την ανέγερση των Κτιριακών Εγκαταστάσεων του Έργου και στα τέλη Σεπτεμβρίου έχει υπογραφεί η συμφωνία Σύναψης Δημόσιας Σύμβασης για τις Διορισμένες Υπεργολαβίες Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων, Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων και Προμήθειας & Εγκατάστασης Ανελκυστήρων. 

   


RELATED ARTICLES