Οι απαιτήσεις των κατοικιών και των ξενοδοχείων του μέλλοντος | Συνέντευξη του Σωτήρη Τσέργα στη Λήδα Δεληγιάννη

Ο managing director των BLOCK722 ARCHITECTS+, Σωτήρης Τσέργας, μίλησε στη Λήδα Δεληγιάννη για το «όραμα» αλλά και τις απαιτήσεις των κατοικιών αλλά και των ξενοδοχείων του μέλλοντος

Η πανδημία της COVID19 άλλαξε – ή υπενθύμισε- τις προτεραιότητες και επαναπροσδιόρισε τις ανάγκες μας. Και αυτό αφορά πάνω από όλα το χώρο που καλούμαστε να περάσουμε σημαντικό μέρος της ζωής μας: το σπίτι μας. Αλλά και τους χώρους που επισκεπτόμαστε για ξεκούραση και αναψυχή.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΕΡΓΑΣ | MANAGING DIRECTOR BLOCK722 ARCHITECTS+

– Ποιες είναι οι νέες τάσεις αλλά και απαιτήσεις από τα αρχιτεκτονικά και interior design πρότζεκτ που έφερε η COVID19; Τι ζητούν πλέον οι πελάτες (ένοικοι/χρήστες) των χώρων;

Ο Covid-19 μας έκανε να προσδιορίσουμε ξανά τη ζωή και τις ανάγκες μας, να κοιτάξουμε το περιβάλλον και τη  βελτίωση  των  συνθηκών  διαβίωσης (sustainable living)  στο  μέγιστο  με  ένα εξελιγμένο και πρωτοποριακό αισθητικό αποτέλεσμα στα έργα μας.

Νιώθουμε ευτυχείς που έχουμε κατακτήσει έννοιες όπως αυτή που μερικά χρόνια πριν ήταν δύσκολο να γίνουν πράξη.

Ο κόσμος αναζητάει project, είτε αυτά είναι κατοικίες είτε χώροι φιλοξενίας, μέσα στα οποία θα νιώθει άνετα, θα εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον. Για εμάς η αίσθηση ενός περιβάλλοντος οικείου με επίκεντρο τον άνθρωπο είναι βασικός πυλώνας της δουλειάς μας.

Συνεχίζουμε να δημιουργούμε εμπειρίες για τους πελάτες μας ανεξάρτητα από τις τρέχουσες συνθήκες. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την διάρκεια της πανδημίας, σίγουρα όμως μπορούμε να οραματιστούμε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο για τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου συνεργάτες μας, Operators μεγάλων ξενοδοχείων, θέτουν κάποιους κανονισμούς και μικρούς περιορισμούς στη χρήση ορισμένων υλικών. Για παράδειγμα προσπαθούμε να αποφύγουμε πορώδη υλικά και επιφάνειες που δεν καθαρίζονται εύκολα. Η εμπειρία μας μέχρι στιγμής δείχνει ότι στα ξενοδοχεία χρειάζεται ο συνδυασμός υλικών και επιφανειών που καθαρίζονται εύκολα και ο λεπτομερής καθαρισμός από κατάλληλο προσωπικό ώστε να διασφαλιστεί μια διαμονή ευχάριστη στον πελάτη, με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αναζητάμε αντιμικροβιακά υλικά, ανθεκτικά στον χρόνο και εύκολα στον καθαρισμό. Ωστόσο θα λέγαμε πως είναι νωρίς ακόμα για να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές των υλικών στην αρχιτεκτονική και το design.

– Πόση σημασία αποκτά πλέον το “εσωτερικό” και τι θα δούμε να αλλάζει σε κατοικίες, γραφεία/χώρους εργασίας, καταστήματα, ξενοδοχειακά καταλύματα;

Στους Block722 ανέκαθεν αξιοποιούσαμε ποιοτικά και λειτουργικά όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους δημιουργώντας υψηλής αισθητικής έργα.

Οι εσωτερικοί χώροι χρειάζονται αρμονία και άνεση ώστε ο επισκέπτης να νιώθει καλά σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στον χώρο.

Αντίστοιχα, οι εξωτερικοί χώροι διαμορφώνονται έτσι ώστε να φιλοξενούν τον επισκέπτη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ανεξάρτητα από τις κλιματικές συνθήκες.

“Ο κόσμος αναζητάει project μέσα στα οποία θα νιώθει άνετα”

Ο Σωτήρης Τσέργας είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Interiors Awards 2021, που διοργανώνει η Boussias με τη στρατηγική συνεργασία του Archisearch.


RELATED ARTICLES