ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ / ΑΘΗΝΑ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ + ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΞΥΝΤΑΡΑΚΗ + ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

 Η αφετηρία του έργου είναι η επιθυμία του ιδιοκτήτη για ένα διαμέρισμα όπου μπορεί να επιστρέφει σε ένα ήσυχο και καθαρό οπτικό πεδίο. Η πρώτη επίσκεψη στο υπό ανάθεση διαμέρισμα έγινε ενώ ακόμα η πολυκατοικία ήταν υπό κατασκευή. Η αρχική του μορφή ήταν ένας ορθογώνιος μακρόστενος χώρος με κλειστές τις δυο μακριές πλευρές και δυο απολύτως διαμπερείς. Η αρχική ανοιχτότητα επέτρεπε σε μια σαρωτική θέα της αθηναϊκής πόλης να “εισβάλει” στον χώρο και υπήρξε καίρια για τις συνθετικές αποφάσεις. Από την μια πλευρά στέκει ο λόφος του Φιλοπάππου, οι αθηναϊκές πολυκατοικίες, και το κυριότερο ο σκουρόχρωμος όγκος του νέου μουσείου Aκρόπολης που υπογραμμίζει κυριολεκτικά την θέα του ναού του Παρθενώνα. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται ακάλυπτοι αθηναϊκών πολυκατοικιών, η λεωφόρος Συγγρού και στο βάθος ο Υμηττός.
 
Aυτή η ροή που διαπερνά τον ορθογώνιο χώρο δεν έπρεπε να ανακοπεί από πρόσθετους τοίχους ούτε εξωτερικά ούτε εσωτερικά. Οι όψεις, δηλαδή οι στενότερες πλευρές, αποφασίστηκε να παραμείνουν “ανοικτές” σ’ όλο το μήκος, με την χρήση μεγάλων γυάλινων κουφωμάτων. Εσωτερικά, διαμορφώθηκε μια τελείως ανοιχτή κάτοψη, χωρίς διαχωριστικούς τοίχους, που ενισχύει τη διαμπερότητα του χώρου συνολικά.
 
Εντός του χώρου του διαμερίσματος η εικόνα των διασπασμένων στοιχείων της πόλης αντιπαραβάλλεται με το ήσυχο, λευκό, εσωτερικό τοπίο. Ελεύθερα έπιπλα-“νησιά” από λευκή γυαλιστερή λάκα διαμορφώνουν περάσματα και επιμέρους χώρους χωρίς σαφή όρια. Τα “νησιά”, καθαροί ορθογώνοι όγκοι, πλέουν σε μια λευκή επιφάνεια από μεγάλες πλάκες μαρμάρου ‘Αριστον. Συρόμενες λακαριστές και γυάλινες πόρτες κρυμμένες στα “νησιά” και τους πλάγιους τοίχους κλείνουν ορίζοντας το υπνοδωμάτιο του ιδιοκτήτη, τον χώρου του ντους, την γκαρνταρόμπα, τον ξενώνα.
 
Σύροντας τες ο χώρος επαναπροσδιορίζεται και δίνεται στο βλέμμα συνολικά ή χρήσεις και θέες αποκρύπτονται. Επιφάνειες από λεύκη, ματ λάκα παραλλήλες με τις μακριές πλευρές του αρχικού ορθογωνίου διαμορφώνουν δυο ζώνες όπου βρίσκονται οι αποθηκευτικοί χώροι, τα λουτρά, ένα γραφείο-bar, μια οθόνη προβολής και μια βιβλιοθήκη, το wall bed του ξενώνα και η κουζίνα. Εξαφανίζοντας τις περισσότερες λειτουργίες στο πάχος των πλαϊνών πλευρών και με τα ‘νησιά’ στον ενδιάμεσο χώρο υλοποιείται η αρχική πρόθεση της ανοιχτής κάτοψης που μπορεί να λειτουργεί εντελώς διαμπερής ή κλεισμένη σε τρεις διακριτούς χώρους. Τα μόνα εμφανή έπιπλα είναι το καθιστικό, η τραπεζαρία και το κρεβάτι.
 
Η σκούρα γκρίζα οροφή γίνεται το υπόβαθρο για την κορυφογραμμή των κυρίαρχων λευκών όγκων. Το σκούρο χρώμα εξαφανίζει απ’ το οπτικό πεδίο την οροφή διαλύοντας το λευκό κουτί.


Οι Hiboux είναι μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, η Μαρία, η Σοφία, η Μαριάννα, ο Δημήτρης, που δουλεύουν μαζί από το 2005. Έχοντας παράλληλα ερευνήσει τον χώρο μέσω προσεγγίσεων άλλων πεδίων (ανθρωπιστικές επιστήμες, εικαστικά, παραστατικές τέχνες, θεωρία του χώρου), ενδιαφέρονται να διευρύνουν την αρχιτεκτονική πράξη. Συνδυάζοντας στοιχεία αυτών των αναζητήσεων, εφαρμόζουν σε κάθε project μια εστιασμένη προσέγγιση. Στο κέντρο του προβληματισμού της ομάδας βρίσκεται ο μοναδικός τρόπος κατοίκησης και ζωής του κάθε ανθρώπου. Από την συνθήκη αυτή εκκινεί κάθε φορά μια μελέτη που αφορά τις ανάγκες και τις επιθυμίες που εκφράζουν οι χρήστες του χώρου. Η ομάδα στην κατεύθυνση ενός σύγχρονου σχεδιασμού, επαναδιαπραγματεύεται στοιχεία εντοπιότητας και μοντερνισμού. Αποδεσμευμένη από μανιέρες, κατασκευαστικές νόρμες ή από την ιδέα μιας “γραφής” κινείται προς την πραγμάτωση πειραματικών επιλύσεων.


Φωτογράφιση: viewport architectural images + hiboux ARCHITECTURE
Συνολικό εμβαδόν: 140 m2
Χρονολογία μελέτης : 2009-2010
Χρονολογία υλοποίησης: 2010-2011

Links:
http://hiboux.gr/post/5931500475/appartment-makrygianni-athens
Videos:
http://vimeo.com/43199561
https://vimeo.com/41495279
Archisearch - Όψη/τομή πλαϊνής ζώνηςΟΨΗ/ΤΟΜΗ ΠΛΑΪΝΗΣ ΖΩΝΗΣ
Archisearch - κάτοψηΚΑΤΟΨΗ
Archisearch - ΣκίτσαΣΚΙΤΣΑ
Archisearch - Υπνοδωμάτιο κλειστή εκδοχήΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΚΔΟΧΗ
Archisearch - Υπνοδωμάτιο ανοιχτή εκδοχήΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΟΧΗ
Archisearch - Τμήμα πλαϊνού τοίχουΤΜΗΜΑ ΠΛΑΪΝΟΥ ΤΟΙΧΟΥ
Archisearch - πλαϊνή ζώνηΠΛΑΪΝΗ ΖΩΝΗ
Archisearch - Γραφείο στην πλαϊνή ζώνηΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΪΝΗ ΖΩΝΗ
Archisearch - Εσωτερική άποψηΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Archisearch - Εσωτερική άποψηΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Archisearch - Εσωτερικη άποψηΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Archisearch - Εσωτερική άποψηΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Archisearch - Εσωτερική άποψηΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Archisearch - Εσωτερική άποψηΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

appartment-Makrygianni, Athens by hiboux ARCHITECTURE


RELATED ARTICLES