Όλα όσα συνέβησαν στο Architect Show 2021 | curation by Design Ambassador

Show Did Go On
Η τρίτη διοργάνωση “Architect show 2021” που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Expo στις 11 και 12 Δεκεμβρίου αποτέλεσε μία ανάσα δημιουργικότητας, σκέψης, προβληματισμού, αλλά και χαράς που θύμισε πολύ την προ covid εποχή.  Το creative direction και η επιμέλεια της διοργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 110 εκθέτες, 60 ομιλητές και τη επισκέφθηκαν περίπου 4000 άτομα, ανήκει στην Design Ambassador, που επιπλέον διοργάνωσε το συνέδριο “Architects Talk”.
Το The Architect Show διοργανώνεται από την εταιρεία MEDEXPO AE με μεγάλη οργανωτική εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

-από την ομάδα του Archiserach.gr


Μεσολάβησαν 2 χρόνια μεταξύ της φετινής και της αμέσως προηγούμενης οργάνωσης του συνεδρίου “Arichitects Talk”. Δύο χρόνια που άλλαξαν ριζικά τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε – αρκεί να σκεφτούμε ότι ο πρώτος χώρος διεξαγωγής του Τhe Architect show σήμερα λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο.

Όμως αυτά τα χρόνια δεν αποτέλεσαν παύση. Αντίθετα το μέλλον κινείται με ταχύτατα βήματα προς το μέλλον, με συνέπειες άμεσα ή μακροπρόθεσμα αισθητές. Ήδη, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης έχει αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων και τα ζητούμενα της παγκόσμιας κοινωνίας. Η αρχιτεκτονική έρχεται με τη σειρά της να αλλάξει τις πόλεις και το κτίρια, ώστε να ανταποκριθούν στη νέα εποχή και α ενθαρρύνουν μία ανθρωποκεντρική εξέλιξη. Αυτό το τοπίο διερεύνησαν τα panels του συνεδρίου, στα οποία μίλησαν περισσότεροι από 60 αρχιτέκτονες, ιδρυτές και εκπρόσωποι κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων. Η συζήτηση πλαισίωσε την έκθεση, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 100 περίπτερα και συγκέντρωσε περισσότερους από 4.000 επισκέπτες

Το Σάββατο 11/12 σε τίτλους

Η ημέρα ξεκίνησε με το πάνελ για την αόρατη αρχιτεκτονική (“invisible architecture”), συνεχίστηκε με 2 πάνελς των ξενοδοχείων, τα οποία διαδέχθηκε η leisure κατοικία, η πολυκατοικία, το μέλλον των χώρων γραφείων, το story telling design, και βέβαια το real estate, το momentum των επενδύσεων στη χώρα αυτή τη στιγμή, με συντονιστές τη Δανάη Μακρή, τον Τσαμπίκο Πετρά, τον Αλέξανδρο Κιτρινιάρη και τον Μαρσέλ Κρέμερ

Ως προς την αόρατη αρχιτεκτονική, ο Ηλίας Παπαγεωργίου του Pila Studio υπογράμμισε τη σημασία των προτάσεων των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για το «κάτι άλλο» που είναι εφικτό να συμβεί. Πρότεινε ακόμα την υιοθέτηση διαδικασιών όπως στους διαγωνισμούς του εξωτερικού, με ενδιάμεσα στάδια, όπως τα brainstorming workshops, τις ξεκάθαρες προσδοκίες με το σωστό briefing και τέλος την απόφαση με βάση κριτήρια. Στο πάνελ που συμμετείχε ο Γιώργος Μητρούλιας, ο Τσαμπίκος Πετράς και η Κατερίνα Βασιλάκου, προτάθηκε ακόμα η δημιουργία στοχευμένων διαγωνισμών με βάση το πορτφόλιο των γραφείων και ένα δίκαιο μείγμα ώριμων και νέων γραφείων. Οι αρχιτέκτονες δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη σημασία τω διαγωνισμών σε επίπεδο κατοικίας και πόλης, ώστε η πρώτη να είναι αυτόνομη και μεταλλάξιμη, ενώ η δεύτερη να υποστηρίξει έννοιες όπως η ισότητα και η δημοκρατία.

