Σύμφωνα με το περιοδικό Time ανήκει στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον πλανήτη. Ο κορυφαίος designer της Apple (μαζί με τον Jonathan Ive) μας μίλησε για την αποστολή στην οποία είναι πρωτοπόρος: να κάνει τον κόσμο μας ομορφότερο.

-Συνέντευξη στο Θανάση Διαμαντόπουλο

Ο Newson παρακολούθησε το Sydney College of the Arts και αποφοίτησε το 1984 με πτυχίο κοσμήματος και γλυπτικής. Τον επόμενο χρόνο κέρδισε μια επιχορήγηση από το τμήμα ‘Crafts Board’ του κράτους της Αυστραλίας, το οποίο του επέτρεψε να δημιουργήσει το πρωτοποριακό του κομμάτι, από αλουμίνιο και υαλοβάμβακα Lockheed Lounge (1986). Η περιβόητη πολυθρόνα του «Lockheed lounge», που σχεδίασε στην Αυστραλία στα 23 του, έσπασε 4 παγκόσμια ρεκόρ υψηλότερης τιμής πώλησης σε δημοπρασία που έγινε τριάντα χρόνια αργότερα στον οίκο Phillips. Η καρέκλα άγγιξε τις  £2.434.500 και παραμένει από το 2015 που πουλήθηκε μέχρι και σήμερα το πιο ακριβό αντικείμενο στην ιστορία του design.

Το χαρακτηριστικό των επίπλων που σχεδιάζει ο Marc Newson είναι η επιλογή μη τυπικών υλικών. Στο site «Britanica» το στυλ του περιγράφεται με «…απρόσκοπτη εξωτερική και μοντέρνα αλλά κάπως ρετρό φόρμα…».

Ως designer δεν ήταν τυχαίο που γύρισε όλο τον κόσμο. Πρώτη στάση το 1987 στο Τόκυο. Μετά ακολούθησε το Παρίσι και η «Μεγάλη Σχολή» του Philippe Starck. Το 1997 κατέληξε στο Λονδίνο, όπου και βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Στη συνέντευξη μας θα μας αποκαλύψει πως ο παππούς του ήταν Έλληνας. «Περνάω κάθε χρόνο τουλάχιστον από τρεις μήνες στην Ελλάδα, στην Ιθάκη. Από εκεί καταγόταν ο παππούς μου. Πριν από λόγο καιρό το περιοδικό των Financial Times , «How To Spend It», έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο σπίτι μου στην Ιθάκη.

«Όπως καταλαβαίνεις έχω πολύ ισχυρό δεσμό με την Ελλάδα. Είναι η δεύτερη μου χώρα. Το πρόβλημα που πάντα είχα είναι ότι δεν ξέρω ποια είναι η πρώτη μου χώρα(γελάει)».  Σε παλιότερη συνέντευξη που είχα μαζί του, μου είχε πει ότι προτιμά το Λονδίνο γιατί είναι ένα μέρος από το οποίο μπορεί να ταξιδέψει εύκολα παντού, πέρα του ότι είναι πολιτισμικά πλούσια και ζωντανή πόλη. Εκεί τον πέτυχα τηλεφωνικά λίγο μετά την καραντίνα: «Έχω πολλά projects που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή. Κάνω πολλά για τη ναυτική βιομηχανία, σχεδιάζοντας πολυτελή σκάφη, όπως επίσης και για άλλους τομείς στο ίδιο κομμάτι της πολυτέλειας, όπως η Louis Vuitton και επίσης ξεκινάω μια καινούργια εταιρεία με τον φίλο μου από την Apple, τον κύριο Jonathan Ive, τη LoveFrom». 

HYPERFOCAL: 0

Στο δημιουργικό τιμόνι της Apple

Δεν ήταν τυχαίο που ο Βρετανός φίλος του Jonathan Ive τον κάλεσε στην Apple για να μεγαλουργήσουν μετά τον άδικο χαμό του ιδρυτή της εταιρείας Steve Jobs. Έτσι ο Marc Newson έγινε ο άνθρωπος πίσω από το ρολόι της Apple: «Ήταν ένα υπέροχο project. Το «παιδί» της συνεργασίας μου με τον φίλο μου Jonathan Ive. Είχα εμπειρία  από τη βιομηχανία του ρολογιού και μου ζήτησε να έλθω για βοήθεια. Ήταν γύρω στο 2012. Ναι…Εκείνη την εποχή κανείς δεν ήταν σίγουρος για το project, όλοι αναρωτιόντουσαν «είναι καλή ιδέα;»  και πήρε χρόνο για την πραγματοποίηση του αλλά τελικά τώρα είναι όλοι ικανοποιημένοι με την έκβαση του».    

Για την Apple δούλεψε σε ένα από τα δύο μεγάλα διαστήματα στην καριέρα του που εργάστηκε σε μόνιμο συμβόλαιο για έναν πελάτη. Η δεύτερη φορά που το έκανε αυτό ήταν για την αεροπορική εταιρεία Qantas. Μας είπε πάνω σε αυτό: «Για την Qantas έκανα όλους τους εσωτερικούς χώρους για τα αεροσκάφη για παραπάνω από δεκαπέντε χρόνια. Για την Apple δούλευα παραπάνω από 5-6 χρόνια». 

