Η υψηλή τέχνη του φωτισμού - Lighting Design Week | HUB Lighting & Innovation by Kafkas and Design Ambassador

Η ποιότητα ζωής απαιτεί καλοσχεδιασμένο φωτισμό. Αυτό το μύνημα υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, το HUB Lighting& Innovation by Kafkas που έγινε με τη δημιουργική αιγίδα της Design Ambassador. Στα παιδικά μας χρόνια όταν έκλεινε το φως άρχιζε ο φόβος-για πολλούς από εμάς. Μετά χαμηλώσαμε τα φώτα για να ζήσουμε τους πρώτους μας έρωτες, τα κλείσαμε για να παρακολουθήσουμε τις αγαπημένες μας ταινίες και τα αφήνουμε να αναβοσβήνουν στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ας μην παραλείψουμε το “Δεύτε λάβετε φως” στο ορθόδοξο Πάσχα που ήταν μια καλή ευκαιρία για ευλαβικό socializing. Αυτές οι εικόνες αναδεικνύουν τη σημασία που έχει το φως.
Από τον Θανάση Διαμαντόπουλο

Στο πενθήμερο 9 με 14 Δεκεμβρίου ζήσαμε μια μοναδική χρονική περίοδο αφιερωμένη στην πηγή όλων των παραπάνω εικόνων: τον φωτισμό.

 

Το HUB Lighting & Innovation by Kafkas υποδέχτηκε πλήθος ανθρώπων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, έχοντας τη δυνατότητα τόσο να περιηγηθούν και να γνωρίσους τους χώρους του HUB όσο και να παρακολουθήσουν μια σειρά ομιλιών εξειδικευμένων επαγγελματιών του χώρου (αρχιτέκτονες, designers, lighting designers κ.ά) και διάσημων οίκων.

Το HUB αποτελεί έναν σύγχρονο χώρο που συνδιάζει την τελευταία τεχνολογία στο φωτισμό και τα συστήματα αυτοματισμού, διαρκώς μεταβαλλόμενο και με πολυάριθμες δυνατότητες. Δίνει βήμα σε ανθρώπους να εκθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους πάνω στο φωτισμό, ενώ αποτελεί μια αέναη πηγή έμπνευσης για επαγγελματίες και μη. Κάθε χώρος έχει σχεδιαστεί με σκοπό να προάγει το φωτισμό σε έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μέσω της διάδρασης και του πειραματισμού.

Συνολικά φιλοξενήθηκαν εννέα ομιλητές και τρεις οίκοι ARKOSLIGHT, INTRA LIGHTING, DAVIDE GROPPI, ενώ οι ομιλίες δομήθηκαν σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

Πιο συγκεκριμένα:

09-10/12, η θεματική ενότητα είχε τίτλο “The intimate side of Lighting” και οι ομιλητές ήταν οι: Anastasia Philippopoulou – Architect, Lighting Designer Panos Papassotiriou Architect, Managing Director S2PiA architects. Οι ομιλίες αυτές αντιμετώπισαν το φωτισμό ως ένα μέσον που ορίζει έναν πιο προσωπικό και οικείο χώρο, αυτόν της κατοικίας. Ο φωτισμός αφηγείται τον χώρο και αναδεικνύει υφές, όγκους, υλικά.

11-12/12 η θεματική ενότητα είχε τίτλο “Daylight as a source of design inspiration” και οι ομιλητές ήταν οι: Dr. Doulos Labros και Mariza Galani – Lighting Designer. Εδώ έγινε αναφορά στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το τεχνητό φως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των αυτοματισμών στην προσομοίωση του φυσικού φωτός και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης του εσωτερικού χώρου.

11-12/12 η θεματική ενότητα είχε τίτλο “Lighting landscapes” και οι ομιλητές ήταν οι: Dr. Antonis Skordilis – Landscape Architect, Doctor of Plant Ecology UA και Thanos Danilof, Architectural Lighting Designer. Στις ομιλίες αυτές δόθηκε έμφαση στην διαμόρφωση και ανάδειξη των νυχτερινών τοπίων χάρη στις δυνατότητες που παρέχει ο αρχιτεκτονικός φωτισμός.

13-14/12 η θεματική ενότητα είχε τίτλο “Lighting for Emotion” και οι ομιλητές ήταν οι: Julie Spartinou Patroni, – Architect, Managing Director eDje, Katerina Skalkou – Architect, Lighting designer, Christina Thanassoula – Stage Lighting designer. Οι ομιλητές εστίασαν στην θεατρική πλευρά του φωτισμού και το μοναδικό τρόπο που έχει να προκαλεί συναισθήματα.

Κάθε ξεχωριστή βραδιά, ολοκληρώθηκε με την παρασκευή κοκτειλ, γευσιγνωσία κρασιών και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες συνδεδεμένες και εμπνευσμένες από την εκάστοτε ομιλία, βοηθώντας έτσι τους συμμετέχοντες να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να κατανοήσουν καλύτερα τα όσα ακούστηκαν κάθε φορά, με έναν χαλαρό και ευχάριστο τρόπο.  


RELATED ARTICLES