Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ VP ΤΗΣ A&M ARCHITECTS, NIKHTΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ, MIΛΑΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ TΩΝ FUTURE LIBRARIES

1. Πως έχετε σκεφτεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του μέλλοντος και τι θα θέλατε από μια σύγχρονη βιβλιοθήκη?

Μια βιβλιοθήκη οφείλει να αναπτύσσει τη δημιουργικότητα των εφήβων, μαθητών, φοιτητών, νέων επαγγελματιών, ανέργων και μεταναστών προσφέροντάς τους χώρους συλλογικούς, ελκυστικούς, διαδραστικούς , δεμένους με την γνώση και το βιβλίο. Εμείς μέσα από την αρχιτεκτονική μας μελέτη χρησιμοποιούμε ως θρεπτικό υπόστρωμα επιλεγμένες βιβλιοθήκες του παρόντος, και εισάγουμε το μικρόβιο biblioteca futura δηλαδή της βιβλιοθήκης του μέλλοντος, προκειμένου να πολλαπλασιάσουμε την δημιουργικότητα μέσω ενός μίγματος διαφορετικότητας και αντιθέσεων, σε μια αποικία σκεπτόμενων ανθρώπων.


2. Ποιος είναι ο ρόλος της Βιβλιοθήκης σήμερα και ποιες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας καλείται ο σχεδιασμός να καλύψει?

Σκοπός του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας κυψέλης μάθησης και δράσεων, ενός ζωντανού οργανισμού μέσα στην πόλη και τη γειτονιά, ελκυστικό και προσβάσιμο για όλους τους πολίτες της.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου χώρων στην Ελλάδα με το όνομα Media Labs, η συμβολή των οποίων θα είναι σημαντική για την πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, διατηρώντας παράλληλα ενεργό διάλογο σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής και του διαδικτύου.
 
Όραμα αποτελεί η δημιουργία ενός κελύφους που να στεγάζει τις ανάγκες της ελληνικής δημιουργίας, προσφέροντας ένα χώρο ευέλικτο, όπου η έννοια της συλλογικότητας βρίσκει εφαρμογή με ποικίλα ερεθίσματα, προκαλώντας τον χρήστη-επισκέπτη της βιβλιοθήκης να εκφραστεί, να δημιουργήσει και να προβάλει το έργο του.

3. Που στηρίχθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη των νέων χώρων? Με ποια κριτήρια η ομάδα της Α&Μ σχεδίασε τα Media Labs?

Τα Media Labs συνθέτουν ένα δημιουργικό χώρο που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε υπάρχοντα κτιριακό όγκο Βιβλιοθήκης, εμπλουτίζοντας τον με όλα τα απαραίτητα εργαλεία αιχμής που προτρέπουν σε ρηξικέλευθες προσεγγίσεις μελέτης, εργασίας και δημιουργίας, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων.
Τα κριτήρια της ατομικής και συλλογικής συνύπαρξης όπου συγκατοικεί το βιβλίο και η τεχνολογία, το ήσυχο και το ανήσυχο, το ελκυστικό και το τεχνοκρατικό, το τοπικό και το παγκόσμιο, το παραγωγικό και το εκπαιδευτικό στοιχείο με τρόπο αναπαυτικό και cool.
Λαμβάνοντας ως βάση μας τις παραπάνω απαιτήσεις η ομάδα της Α&Μ σχεδίασε τις ζώνες δραστηριοτήτων που δημιουργούν πρότυπα εργαλεία σχεδιαστικής προσέγγισης των νέων χώρων που θα δημιουργηθούν. Οι λειτουργίες αυτοτελείς ή αρμονικά συνεργαζόμενες μεταξύ τους δημιουργούν μια φυσαλίδα δράσεων με στόχο να προσελκύσουν νέους ανθρώπους και νέες εκπαιδευτικές πρακτικές επικοινωνίας με ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών χαρακτηριστικών και γνωστικών δυνατοτήτων καθώς και ανθρώπων με ιδιαίτερες ικανότητες.

4. Στις περισσότερες βιβλιοθήκες της χώρας μας παρατηρείται η έλλειψη σύγχρονων μέσων τεχνολογίας. Έχει προβλεφθεί η ύπαρξη μέσων τεχνολογίας στους νέους χώρους?

Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες βιβλιοθήκες της χώρας μας μειονεκτούν στην ύπαρξη σύγχρονων μέσων τεχνολογίας. Ωστόσο, η μετάβαση από την κλασσική Βιβλιοθήκη σε ένα πιο σύγχρονο χώρο, χρειάζεται προσπάθεια να γεφυρωθεί διατηρώντας στο χώρο, τις γνώριμες για τους χρήστες λειτουργίες, καθώς και το φυσικό βιβλίο, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί συγχρόνως την τεχνολογία για την ανάδειξη αυτών.
Η ομάδα της Α&Μ λαμβάνοντας υπόψη της όλες τις παραμέτρους, οργάνωσε το χώρο σε ζώνες δραστηριοτήτων όπως studio επεξεργασίας ήχου και εικόνας, ζώνη διαδραστικής συνεργασίας και δημιουργίας, ομαδικής και ατομικής μελέτης και επικοινωνίας, διαδραστικό τοίχο έκφρασης και προβολής καθώς και web docks . Στοχεύοντας έτσι, στην ενοποίηση του φυσικού με τον ψηφιακό κόσμο, μέσα από άνετους εργονομικούς και ελκυστικούς χώρους που συνεργάζονται για την υποστήριξη αυτής της ιδέας.

5. Χαρακτηριστικό των παρεμβάσεων στις 9 βιβλιοθήκες είναι η καινοτομία και η δημιουργικότητα. Πως εκφράζονται αυτές οι δυναμικές μέσα από τον σχεδιασμό?

Η μετάβαση από την κλασσική Βιβλιοθήκη σε ένα Media Lab προϋποθέτει την χαλάρωση της αυστηρότητας του χώρου σε ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον. Όπου οι χωρικές ποιότητες κινητοποιούν την δημιουργικότητα, κάνοντας εφικτή την παραγωγή και επεξεργασία ενός video και καταγράφοντας την προφορική παράδοση σε ψηφιακή ιστορία. Η ηχογράφηση ενός ραδιοφωνικού spot ή/και ενός τραγουδιού, η δυνατότητα του να κάνεις μία κλειστή συνάντηση in vivo ή/και in vitro ή απλά να σερφάρεις στο διαδίκτυο και να έχεις πρόσβαση σε αποκλειστικό ψηφιακό περιεχόμενο, αποτελούν τον συγκερασμό της τέχνης, του πολιτισμού και της τεχνολογίας σε ένα χώρο χαμηλών τόνων αλλά υψηλής «ακουστικότητας».
Archisearch - χωρος music studio (αριστερά), πρόσβαση στο διαδίκτυο και χαλάρωσης (δεξιά) | Α&Μ ΑRCHITECTSΧΩΡΟΣ MUSIC STUDIO (ΑΡΙΣΤΕΡΑ), ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ (ΔΕΞΙΑ) | Α&Μ ΑRCHITECTS
Archisearch - Φωτογραφία: χωρος διαδραστικής συνεργασίας | Α&Μ ΑRCHITECTSΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ | Α&Μ ΑRCHITECTS
Archisearch - χωρος βιβλίων (αριστερά), δημιουργικός χώρος για συναντήσεις brain pulse room (δεξιά) | Α&Μ ΑRCHITECTSΧΩΡΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ), ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ BRAIN PULSE ROOM (ΔΕΞΙΑ) | Α&Μ ΑRCHITECTS

RELATED ARTICLES