Αναπόφευκτα η συζήτηση έκανε μια απαραίτητη «στάση» στο μεγάλο θέμα των ημερών που εξακολουθεί να είναι ο κορονοιός και το πώς επηρέασε τον κόσμο του design. «Toν επηρέασε όπως καθετί άλλο. Είχαμε χρόνο πλέον να σταματήσουμε τη δουλειά και να σκεφτούμε. Να δούμε όλα αυτά που κάνουμε τώρα. Eίναι πολύ δύσκολη αυτή η κατάσταση. Γιατί και οι άνθρωποι για τους οποίους δουλεύω δεν μπορούν να φέρουν τους υπολογιστές στο σπίτι. Κι αυτό γιατί τα projects που δουλεύουμε είναι απόρρητα. Οπότε σε εμένα και το προσωπικό μου δόθηκε ευκαιρία για σκέψη.

Όχι ότι έλειψαν τα πολλά τηλεφωνήματα,  οι συσκέψεις στο Zoom. Παρότι δουλεύω πολύ και με το χέρι, αν δεν είμαι στην εταιρεία μου είναι δύσκολο. Αλλά το θετικό είναι ότι δεν ταξίδεψα και έμεινα περισσότερη ώρα με την οικογένεια. Γιατί υπό φυσιολογικές συνθήκες κάνω τουλάχιστον ένα ταξίδι την εβδομάδα. Έχω βαρεθεί τα ταξίδια!  Τα συχνά ταξίδια δεν είναι καλά ούτε για το περιβάλλον». 

Adaptability

Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του Marc Newson είναι η προσαρμοστικότητα που επιδεικνύει στο πέρασμα από τον έναν τομέα στον άλλο. Για το οποίο θεωρεί ότι αυτό που τον οδηγεί σε αυτήν την…ποικιλία : «Ναι, νομίζω ότι είναι η περιέργεια. Αλλά και η βαρεμάρα. Είμαι σχεδιαστής. Κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα γιατί αυτή είναι η δουλειά μου. Είμαι λύτης προβλημάτων. Και για να χρησιμοποιήσω μια πιο… western έκφραση είμαι «όπλο προς πρόσληψη». Όλοι οι πελάτες μου έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν το σχεδιασμό μόνοι τους αλλά έρχονται σε εμένα γιατί θέλουν μια άλλη προσέγγιση στο πρόβλημα.

Μπορεί να δουλεύω σε πολλούς τομείς, σε διαφορετικές βιομηχανίες αλλά τελικά, όλα συνδέονται. Όταν σχεδίαζα αποσκευές για τη Samsonite είχα επηρεαστεί από τη δουλειά που είχα κάνει για τα παπούτσια της Nike. Και τα δύο έχουν επαφή με το έδαφος. Έχουν επομένως κοινά σημεία αναφοράς. Βρίσκω τελείως «μυωπική» τη σκέψη του να μην καταλαβαίνεις τη σφαιρικότητα του design.  Αντιθέτως μια βιομηχανία επηρεάζει την άλλη».

Και συμπληρώνει πάνω στο ίδιο θέμα:

«Δεν είναι μόνο το σχέδιο. Είναι το υλικό. Η διαδικασία. Είναι θέμα διαφορετικών τεχνολογιών. Έχεις να εφαρμόσεις όλα αυτά τα πράγματα και να το κάνεις με λογικό τρόπο. Έτσι πρέπει να είναι ο designer, πολύπλευρος. Γιατί στο μοντέρνο κόσμο που ζούμε όλα αλληλοσυνδέονται. Η Τέχνη επηρεάζει τη μόδα. Η μόδα επηρεάζει τον κινηματογράφο. Η ποπ κουλτούρα συνδέει τα πάντα. Αν αρχίζεις να απομονώνεις τα πράγματα αυτό γίνεται εις βάρος του τελικού αποτελέσματος».

Αναζητώντας τον καινούργιο, μετά την καραντίνα ορισμό της πολυτέλειας ο Marc Newson μας λέει: «Πιθανότατα το να μπορείς να έχεις χρόνο-ζώντας άνετα. Και αν σκεφτόμουν τι θα έπρεπε να γίνει θα έλεγα ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να σκέφτονται περισσότερο το περιβάλλον, λιγότερες συγκοινωνίες. Δεν ξέρω αν επιστρέψουμε στις συνήθειες, ή γίνουμε οι ίδιοι με πριν αλλά ελπίζω ότι αυτός ο έξτρα χρόνος  που μας δόθηκε να μας βοήθησε να αναθεωρήσουμε τη σχέση με τους εαυτούς μας και το περιβάλλον. Ας ελπίσουμε ότι το τέλος αυτής της «ανάπαυλας» θα μας βρει σοφότερους».

Για τον Marc Newson, οι περισσότερες αναφορές στη λέξη «luxury» ξεκινούν από το marketing και τον κόσμο της διαφήμισης. Για αυτό και μας λέει αποσαφηνίζοντας τον ορισμό της πολυτέλειας:

«Αλλά αν  μιλήσουμε για πραγματική πολυτέλεια είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Και αφορά την καλή ποιότητα και τη διαχρονικότητα αυτές είναι οι αξίες που την καθορίζουν. Η αειφορία και η βιωσιμότητα είναι παράγοντες που καθορίζουν ένα αγαθό η προϊόν που δε γίνεται εύκολα προσβάσιμο». 


RELATED ARTICLES