ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΕΡΓΑ & ΤΗΝ ΚΑΤΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΓΛΟΥ (BLOCK 722), ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩ 2016

Μιλήσαμε με τον Σωτήρη Τσέργα και την Κάτια Μαργαρίτογλου από το αρχιτεκτονικό γραφείο Block722, στο πλαίσιο της ομιλίας τους στην 5η ημερίδα ΕΣΩ που θα πραγματοποιηθεί στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 17 Φεβρουαρίου! Δείτε τί μας είπαν για τον τρόπο δουλειάς τους, την σχέση που εντοπίζουν ανάμεσα στο interior design και την αρχιτεκτονική αλλά και πόσο επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση στην χώρα.
 
 
-Θα μας πείτε μερικά λόγια για εσάς και το γραφείο σας; Ποια είναι τα θέματα που σας απασχολούν αυτόν τον καιρό;
 
Το γραφείο ιδρύθηκε το 2009 στο κέντρο της Αθήνας,  στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας. Η εθνική και πολιτισμική ποικιλομορφία του κέντρου, αποτέλεσε γόνιμη βάση για μία δημιουργική σχέση αλληλεπίδρασης του γραφείου με την σύγχρονη πραγματικότητα της πόλης και την υιοθέτηση νέων και ενδιαφέροντων σχεδιαστικών αρχών. Το οικοδομικό τετράγωνο 722 (block 722), δεν αποτελεί μόνο έναν αριθμό του πολεοδομικού σχεδίου αλλά μετατρέπεται σε στοιχείο της ταυτότητας των Block722. Αυτό το διάστημα το γραφείο μας ασχολείται με τέσσερα ξενοδοχεία στο Ιόνιο και μια εξοχική κατοικία στην νότια Κρήτη.
 
 
-Η συρρίκνωση της αρχιτεκτονικής παραγωγής τα τελευταία χρόνια είναι εύλογο να οδηγεί σε κάποια ανασκόπηση. Πώς είδατε τους εαυτούς σας να αλλάζουν μέσα απ` αυτήν, εάν κάτι τέτοιο συνέβη;
 
Ακούγεται οξύμωρο, αλλά μπορώ να πώ με βεβαιότητα ότι τις πιο δημιουργικές δουλειές  τις αναλάβαμε τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Σήμερα, αν μπει κάποιος στη διαδικασία να χτίσει, το αναλύει πολύ διεξοδικά. Πλέον υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους πελάτες μας, οπότε μας ωθούν ώστε να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί και ευρηματικοί.  Οι δυσκολίες του σήμερα  και οι περιορισμοί μας έχουν οδηγήσει σε πιο ιδιαίτερες λύσεις οι οποίες αν δουλευτούν σωστά και σε βάθος  μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ ενδιαφέροντα απιτελέσματα.
 
 
-Πόσο ενοποιημένο είναι το interior design και οι μικρές κλίμακες στην διαδικασία του σχεδιασμού σας;
 
Το interior design με την αρχιτεκτονική σύνθεση τα αντιμετωπίζουμε πλέον σαν ένα, δεν υπάρχει διαχωρισμός. Η Κάτια ως interior designer έδωσε τη δικιά της πνοή  αισθητικής στα έργα, εμπλουτίζοντας το αρχιτεκτονικό περιεχόμενό τους. Με τον καιρό έχουμε αποκτήσει μία κοινή ταυτότητα, με αποτέλεσμα  να φαίνεται ότι τα έχει 
επιμεληθεί το ίδιο άτομο. Είναι κάτι που προέκυψε μέσα από τις πολλές συνεργασίες. 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι στο κομμάτι αυτό, επιλέγουμε να κινηθούμε με βάση τις custom made κατασκευές αναλαμβάνοντας ωστόσο με επιμέλεια και την επιλογή των έτοιμων προϊόντων που θα συμπληρώσουν ισορροπημένα το σκηνικό στο εσωτερικό ενός χώρου.
 
Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια για την 5η ημερίδα ΕΣΩ από εδώ.  
Archisearch - Zakynthos Hotel 5* / Photo by A. PerelaZAKYNTHOS HOTEL 5* / PHOTO BY A. PERELA
Archisearch - Apartment in Exarcheia, photos by Kostas PicadasAPARTMENT IN EXARCHEIA, PHOTOS BY KOSTAS PICADAS
Archisearch - Grigio concept store, photos by Achilleas MenosGRIGIO CONCEPT STORE, PHOTOS BY ACHILLEAS MENOS
Archisearch - Grigio concept store, photos by Achilleas MenosGRIGIO CONCEPT STORE, PHOTOS BY ACHILLEAS MENOS
Archisearch - Syros / Photo by I. RoufopoulouSYROS / PHOTO BY I. ROUFOPOULOU
Archisearch - Syros / Photo by E. AttaliSYROS / PHOTO BY E. ATTALI
Archisearch - Syros / Photo by E. AttaliSYROS / PHOTO BY E. ATTALI

RELATED ARTICLES