Πιστεύοντας ότι “η Αρχιτεκτονική μπορεί να διαβάζεται, να κτίζεται με έννοιες και λέξεις και όχι μόνο να κτίζεται με μπετά, τούβλα και ξύλα”, ο Διονύσης Σοτοβίκης  workshop-s αποφάσισε πριν λίγο καιρό να ξεκινήσει την έκδοση του περιοδικού Themata, μίας ιδιαίτερης ετήσιας έκδοσης για την αρχιτεκτονική και την τέχνη.

Μεγαλώνοντας, όπως ο ίδιος αναφέρει, ήθελε να γίνει “στην αρχή ποδοσφαιριστής, μετά γιατρός, σχεδιαστής ρούχων, επίπλων”, αλλά ταυτόχρονα ήταν “πρόσκοπος, ορειβάτης και κρυφός παρατηρητής των συναισθημάτων του”, προτού καταλήξει να σπουδάζει αρχιτεκτονική στην ΑΑ στο Λονδίνο. 
Η αρχιτεκτονική για εκείνον εμπεριέχει το σχεδιασμό πόλεων, κτιρίων, επίπλων, αντικειμένων ακόμα και έργων τέχνης, αφού όλα αυτά συνθέτουν το περιβάλλον που ζούμε. Έτσι πρέπει να είναι σχεδιασμένα με λογική και λειτουργικότητα, αλλά για να είναι ανθρώπινα, πρέπει να εμπεριέχουν όραμα και συναίσθημα.

“Πάντα πίστευα ότι η αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο κτήριο είναι πολύ περισσότερα. Αρχιτεκτονική μπορείς να κάνεις με τη διαμόρφωση ενός δωματίου, αλλά και με την πολεοδόμηση μιας πόλης.”

Τι είναι για εσάς τα themata; Πώς λάβατε την απόφαση για αυτήν την πολύ ιδιαίτερη έκδοση;
Η απόφαση πάρθηκε μέσα από αέναες συζητήσεις για το μέλλον των αρχιτεκτονικών θεμάτων του Δουμάνη στο ΕΙΑ. Οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις στάθηκαν η αφορμή να συνειδητοποιήσουν ότι η δημιουργία ενός εντύπου είναι σαν την σχεδίαση και κατασκευή ενός κτηρίου. Πίστεψα ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να διαβάζεται, να κτίζεται με έννοιες και λέξεις και όχι μόνο να κτίζεται με μπετά, τούβλα και ξύλα.



Καθώς τα themata αποτελούν μία έκδοση τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και για την τέχνη, πείτε μας λίγα λόγια για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την αρχιτεκτονική σήμερα και ποια είναι η σχέση της με την τέχνη;
Η αρχιτεκτονική για μας είναι η ύψιστη τέχνη καθώς πρέπει να περιέχει νοήματα, συναισθήματα, προσωπικότητα όπως εκφράζει η τέχνη αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι βιώσιμη, σύμφωνα με τα δεδομένα δόμησης, να πληροί τα οικονομικά δεδομένα. Είναι ένα πολύ σύνθετο αποτέλεσμα που πρέπει να εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν τα έργα τέχνης και ακόμα περισσότερα!
 


Πώς έγινε η επιλογή των θεμάτων του πρώτου τεύχους και τι να αναμένουμε για τα επόμενα;  
Με όλα θέλουμε να έχουμε μια βιωματική σχέση. Τα επόμενα τεύχη έχουν συγκεκριμένες θεματικές οπότε και οι επιλογές θα πρέπει να εξυπηρετούν αυτό τον τίτλο/ θέμα.


Τα themata περιέχουν σπάνιο ή αδημοσίευτο αρχειακό υλικό. Πώς μπορεί να ενημερώσει το παρελθόν το σήμερα;   Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζετε και μέσω της αρχιτεκτονικής σας το παλιό;     
Το παλιό είναι πολύ πιο υλικό από το σήμερα. Τα themata λοιπόν προσπαθούν να αναδείξουν από όλη αυτή την τεράστια δεξαμενή του παρελθόντος τι πραγματικά, έχει μια βαρύνουσα σημασία για το σήμερα, όπως το διαβάζουμε εμείς, βέβαια.