Στα πάνελς των ξενοδοχείων συμμετείχαν ο Τάσος Γεωργαντζής, η Ασπασία Τάκα, ο Κωνσταντίνος Καραμπατάκης, ο Βαγγέλης Στυλιανιδης, ο Σωτήρης Τσέργας, ο Αριστείδης Ντάλας, η Τατιάνα Κούπα, η Μαρίνα Φιλιππίδη και ο Γιάννης Δουρίδας. Βασικά συμπεράσματα ήταν η πως η κουλτούρα ενός brand ξενοδοχείου καθοδηγεί το guest experience, που αποκτά καθοριστική σημασία για τον σχεδιασμό, μετά την εποχή της εικόνας η οποία ήταν αρκετή για να φέρει κάποιον σε ένα ξενοδοχείο. Επίσης πέρα από την εικόνα, βασική είναι η κατασκευή ενός κτιρίου, η οποία επιπλέον μπορεί να απαλλάξει τον επιχειρηματία από τις τακτικές ανακαινίσεις. Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν για να δημιουργήσουν πολλαπλά επίπεδα αναγνώσεων προς χάριν μίας αφήγησης, φροντίζουν να μην γίνει το κάτι παραπάνω στα εξαιρετικά οικόπεδα ενώ εφευρίσκουν το μοναδικό σε τόπους που δεν είναι προνομιούχοι, μελετούν marketing plan με στόχο αισθήματα χαράς και ελευθερίας, βλέπουν το χώρο ως χρήστες και όχι θεατές ώστε το ωραίο να έχει πάντα κάτι να προσφέρει.

Τέλος αναδείχθηκε η τάση της «επιστροφής στις ρίζες» με το λεγόμενο slow living να αποτελεί κυρίαρχο πρόσταγμα των διακοπών και τα ξενοδοχεία πόλεων να αναπτύσσονται σαν hubs που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμα και τις επαγγελματικές δραστηριότητες των digital nomads. Στο πάνελ για τις κατοικίες συμμετείχαν ο Γιώργος Σίνας, ο Δημήτρης Μουστρούφης, η Στέλλα Πιερή και ο Ρήγας Ποτηρόπουλος υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει η τάση αποκέντρωσης για την απλοποίηση της ζωής, η οποία ωστόσο παραμένει ενήμερη με τις εξελίξεις σε κάθε σημείο της γης μέσω της τεχνολογίας. Η εξοχική κατοικία αποκτά στοιχεία της κύριας κατοικίας, ενώ κρατά το πολύτιμο εύρημα των ημερών της καραντίνας και μετατρέπεται σε «νησίδα πολιτισμού», με χρήσεις αναψυχής, διδασκαλίας, άθλησης και ανθρώπινης επαφής. Ανάμεσα στις τάσεις που ξεχωρίζουν είναι το έξυπνο σπίτι ως έννοια πέρα από την κατανάλωση, οι ανοιχτοί και πολλαπλών χρήσεων χώροι και η αξιοποίηση εξωτερικών χώρων μεγαλύτερων από τους εσωτερικούς.

