Οι πούδρες βαφής Interpon D2525 της AkzoNobel, στο 1ο πιστοποιημένο με LEED for Core & shell κτίριο στην Ελλάδα από τους Kokkinou + Kourkoulas!

Οι πιστοποιημένες με EPD, πούδρες βαφής Interpon D2525 της AkzoNobel, στο 1ο πιστοποιημένο με LEED for Core & shell κτίριο στην Ελλάδα!

H κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος Green Plaza στο Μαρούσι ολοκληρώθηκε το 1991 με μελετητή αρχιτέκτονα τον Τάσο Μπίρη και κατασκευαστή τον Η. Μπαρμπαλιά, και αποτέλεσε έναν από τους πρώτους χώρους μικτής χρήσης στην εποχή του, στεγάζοντας γραφεία και εμπορικά καταστήματα. Επρόκειτο για έργο αμιγώς Ελληνικό, σε κομβικό σημείο, με κρίσιμη μάζα ως προς το μέγεθός του σπάνια για την εποχή, σχεδιαστικά & αρχιτεκτονικά μοναδικό και πρωτοποριακό. Το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Grivalia Properties το 2000, όπου και από τον Ιούλιο του 2009 η εταιρεία στεγάζει τα κεντρικά της γραφεία.

LEED, BREEAM, AkzoNobel, Interpon, πιστοποίηση, Kourkoulas Kokkinou, Τάσος Μπίρης, Grivalia, Green Plaza

Το 2014 η Grivalia αποφάσισε να επενδύσει στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, τοποθετώντας κεφάλαια για την αναβάθμιση τους με στόχο τη δημιουργία καλύτερου οικολογικού αποτυπώματος της δραστηριότητάς της.

Το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα, το οποίο μετονομάστηκε σε Green Plaza, είναι το πρώτο από τα 91 ακίνητα που επιλέχθηκε για αναβάθμιση και πιστοποίηση κατά LEED, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, της μεγάλης προβολής του και της άριστης προσβασιμότητάς του.

LEED, BREEAM, AkzoNobel, Interpon, πιστοποίηση, Kourkoulas Kokkinou, Τάσος Μπίρης, Grivalia, Green Plaza

Στόχος της ανακατασκευής, ήταν η αισθητική και λειτουργική αναβίωση του συγκροτήματος σε συνδυασμό με τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του, έτσι ώστε να αποτελέσει πρότυπο εργασιακού περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης στο χώρο της ακίνητης περιουσίας.

Το Green Plaza είναι το πρώτο έργο στην Ελλάδα που πιστοποιείται με την έκδοση LEED for Core & Shell, την ειδική έκδοση του LEED που εφαρμόζεται σε ακίνητα τα οποία προορίζονται για μίσθωση.

LEED, BREEAM, AkzoNobel, Interpon, πιστοποίηση, Kourkoulas Kokkinou, Τάσος Μπίρης, Grivalia, Green Plaza

Τοποθετήθηκαν εξωτερικά κινητά σκιάστρα σε οριζόντια και κατακόρυφη διάταξη, με τρόπο που σχηματίζουν μια «σκακιέρα» και προσφέρουν μια αίσθηση ενιαίας όψης. Οι περσίδες προστατεύουν ενεργειακά τα κτίρια του συγκροτήματος, καθώς η κλίση τους προσαρμόζεται στην κίνηση του ήλιου αποτρέποντας την άμεση ηλιοφάνεια στα υαλοστάσια και στους εργασιακούς χώρους. Επίσης έγινε αλλαγή στα κουφώματα με νέα, θερμομονωτικά, με υαλοστάσια υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών και θερμοδιακοπτώμενα πλαίσια αλουμινίου. Επιλεκτικά, κάποια από τα κουφώματα είναι ανοιγόμενα.

LEED, BREEAM, AkzoNobel, Interpon, πιστοποίηση, Kourkoulas Kokkinou, Τάσος Μπίρης, Grivalia, Green Plaza

Τα σκίαστρα – περσίδες βάφτηκαν με πούδρα Interpon D2525 στην απόχρωση Rusty Marble, που αναπτύχθηκε ειδικά για το συγκεκριμένο έργο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αρχιτεκτονικού γραφείου Κοκκίνου & Κούρκουλας Αρχιτέκτονες.

Οι πούδρες Interpon D2525, με αποδεδειγμένη αντοχή πολλών ετών στις καιρικές συνθήκες, φέρουν την οικολογική πιστοποίηση EPD η οποία παρέχει διαφανή, ποσοτικοποιημένα και συγκρίσιμα δεδομένα για τον κύκλο ζωής και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όλο το αναλυτικό κείμενο της πιστοποίησης EPD® καθώς και το Climate Declaration των Interpon D2525 είναι διαθέσιμα στο www.environdec.com και συνεισφέρουν σε βαθμούς LEED και BREEAM.

Ταυτότητα Έργου (ανακατασκευή):
Αρχιτεκτονικά Γραφεία: / Kokkinou + Kourkoulas – Αρχιτέκτονες / Έφη Λυμπεροπούλου – Αρχιτέκτονες
Συστήματα Αλουμινίου / Βαφείο: ALUMIL AE
Πούδρα Βαφής: Y4303I

Για περισσότερα σχετικά με την EPD (Environmental Product Declaration) και τις πούδρες βαφής Interpon D2525 στο powder@akzonobel.com


RELATED ARTICLES