Κάθε εξώφυλλο, κάθε τεύχους είναι χειροποίητο και μοναδικό. Επίσης, η έκδοση περιλαμβάνει αρκετά χειρόγραφα κείμενα. Τι σημασία έχει για εσάς το χειροποίητο και το χειρόγραφο στην εποχή μας όπου κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό τα ηλεκτρονικά μέσα;
Για μας η προσωπική σφραγίδα έχει τεράστια σημασία. Αυτήν ψάχνουμε και αυτή προσπαθεί να αναδείξει το περιοδικό με τις επιλογές του. Θεωρούμε ότι κάθε άνθρωπος, άρα κάθε αναγνώστης μας είναι μοναδικός άνθρωπος και δικαιούται να έχει ένα μοναδικό τεύχος. Τα χειρόγραφα μέσα από το γραφικό χαρακτήρα δείχνουν πολύ περισσότερα από αυτά που απλώς λένε δείχνουν πολύ περισσότερα από αυτά που απλώς λένε. Τα χειρόγραφα μέσα από το γραφικό χαρακτήρα δείχνουν πολύ περισσότερα από αυτά που απλώς λένε. Δείχνουν το χαρακτήρα του συγγραφέα και πιστεύουμε ότι τα κείμενα και τα έργα γενικότερα δεν έχουν νόημα χωρίς το πρόσωπο που τα γράφει ή τα πράττει.   
 
 
Ο Διονύσης Σοτοβίκης υπογράφει, επίσης, στα themata ένα χειρόγραφο κείμενο “Αρχιτεκτονική με κρίση”, το οποίο διερευνά το κρίσιμο ζήτημα της εποχής:  ποια είναι τα πραγματικά συστατικά που δίνουν υπόσταση στην αρχιτεκτονική και πώς η αρχιτεκτονική συνεχίζει μέσα στην κρίση, με κρίση.
 
 
 
____________

Τα σημεία όπου θα έχετε την ευκαιρία να ξεφυλλίσετε και να αγοράσετε το πρώτο τεύχος του περιοδικού themata είναι:

e-shop  www.themata-mag.com
Book Plus (Πανεπιστημίου 37, T: 21 0322 2300)
Marneri Gallery (Λεμπέση 5, Κηφισιά, Τ: 21 0861 9488)
International Press (Πανεπιστημίου 73, Αθήνα, Τ: 21 0321 0989)
Koukoutsi    (Σκουφά 81, T: 21 0361 4060)  
Metamatic TAF (Νορμανού 5, T: 21 0323 8757)
Philos Athens (Σόλωνος 32, T: 21 0361 9163)
Texto Lexikopoleio (Στασίνου 13, Αθήνα, T: 21 0723 1201)
Ευριπίδης   (Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, Τ: 21 0680 0644)
Επί λέξει  (Ακαδημίας 32, Τ: 21 0338 8054)
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ  (Λεωφ. Συγγρού  364, Αθήνα, T: 21 6809 1000)
Μουσείο Μπενάκη  (Πειραιώς 138, Αθήνα, Τ: 21 0345 3111)
Μωβ Σκίουρος  (Πλατεία Καρύτση 4, Αθήνα, T: 21 0325 1872)
Πολιτεία  (Ασκληπιού 1-3, Αθήνα, T: 21 0360 0235)
Σπόρος, (Γεωρ. Δροσίνη 7, Κηφισιά, Αθήνα, T: 21 0808 6404)
Φωταγωγός   (Κολοκοτρώνη 59Β, Αθήνα, T: 21 0383 9355)

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο επίσημο website του περιοδικού καθώς και στο facebook pageinstagram.

___________________

Μπείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να συμμετέχετε στην κλήρωση για ένα δωρεάν αντίτυπο, κάνοντας like και σχόλιο στο post!


RELATED ARTICLES