Στη μέση της ημέρας έτρεξε το πάνελ «The future of workspace», στο πλαίσιο του οποίου ειπώθηκε πως η εταιρεία που καταφέρνει να περάσει τις εταιρικές της αξίες στον χώρο της, είναι και η πλέον πετυχημένη εταιρεία(αναφέρθηκε το παράδειγμα της Google). Συμμετείχαν οι Μαρίκα Μαυρολέων, Δημήτρης Τραβασάρος, Πάνος Παρθένιος και Γιώργος Τσολάκης. Ακολούθησε ο διάλογος για τη «νέα πολυκατοικία» και τη θέση της στην post pandemic εποχή, όπου η εργασία από το σπίτι απαιτεί πλήρως εξοπλισμένο “home office” αλλά και χώρους χαλάρωσης και άθλησης, στο πάνελ που συμμετείχαν ο Παύλος Χατζηαγγελίδης, ο Πιέρος Πιερής, ο Δημήτρης Τσίγκος, ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος και ο Αλέξανδρος Κιτρινιάρης.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με το πάνελ «Storytelling design», με τους Μίλτο Κοντογιάννη, Εύα Μανιαδάκη, Κυριάκο Κυριακού, Θάνο Ζακόπουλο και Μάρα Παπαβασιλείου, όπου ειπώθηκε πως το storytelling πρέπει να είναι νοηματικό. Η φόρμα να ακολουθεί το νόημα. Και βέβαια ένα ουσιαστικό αφήγημα δεν μπορεί να είναι συνήθως έξω από τη φύση.

«Μαθήματα» προς ένα βιώσιμο μέλλον

Το απόγευμα της Κυριακής, στο πάνελ “Learnings from Glasgow Cop 26”, με το συντονισμό του Ηλία Μεσσίνα, ο θρυλικός αρχιτέκτονας Peter Murray, επιμελητής του φόρουμ New London Architecture και συνιδρυτής του London Festival of Architecture – μετεξέλιξη της Clerkenwell Architecture Biennale – και επιμελητής ορισμένων από τις σημαντικότερες εκθέσεις των τελευταίων 40 ετών στην Βασιλική Ακαδημία συνομίλησε με τον Michel Mossessian και τον John Veikos. Ο αρχιτέκτονας Michel Mossessian, έχει σχεδιάσει μεταξύ άλλων τη νικητήρια πρόταση για το νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και ποικίλα κτίρια ορόσημα στο Λονδίνο, όπως το 5 Merchant Square στο Paddington, το οποίο καταλαμβάνεται από τη Marks & Spencer, και τα κτίρια S1 και S2 στο King’s Cross, ένα εκ των οποίων θα στεγάσει τα γραφεία της Google Deepmind. Ενδιαφέρεται βαθιά για τον πολιτιστικό τοπικισμό και η αρχιτεκτονική του υπερβαίνει την ενασχόληση με το κτίριο και μόνο, όπως έχει αποδείξει η δουλειά του στη Μεντίνα της Φεζ στο Μαρόκο. Σήμερα είναι και επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου όπου δίνει διαλέξεις για το πώς η αρχιτεκτονική επηρεάζει την ευημερία.

Η Ομόνοια στο επίκεντρο των επενδύσεων

Τρίτος διεθνής καλεσμένος, ο Leon Avigad οραματιστής ξενοδόχος που ηγείται των Brown Hotels από το Ισραήλ, επενδύοντας σήμερα 300 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, στον τομέα της φιλοξενίας. Ο Leon μίλησε και εξήγησε γιατί επέλεξε να επενδύσει στη χώρα και μοιράστηκε το όραμά του για τη μετατροπή της Ομόνοιας σε πολιτιστικό και δημιουργικό προορισμό, καθώς 12 ξενοδοχεία του ομίλου του θα λειτουργούν στην περιοχή, ενώ σε Ελλάδα και Κύπρο θα λειτουργήσουν συνολικά 40 ακόμα. Παρότι είχε την επιλογή των δικών του αρχιτεκτόνων και designers αποφάσισε να συνεργαστεί με Έλληνες, όπως οι Elastic architects, το γραφείο Urban Sould Project και οι K-studio. “Η Ομόνοια είναι ακόμα Ομόνοια. Δεν είναι με τίποτα Κολωνάκι. Βρίσκεται όμως κοντά στην αγορά. Στο μετρό. Και η Αθηναϊκή αγορά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του εξωτερικού. Είναι επίσης, δίπλα στο Μοναστηράκι απ’ όπου μπορείς να πας στην Ακρόπολη. Και έχει θέα στο Σύνταγμα”. Ο Leon Avigad πρότεινε για αρχή να γίνει μια Χριστουγεννιάτικη αγορά. Έχει επιλέξει πάλι τους συνεργάτες για να ανοίξει εστιατόρια και κλαμπ στην περιοχή της Ομόνοιας. “Λένε ότι η Ομόνοια ανήκει στον κόσμο της” είπε στο Architect show και συνέχισε “Εγώ δε λέω να βάλουμε Gucci και Prada στην Ομόνοια. Καμία σχέση. Η Ομόνοια πρέπει να είναι fun, happy. Το καλύτερο μέρος για να κάνει κάποιος την έξοδο του στην Αθήνα. Όχι μόνο Κολωνάκι, Εξάρχεια, Κεραμεικό. Θα δείτε μια άλλη Ομόνοια μετά την πανδημία».

