Με αφορμή το νέο σεμινάριο του Fårö , με εισηγήτρια την Ελένη Τσιριντάνη και θέμα “Ανακαλύπτοντας την Αρχιτεκτονική Τοπίου”  μιλήσαμε για το σεμινάριο, τα έργα που θα αναλυθούν, αλλά και την αρχιτεκτονική τοπίου στην Ελλάδα.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο; Θα πρέπει οι συμμετέχοντες να έχουν κάποιο υπόβαθρο;
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται όχι απαραίτητα μόνο για το τοπίο, αλλά για τον χώρο γύρω μας και πως εξελίσσεται. Οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι φοιτητές που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στην αρχιτεκτονική τοπίου, επαγγελματίες που επιθυμούν να διευρύνουν τη γνώση τους επάνω στο αντικείμενο ή απλώς, άνθρωποι με έμφυτη περιέργεια!

Οι συμμετέχοντες που έχουν κάποια σχέση με το αντικείμενο , ίσως να νιώσουν πιο εξοικειωμένοι με το θέμα, ωστόσο το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους ανεξάρτητα με το ακαδημαϊκό τους  υπόβαθρο.

“Η αρχιτεκτονική τοπίου είναι αρχιτεκτονική γιατί αφορά στη δημιουργία χώρου, είναι όμως μια πράξη μετατροπής και όχι πρόσθεσης.”

Πείτε μας κάποια από τα έργα αρχιτεκτονικής τοπίου που θα αναλυθούν.
Η ανάλυση σύγχρονων έργων αρχιτεκτονικής τοπίου είναι μία από τις θεματικές του σεμιναρίου. Στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζομαι ακόμα ποια ακριβώς θα αναλυθούν. Ωστόσο, σίγουρα από έργα τοπίου που ξεχωρίζω είναι το FreshkillsPark στη Νέα Υόρκη, αποτελεί ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης τοπίου, στο χώρο που άλλοτε βρισκόταν η μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου και θα πρόσθετα το Buitenschot Land Art Park γιατί συνδυάζει αναψυχή, υποδομή και τέχνη με τρόπο ευρηματικό.
Αξίζει να αναφέρω ότι οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να κάνουν και μια πρακτική άσκηση, απεικονίζοντας/σχεδιάζοντας/ δημιουργώντας ένα δικό τους τοπίο. Στόχος είναι να υπάρξει διάδραση και διάλογος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

FRESHKILLS PARK

Ποια η σχέση της αρχιτεκτονικής τοπίου με τον αστικό σχεδιασμό και την πολεοδομία;
Θα είναι χρήσιμο να πούμε πρώτα ότι ο αστικός σχεδιασμός είναι μόνο ένα από τα πολλά πεδία της  αρχιτεκτονικής τοπίου, και αυτό που είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι. Η πολεδομία «σχηματίζει», θα έλεγα,  το χώρο που γίνεται αντικείμενο του αστικού σχεδιασμού.

Ωστόσο, αρχιτεκτονική τοπίου γίνεται σε χώρους που είναι εκτός των ορίων μιας πόλης και αυτό σημαίνει διαφορά στην κλίμακα, τα μέσα και τον τρόπο επέμβασης.

Τα δύο έργα που ανέφερα παραπάνω, όπως και άλλα που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σ τις συναντήσεις μας, δε βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, αλλά σε περιαστικές περιοχές.

PHOTOGRAPHY YIORGIS YEROLYMBOS

Αν κάποιος επιθυμεί να γίνει αρχιτέκτονας τοπίου στην Ελλάδα τι επιλογές έχει;
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο υπάρχουν δύο μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής τοπίου στην Ελλάδα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Θα ήταν κρίσιμο, όμως, να υπάρξουν σπουδές σε προπτυχιακό, ανώτατο επίπεδο, όπως οι σπουδές αρχιτεκτονικής. Μια τέτοια σχολή θα έδινε διαφορετικό στίγμα για το επάγγελμα συνολικά.

Ποια δύο έργα αρχιτεκτονικής τοπίου στην Ελλάδα ξεχωρίζετε και γιατί;
Σαφέστατα, το Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έργο των γραφείων Deborah Nevins and  Associates και Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες   και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Renzo Piano. Άλλαξε τη σχέση των Αθηναίων με το δημόσιο χώρο και δημιούργησε ένα πόλο έλξης εξαιρετικά σημαντικό. Εκτός όμως από αυτά, έθεσε νέα δεδομένα στη σύλληψη και την υλοποίηση ενός έργου.
Ένα άλλο έργο που θεωρώ σημαντικό είναι η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης,  έργο του γραφείου Νικηφορίδη/Cuomo . Ανέτρεψε το στερεότυπο του κακά υλοποιημένου έργου δημόσιου χώρου και άλλαξε την εικόνα της πόλης σημαντικά.

ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ, PHOTOGRAPHY YIORGIS YEROLYMBOS

Πώς θα περιγράφατε την αρχιτεκτονική τοπίου με λίγες λέξεις;
Είναι ένα συναρπαστικό πεδίο με δυναμικές και πολυδιάστατες πτυχές. Είναι αρχιτεκτονική γιατί αφορά στη δημιουργία χώρου, είναι όμως μια πράξη μετατροπής και όχι πρόσθεσης. Εμπεριέχει την μεταβολή, την εξέλιξη και την αλληλεπίδραση σε μεγάλο βαθμό και αποτελεί προϊόν συνεργασίας.
Για να το εξηγήσω παραπάνω, δανείζομαι τα λόγια της Μαρίας Γούλα από την συζήτηση που είχα μαζί της και που δημοσιεύτηκε στο Archisearch: «…η Αρχιτεκτονική Τοπίου δε προσφέρεται για να γίνεις Star. Είναι ομαδική και πολυπαραγοντική εργασία».

Λίγα λόγια για την Ελένη Τσιριντάνη
H Ελένη Τσιριντάνη γεννήθηκε στην Κρήτη, σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Αθήνα (ΕΜΠ, 2004) και πήρε μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική Τοπίου από το Universitat Politecnica de Catalunya στην Βαρκελώνη (2007).

Εργάζεται ως αρχιτέκτονας τοπίου στην Αθήνα. Παράλληλα αρθρογραφεί συστηματικά για θέματα αρχιτεκτονικής τοπίου, πραγματοποιεί διαλέξεις και παρουσιάσεις σχετικά με τον αστικό σχεδιασμό και το σχεδιασμό τοπίου και επιμελείται ειδικών σεμιναρίων με στόχο την γνωριμία με το αντικείμενο σε ένα ευρύτερο κοινό.

Agenda
Τίτλος σεμιναρίου  Ανακαλύπτοντας την Αρχιτεκτονική Τοπίου
Εισηγήτρια  Ελένη Τσιριντάνη
Διάρκεια εργαστηρίου   έξι δίωρες συναντήσεις
Έναρξη εργαστηρίου  Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019
Λήξη εργαστηρίου  Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες διεξαγωγής  19.00 – 21.00

Κόστος συμμετοχής (12 ώρες)    140€ (+24% ΦΠΑ), 120€ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους 
Τοποθεσία  Fårö / Έβρου 14,  Πλατεία Μαβίλη
Περισσότερες πληροφορίες  www.faro.gr,  Facebook event
Επικοινωνία  [email protected], 210 7717544

 Δηλώστε συμμετοχή για το σεμινάριο εδώ!

RELATED ARTICLES

Η Ουρανία και η Δομινίκη των Deplot Architects μιλούν την αρχιτεκτονική γλώσσα της εποχής μας