The Exquisite Luxury of Mesoghaia Restaurant, Sofitel Athens Airport / Elastic Architects

Στόχος του σχεδιασμού των Elastic Architects υπήρξε η ανάδειξη του εστιατορίου σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής και φιλοξενίας, τόσο με ελληνικές νότες όσο και με διεθνή στοιχεία, εμπνέοντας ταυτόχρονα οικειότητα και κομψότητα.


Το concept του έργου των Elastic αναδύθηκε μέσα από την εννοιολογική προσέγγιση του ονόματος του εστιατορίου «Mesoghaia», που σημαίνει το μέσον της γης. Στην Αρχαία Κοσμογραφία και με μια λυρική προσέγγιση, το κέντρο της Γης «Mesoghaia», γίνεται αντιληπτό και ως το κέντρο του σύμπαντος, ισαπέχοντας από όλα τα σημεία.

elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography
Μεταφράζοντας αυτήν την αντίληψη στον χωρικό σχεδιασμό, αναπτύχθηκε η ιδέα πολλαπλών κέντρων, των «νήσων», ως ένα συνθετικό σύστημα κόμβων, ανεξάρτητων και κεντροβαρικών. Παράλληλα με τον επιμερισμό του χώρου, επιτυγχάνεται η οπτική συνέχεια σε αυτόν, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Η συνύφανση των «νήσων» στον ιστό του εστιατορίου, αναδεικνύεται μέσω των οπτικών φυγών και των γραμμικών χαράξεων, οι οποίες εμπνέονται από τις γραφικές αναπαραστάσεις και τα μοτίβα των αρχαίων ελληνικών αμφορέων.

Υλικότητες & Παλέτα

Η παλέτα των επιλεγμένων υλικών αποτελεί μια διαλογή διαφορετικών υφών, τονικοτήτων και αντανακλάσεων, που σκοπό έχουν να στρέψουν το βλέμμα του επισκέπτη στο εσωτερικό: λευκό μάρμαρο, μπλε επίχρισμα, rose gold, καπνισμένη δρυς, μπλε λάκα, παλ ροζ και σκούρο μπλε βελούδο.

elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography
Το λευκό μάρμαρο στο δάπεδο σε συνδυασμό με το λευκό της οροφής, υποστηρικτικά εντείνουν τη δυναμικότητα τον κατακόρυφων μπλε στοιχείων και λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ της οροφής και του δαπέδου, σηματοδοτώντας τις «νήσους». Τα μεμονωμένα αυτά σημεία στέφονται από βυθισμένες μπλε οροφές, των οποίων ο περιμετρικός φωτισμός δημιουργεί την αίσθηση της ανάτασης και την ψευδαίσθηση ότι τμήμα της οροφής αιωρείται.


Όλα τα σταθερά έπιπλα αποτελούν ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές για το εστιατόριο. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στη σχεδίαση της ζώνης των buffets, που μετατρέπονται σε κομψές προθήκες, αποκτώντας έναν εκθεσιακό χαρακτήρα, ώστε οι επισκέπτες να ακολουθούν τη σκηνοθετημένη ροή, για να απολαύσουν τα εκλεκτά γαστρονομικά εδέσματα που εκτίθενται στις λευκές μαρμάρινες επιφάνειές τους.

elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography
Τα κυρίαρχα στοιχεία του χώρου είναι το έπιπλο του μπαρ, που συναντάται μετά την είσοδο, το οποίο συνδιαλέγεται άμεσα με το έπιπλο του wine display, οριοθετώντας την λειτουργική ζώνη του. Τα δύο αυτά στοιχεία δεσπόζουν επιβλητικά και υποδέχονται τον επισκέπτη με μια αισθητική που αναδίδει μνήμες μιας ρετρό εποχής.


Ξεχωριστά στοιχεία του εστιατορίου αποτελούν επίσης, τα ειδικά διαμορφωμένα, σχεδόν χειροποίητα σκίαστρα και διαχωριστικά. Η σχεδίαση ολοκληρώνεται με τις γραμμικές rose gold χαράξεις της οροφής και του δαπέδου, οι οποίες υπογραμμίζουν τον χώρο, εντείνοντας την αίσθηση της συνεχούς ροής και λειτουργώντας ως ενοποιητικά στοιχεία μεταξύ των γειτονικών μικρόκοσμων.

elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography

elastic architects, mesoghaia, restaurant, sofitel. hotel, Athens, airport, greek architecture, interior, George Fakaros, photography
Facts & Credits:
Αρχιτεκτονική & Διακοσμητική Μελέτη: Elastic Architects – Ρία Βογιατζή & Αλέξανδρος Ξένος
Project Manager & Construction Qurator: Χρυσάνθη Βάθη
Design Team: Δαναη Μανιαδάκη, Χρυσάνθη Βάθη
Τεχνικός Σύμβουλος Έργου: Αλέξανδρος Καριώτης
Μελέτη Φωτισμού & Φωτιστικά: IFI Group
Μηχανολογική Μελέτη: P-I Zannis & Associates S.A.
Κατασκευαστική Εταιρία: Bnk Development
Photo Credits: © George Fakaros


Λίστα Προμηθευτών:
Έπιπλα & Ειδικές Κατασκευές: Furniture Gallery
Εξοπλισμός Εστίασης: Xenex
Διακοσμητικές Μεμβράνες: 3Μ
Είδη Υγιεινής:Κακλιος Group, Κολοσσός
Αξεσουάρ Μπάνιου: Moda Bagno
Είδη Καγκελαρίας: Ηλιόπουλος
Υφάσματα: Vagenas Contract Fabrics
Μεταλλικές Λεπτομέρειες Οροφής: Kakarountas Interiors


RELATED ARTICLES