Ποια τα οφέλη του να εργάζεσαι όρθιος? Ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος γραφεία από την ΕΚΑ Hellas

Η νέα έρευνα ‘Stand Up to Work’ αποδεικνύει ότι τα ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος γραφεία βοηθούν στην παραγωγικότητα, την συγκέντρωση αλλά και την βελτίωση της υγείας.

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος γραφεία μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς και την καλύτερη υγεία, ακόμη και εκτός του χώρου εργασίας. ‘Αυτό που διαφοροποιεί την συγκεκριμένη έρευνα από οποιαδήποτε άλλη έρευνα που αφορά το συγκεκριμένο είδος εργασίας είναι ο συνδυασμός της μεγάλης διάρκειας εξαγωγής της και η χρήση ποιοτικών δεδομένων αξιολόγησης,’ εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Dr. Elizabeth Garland, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Icahn School of Medicine του Mount Sinai. ‘Οι περισσότερες έρευνες ολοκληρώνονται μετά από μερικούς μήνες. Η δική μας κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο. Το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να μελετήσουμε τόσο τις αντικειμενικές όσο και τις υποκειμενικές επιπτώσεις των ρυθμιζόμενων καθ’ ύψος γραφείων, από την κατανόηση του στρες που δέχονται οι εργαζόμενοι μέχρι τις μετρήσιμες αλλαγές που αφορούν την καθιστική τους συμπεριφορά.’ 

Η Dr. Garland συνεργάστηκε με μία διεπιστημονική ομάδα ερευνητών από το κέντρο ερευνών ‘Center for Active Design (CfAD)’, την παγκόσμια εταιρία σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων Perkins+Will αλλά και την Steelcase για να διεξάγει την συγκεκριμένη έρευνα. Τόσο οι Perkins+Will όσο και η Steelcase λειτουργούν ως συμβουλευτικά μέλη και έχουν πιστοποιηθεί ως Champions of Fitwel, μία πιστοποίηση κτιρίων του CfAD. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Workplace Health Management (IJWHM).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Μείωση της καθιστικής ζωής

Στα άτομα που απέκτησαν ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος γραφεία παρατηρήθηκε 17% μείωση καθιστικής συμπεριφοράς μέσα σε 3 μήνες, τάση που παρέμεινε καθ’ όλη την διάρκεια της έρευνας.

Ευεξία

Το 47% των ατόμων με ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος γραφεία ανέφεραν μία αισθητή μείωση του πόνου της πλάτης, του αυχένα και των ώμων.

Ευκολία στην χρήση

Το 88% των ατόμων με ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος γραφεία ανέφεραν ότι είναι ιδιαίτερα εύχρηστα.

Αύξηση της παραγωγικότητας

Το 65% των ατόμων με ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος γραφεία παρατήρησαν θετική επίδραση στην υγεία τους και εκτός του χώρου εργασίας.

‘Ως διαχειριστής του Fitwel Certification System, έχουμε παρατηρήσει την συνεχή ζήτηση για έρευνα και δεδομένα προκειμένου να υποστηρίξουμε και να οδηγήσουμε στην υλοποίηση στρατηγικών σχεδιασμού που επικεντρώνονται στην βελτίωση της υγείας,’ αναφέρει η Abbie Watts, senior researcher στο Center for Active Design,

Η έρευνα ‘Stand Up to Work’ υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό  την σύνδεση μεταξύ της υγείας και του σχεδιασμού στο εργασιακό περιβάλλον.’

TAKE A STAND AT WORK

Το Ology με το Active Touch, σχεδιασμένο για να υποστηρίζει την κίνηση και την ευεξία, διαθέτει 2 επιλογές ελέγχου: το Simple Touch, με το οποίο οι εργαζόμενοι προσαρμόζουν το γραφείο πάνω ή κάτω χωρίς να αποσπάται το βλέμμα τους από την οθόνη και το Active Touch, το οποίο υπενθυμίζει στους χρήστες να αλλάζουν θέση με μικρές κινήσεις του γραφείου.

MIGRATION
Το ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος γραφείο Migration δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να μεταβεί από καθιστή σε όρθια θέση μέσα στην ημέρα, βοηθώντας την ψυχική και φυσική δραστηριότητα.

BIVI
Το σύστημα Bivi ξεχωρίζει στον χώρο εργασίας. Ο ευέλικτος σχεδιασμός του και τα πολλά αξεσουάρ που διαθέτει προσθέτουν σε κάθε χώρο εργασίας μία μοντέρνα και διαφορετική κουλτούρα.

ACTIVA
Τα Activa και Activa Lift 2 είναι πολύ εργονομικά συστήματα γραφείων και προσφέρουν διαφορετικές επιλογές ρυθμιζόμενων καθ’ ύψος γραφείων σε έναν μοναδικό σχεδιασμό. Η ευέλικτη κατασκευή του επιτρέπει πολύ εύκολη συναρμολόγηση και μετατροπή.

Η συγκεκριμένη έρευνα ήρθε να προστεθεί σε μία έρευνα που είχε ήδη διεξάγει η Steelcase προκειμένου να προσδιορίσει κατά πόσο ο σχεδιασμός του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να επιδράσει στην ευεξία των εργαζομένων. Ο σχεδιασμός του κατάλληλου περιβάλλοντος μπορεί να ενισχύσει τόσο τα κίνητρα των ανθρώπων και όσο και την απόδοσή τους. Οι σχεδιαστικές αρχές της Steelcase περιλαμβάνουν:
• Τον σχεδιασμό χώρων στον οποίο οι χρήστες να μπορούν να έχουν τον έλεγχο του χώρου στον οποίο κινούνται
• Την παροχή επίπλων που μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν, όπως ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος γραφεία, διαφορετικών μεγεθών, αναγκών και προτιμήσεων που υποστηρίζουν την κίνηση καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
• Την δημιουργία καφετεριών με υγιεινές επιλογές φαγητού
• Την ένταξη του φυσικού φωτισμού, της θέας, του εξαερισμού κλπ. στον σχεδιασμό
• Την υποστήριξη ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής με τοποθέτηση σε κεντρικά σημεία του κτιρίου τα κλιμακοστάσια, τους χώρους πρασίνου, τον χώρο φύλαξης των ποδηλάτων κλπ.
Το να εστιάσει κανείς στην φυσική ευεξία είναι ένας βασικός παράγοντας όσον αφορά τον σχεδιασμό του χώρου εργασίας που βοηθάει τα άτομα να κινούνται, να σκέφτονται και αν αισθάνονται καλύτερα. Έρευνες όπως η “Stand Up to Work” συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι τα ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος γραφεία αποτελούν σημαντικό κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού ενός χώρου που επικεντρώνεται στην ευεξία των εργαζομένων.

Περισσότερες πληροφορίες για την Steelcase μπορείτε να βρείτε και μέσω του site της ΕΚΑ ΕΛΛΑΣ, αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Steelcase σε Ελλάδα και Κύπρο.

Δείτε ακόμα: All About Steelcase εδώ!


RELATED ARTICLES