Ανακαίνιση μεσοπολεμικής κατοικίας στα Χανιά | από τον Γιώργο Κονταξάκη

text in EN, GR

Ο Γιώργος Κονταξάκης σχεδίασε και επιμελήθηκε την ανακαίνιση μεσοπολεμικής κατοικίας, χτισμένης το 1938, που βρίσκεται στο κέντρο των Χανίων. Με σεβασμό στην ιδιαίτερη ταυτότητα του κτίσματος, ώστε να τονιστεί η μοναδικότητά του, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις ως προς τις ανάγκες του σήμερα. Αναδιοργανώνοντας την κάτοψη, με σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφορίας στο εσωτερικό καθώς και τη λειτουργική βελτίωση των επιμέρους χώρων.

-text by the authors

Η κατοικία, αρχικής κατασκευής  περί το 1938, βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης των Χανίων.

Ο αρχικός αρχιτέκτονας δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα. Μορφολογικά, οι λιτές προσόψεις παρουσιάζουν τυπικά στοιχεία αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, συνδυασμένα με art deco στοιχεία σφυρήλατου διακόσμου, και άλλες λεπτομέρειες.

Το εσωτερικό είναι ψηλοτάβανο, αποτελούμενο από αλληλουχίες χώρων διακριτών χρήσεων,
ενώ στο κέντρο της οργάνωσης βρίσκεται η τραπεζαρία, κάτι συχνό στις μεσοαστικές κατοικίες της εποχής.
Στο πίσω μέρος διαμορφώνεται η αυλή, ενώ υπάρχει και μικρό αίθριο.

Ποικίλα στοιχεία διακόσμου εντοπίζονται εσωτερικά, με κυριότερο τα αυθεντικά πολύχρωμα πλακίδια από τσιμέντο σε όλους τους χώρους, τα περβάζια από χυτό μωσαϊκό και την περίτεχνη τετράφυλλη μεσόπορτα.

Η ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020, έγινε με πνεύμα σεβασμού στην ιδιαίτερη ταυτότητα του κτίσματος, ώστε να τονιστεί η μοναδικότητά του, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις ως προς τις ανάγκες του σήμερα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αναδιοργάνωση της κάτοψης, με σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφορίας στο εσωτερικό αφενός και την λειτουργική βελτίωση των επιμέρους χώρων αφετέρου.

Έτσι, στην κατοικία δημιουργήθηκαν τρείς ενότητες, οι χώροι διημέρευσης (χωλ,καθιστικό,τραπεζαρία), οι ιδιωτικοί χώροι (δύο αυτόνομα υπνοδωμάτια με δικά τους λουτρά), καθώς και οι αύλειοι χώροι (αίθριο και αυλή) οι οποίοι προσφέρουν διαφορετικούς βαθμούς ιδιωτικότητας.

στην κατοικία δημιουργήθηκαν τρείς ενότητες
οι χώροι διημέρευσης
οι ιδιωτικοί χώροι
οι αύλειοι χώροι

Νέα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως το τοξωτό άνοιγμα που ενώνει χώλ και καθιστικό, έρχονται σε υφολογική συνέχεια με το παλιό, χωρίς η ενσωμάτωσή τους να δημιουργεί  παραφωνία. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα γνήσια αποκατεστημένα, ή μοντέρνα, στο ίδιο πνεύμα.

Ιδιαίτερο ρόλο αποκτά στο συγκεκριμένο έργο η εσωτερική σκηνογραφία. Η προοπτική έχει χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε ο χώρος να δείχνει μεγαλύτερος. Οι ζωηρές αντιθέσεις υφών και χρωμάτων, που οριοθετούν διαφορετικούς χώρους, δημιουργούν μεταξύ τους ενδιαφέρουσες  μεταβάσεις. Έτσι, το εσωτερικό της κατοικίας, για το οποίο το εξωτερικό κέλυφος δεν προϊδεάζει, δημιουργεί έκπληξη στον επισκέπτη με το ιδιαίτερο ύφος του.

Credits & Details

Τοποθεσία: Χανιά

Εμβαδόν: 100τμ

Έτος ανακαίνισης: 2020 (σε υφιστάμενη οικοδομή του 1938)

Τύπος: Ισόγεια κατοικία σε διώροφη οικοδομή

Ομάδα έργου

Αρχιτέκτονας – μελετητής: Γιώργος Κονταξάκης 

Συντονισμός έργου: Απόλλων Κατσίβαλης

Φωτογραφία: Γ. Αναστασάκης –South space for photography 

Homestaging-επιμέλεια: Γιώργος Κονταξάκης


Georgios Kontaxakis planned the renovation of a townhouse renovation, built in 1938, in the city center of Chania

Built in the late 1930’s by unknown architect, this 100sqm townhouse is located in the city center of Chania, Crete. The façade has a typical inter-war style sober composition with art deco highlights.



Spaces are organized around a square floor plan, with the dining room in the heart of the layout, a typical feature of early 20th century family homes in Greece. A small patio and a back yard create outdoor living areas, adapted to Crete’s mediterranean climate. 



The architectural identity of this house is an eclectic mixture of sophisticated details, such as 4-meter high ceilings, impressively patterned cement tile floors, and intricate millworked doors. On the façade, one can notice the art deco ironforgery portals and the window sills in colourful terrazzo.

The concept of the renovation
was to highlight its subtle uniqueness
and improve its functionality

The house went under complete restoration during summer 2020.

The concept of the renovation was to highlight its subtle uniqueness and improve its functionality, through a respectful approach to its architectural identity. The interior layout was improved to ensure fluid circulation and define zones of privacy for the members of the family.

New architectural elements, such as the arched opening in the entrance hall, are discreetly introduced in the existing architectural shell, in order to blend harmoniously with it.

The materials are the genuine ones restored to their original condition, or modern ones in matching style.


Interior scenography has a leading role in the project. Transitions between spaces are orchestrated through vivid contrasts between texture, colour and pattern. Perspective is used to make the interior look more spacious. As opposed to its sober façade, the interior of this townhouse is revealed to the visitor as an architectural surprise. 

Credits & Details

Architect: Georgios Kontaxakis

Location:  Chania, Greece

Surface:  100sqm

Project date: 2020 (initially built in 1938)

Photography: G. Anastasakis – South space for photography 


RELATED ARTICLES