 

Μάρμαρο και αλουμίνιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

O πρωταγωνιστής των πρώτων πάνελ της ίδιας μέρας ήταν τα υλικά, με πρώτο το μάρμαρο. Η Ελληνική βιομηχανία μαρμάρου είναι παγκόσμιας κλάσης και με αρχαίο, κυριολεκτικά, dna. Ανάμεσα στους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και στελέχη που παρευρέθηκαν στο event, ήταν ο Ηλίας Μεσσίνας, η Στέλλα Πιερή, η Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου, η Λυδία Ξυνογαλά, ο Σωτήρης Λάζου, η Νίκη και η Ζωή Μοσκοφόγλου, ο Βαγγέλης Στυλιανίδης και ο Θάνος Ζακόπουλος,  σε πάνελς που συντόνιζαν ο Νικόλας Μπαρελιέ, ο Πάνος Ηλιόπουλος και η Ελένη Τσιριντάνη.

Ένα άλλο υλικό που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε εθνικό επίπεδο είναι το αλουμίνιο, αν ειδικά λάβουμε υπόψη ότι οι εξαγωγές του φτάνουν σχεδόν το 6% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Στο πάνελ για το Αλουμίνιο με θέμα «Façade engineering & Industrial Design» συμμετείχαν o CEO της Aluminco, Αργύρης Καρράς, η Κατερίνα Βασιλάκου και η Αγγελική Αθανασιάδου, ο Λουκάς Μπομπότης.

Στο πάνελ της «Τεχνολογίας» για το αλουμίνιο μίλησαν ο Γιώργος Μπάτζιος, ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, ο Stephan Buerger, η Νεφέλη Χατζημηνά και ο Νίκος Παπαβασιλείου. Οι αρχιτέκτονες υπογράμμισαν ότι το υλικό δεν αποτελεί «μόδα» αλλά εξέλιξη της σκέψης των αρχιτεκτόνων και της τεχνολογίας. Προσαρμόζεται με νέο λεξιλόγιο σε κάθε τόπο και είναι τα μέσο που διαχειρίζεται και καθορίζει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, ενώ η επιδερμίδα του κτιρίου γίνεται αντιληπτή στον άνθρωπο σε διαφορετική κλίμακα και συνθήκη – με απόσταση, εξωτερικά και αποσπασματικά εσωτερικά. Ως προς τη χρήση του αλουμινίου στις προσόψεις, σε ία εποχή που δεν υπάρχουν ρυθμοί, ο αρχιτέκτονας έχει τη ευθύνη να εξασφαλίσει τη συνέχεια και την αρμονία στην πόλη, πέρα από σχεδιαστικούς κανόνες. Παράλληλα η επιλογή του υλικού δεν προσφέρει μόνο έλεγχο της βιοκλιματικής συμπεριφοράς αλλά μπορούν και να μειώσουν το συνολικό βάρος του κτιρίου με αποτέλεσμα την ευκολία στην τοποθέτηση.

Photography: Spyros Hound


RELATED ARTICLES