ΤΡΙΓΩΝΑ ΣΕ ΠΤΩΣΗ στην Αγ. Μάρκου | Beforelight

Η ομάδα Βeforelight επανέρχεται με μία φωτιστική εγκατάσταση στην «παλιά» εμπορική καρδιά της πόλης, εκεί όπου εδώ και 120 χρόνια υπάρχουν ακόμα τα ίδια καταστήματα, επιβιώνοντας και δίνοντας στην πόλη το χρώμα και την ιδιαίτερη ταυτότητα της.

Στα πλαίσια των «Παρεμβάσεων στην Πόλη» η ομάδα Βeforelight καλείται να φωτίσει δημιουργικά τον πεζόδρομο της Αγίου Μάρκου με μία μικρής κλίμακας παρέμβαση, δημιουργώντας μία αφήγηση και ένα νέο τοπόσημο για όσους διασχίζουν την οδό κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας.


Όταν τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν, ελάχιστοι περαστικοί περνούν από εκεί. Η παρέμβαση της ομάδας Βeforelight προσκαλεί τους επισκέπτες να εντάξουν την Αγίου Μάρκου στη νυχτερινή τους βόλτα.  Στην παρέμβαση αυτή η ομάδα συνεργάζεται με τον τοιχογράφο-καλλιτέχνη Νικόλαο Τσουνάκα.

Μετά την οδό Πιττάκη και τη Στοά Εμπόρων, σειρά έχει το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Η ομάδα εμπνεόμενη από τη γεωμετρική, αλλά και τη γεωγραφική σημασία του τριγώνου, χρησιμοποιεί το σχήμα ως εναρκτήρια ιδέα, σύμβολο και απεικόνιση για τις δύο παρεμβάσεις της.

Η πρόταση Falling Triangles περιλαμβάνει φωτιστικές εγκαταστάσεις σε 2 κομβικά σημεία επί της Αγ. Μάρκου:

α. Στο σόκορο πολυκατοικίας στη συμβολή Αγ. Μάρκου και Χρυσοσπηλιωτίσσης, μία συστάδα φωτεινών τριγώνων έρχεται σε διάλογο με την τοιχογραφία  Ikarus του καλλιτέχνη Νικόλαου Τσουνάκα που απεικονίζει τον  Ίκαρο-Άγγελο σε πτώση.

β. Στη συμβολή Αγ. Μάρκου και Μιλτιάδου, ένα ευμέγεθες τρίγωνο πλαισιώνει έναν πλάτανο και ταυτόχρονα εκτείνεται ως τις άκρες των περιμετρικών κτιρίων κλείνοντας το μάτι στην έντονη γεωμετρία.

Πολύτιμος χορηγός υλικών κατασκευής και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού είναι η εταιρεία Electron S.A. 

Η παρέμβαση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens-Polis!

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου   Φωτιστική εγκατάσταση Τρίγωνα σε Πτώση
Σχεδιασμός-Κατασκευή-Επίβλεψη
   Βeforelight
Tοιχογραφία Ikarus  Νικόλαος A Τσουνάκας
Συνεργάτις σχεδιασμού -κατασκευής   Μελίνα Λασιθιωτάκη
Συντονισμός Υλοποίησης    Αpart- Γιώργος Γεωργακόπουλος
Φωτογραφίες  Άρης Καμαρωτός


RELATED ARTICLES