Τα Υπερανθεκτικά Χρώματα Interpon D2015 στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης και η Βράβευση από το ΑΙΑ

Η Φοιτητική Εστία Clayton Campus του Πανεπιστημίου Monash University στην Μελβούρνη απέσπασε πρόσφατα τρία κύρια βραβεία από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το Australian Institute of Architects  είναι ο επίσημος, μεγαλύτερος φορέας των επαγγελματιών αρχιτεκτόνων στην χώρα, και περιλαμβάνει 11,000 μέλη. Το Ινστιτούτο εργάζεται για τη βελτίωση των υποδομών και των κτιρίων με τις αρχές του ποιοτικού και βιώσιμου σχεδιασμού.

Το συγκρότημα Clayton Campus αποτελείται από τέσσερα νέα κτίρια διαμονής των φοιτητών, που είναι συνδεδεμένα με χώρους μικρών, υποστηρικτικών καταστημάτων και χώρους εκπαίδευσης. Το κάθε κτίριο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη προσωπικότητα.

AkzoNobel, Interpon, powder, πούδρα βαφής, Monash University, υπερανθεκτικά χρώματα, Hayball, Jackson Clements Burrows Architects (JCB), Richard Middleton Architects, McBride Charles Ryan

Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από 4 αρχιτεκτονικά γραφεία: Hayball, Jackson Clements Burrows Architects (JCB), Richard Middleton Architects και McBride Charles Ryan, και η επίβλεψη κατασκευής από τους MGS Architects.

Στον σχεδιασμό κυριαρχούν στις προσόψεις των κτιρίων τα μεταλλικά στοιχεία αλουμινίου. Είναι βαμμένα με υπερανθεκτικές πούδρες Interpon σε αποχρώσεις που κυμαίνονται από βαθύ μαύρο και λαμπερό ασημί στο ένα από τα κτίρια, έως πολυάριθμα έντονα, φωτεινά, “υπερβολικά” χρώματα σε ένα άλλο, αποκαλύπτοντας την ιδιαιτερότητα, την έμπνευση, και την διαφορετική προσέγγιση του κάθε σχεδιαστή.

AkzoNobel, Interpon, powder, πούδρα βαφής, Monash University, υπερανθεκτικά χρώματα, Hayball, Jackson Clements Burrows Architects (JCB), Richard Middleton Architects, McBride Charles Ryan

Το κτίριο Logan Hall residency, των McBride Charles Ryan διακρίθηκε από την κριτική επιτροπή για την αριστεία σε αρχιτεκτονική δεξιοτεχνία. Η πούδρα Interpon Précis™ Black Ink εφαρμόστηκε στα συστήματα σκίασης και τα συστήματα των παραθύρων και η Eternal Silver Satin προδιαγράφηκε για τα πανέλα οροφής των καταστημάτων του ισογείου του κτιρίου.

«Στόχος μας ήταν να επιτύχουμε μακροβιότητα στην βαφή παράλληλα με μία συνεχή αίσθηση ευχαρίστησης μέσω των χρωματισμών. Για αυτό επιλέξαμε πούδρες με εγγενές κάλος και αποδεδειγμένη, εγγυημένη αντοχή», δήλωσε η Debbie Ryan του γραφείου McBride Charles Ryan. «To μοτίβο είναι, σκοπίμως, ιδιαίτερα πολύπλοκο. Χρησιμοποιήσαμε τις αναγνωρισμένες υπερανθεκτικές πούδρες Interpon D2015 που εναρμονίστηκαν σε μία σύνθεση που αποπνέει ευφορία».

Έχοντας πρότερη εμπειρία από το πολύχρωμο The Icon apartment complex του γραφείου JCB, οι σύμβουλοι προδιαγραφών της AkzoNobel γνώριζαν πολύ καλά την σημασία μίας ειδικά ανεπτυγμένης χρωματικής παλέτας για μεγάλο έργο, κατόπιν ζήτησης των αρχιτεκτόνων, όταν η ζωντάνια και το χρώμα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του δημιουργήματος.

AkzoNobel, Interpon, powder, πούδρα βαφής, Monash University, υπερανθεκτικά χρώματα, Hayball, Jackson Clements Burrows Architects (JCB), Richard Middleton Architects, McBride Charles Ryan

Γνωρίζαμε ότι το design brief περιελάμβανε μία πληθωρική γκάμα αποχρώσεων για μεγάλο αριθμό στοιχείων του κτιρίου, ώστε να αποδοθεί η επιθυμητή αισθητική.

H τεχνολογία Interpon D2015 κατέστησε εφικτή την επιλογή και χρήση τέτοιων έντονων αποχρώσεων πούδρας, καθώς μπορεί να διασφαλίσει την διατήρηση της απόχρωσης, και, κατά συνέπεια, σταθερό τον χαρακτήρα του κτιρίου όπως τον όρισε ο δημιουργός αρχιτέκτονας, για πολλά χρόνια.

Σε αντίθεση με τον πιο απλό χρωματικό συνδυασμό που επιλέχθηκε για το κτίριο Logan Hall, το κτίριο Turner Hall, σε μελέτη του γραφείου JCB, προσδιορίζεται από τα φωτεινά και έντονα χρώματα του, με χρήση ενός “ουράνιου τόξου” 10 αποχρώσεων από πούδρες Interpon. Οι επιλογές των αρχιτεκτόνων, δημιουργούν μία ζωντανή και φρέσκια εμφάνιση που αναζωογόνησε όλο τον χώρο του Πανεπιστημίου, το οποίο ήταν στο παρελθόν παραδοσιακά γνωστό για τα ουδέτερα, μουντά του κτίρια.

Μία χρωματιστή σκεπή σε κάθε παράθυρο των δωματίων της εστίας λάμπει την νύχτα, ενισχύοντας το χρωματικό φάσμα. Ειδικά ανεπτυγμένα χρώματα πούδρας, κατά παραγγελία του αρχιτεκτονικού γραφείου, χρησιμοποιήθηκαν για την βαφή των επιφανειών αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων των προφίλ, των επίπεδων φύλλων,  κλπ.

Η πολυπλοκότητα του φιλόδοξου αυτού έργου απαίτησε πολύ καλό συντονισμό και στενή συνεργασία μεταξύ όλων των αρχιτεκτονικών γραφείων και της AkzoNobel, που ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις παραγωγής πολυάριθμων μικρών παρτίδων των ιδιαίτερων αυτών αποχρώσεων, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην μονάδα Rapid Service Unit που διαθέτει η AkzoNobel.

Προδιαγράφοντας τις υπερανθεκτικές πούδρες Interpon D2015, οι σχεδιαστές διασφάλισαν την διατήρηση της γυαλάδας και την μεγάλη αντίσταση στην χρωματική μεταβολή, που διασφαλίστηκε από εγγυήσεις χρώματος 25 ετών.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο sotiria.liakata@akzonobel.com ή στο powder@akzonobel.com για περισσότερες πληροφορίες.

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονικό Γραφείο: Hayball, Jackson Clements Burrows Architects, Richard Middleton Architects, McBride Charles Ryan, MGS Architects
Πούδρες Βαφής: Black Ink, Eternal Silver Satin Interpon D2015


RELATED ARTICLES