Στα πλαίσια της ενότητας Women In Architecture η υποενότητα ‘Νέα Γενιά Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων’ αποσκοπεί στην ανάδειξη των γυναικείων μορφών και θηλυκοτήτων της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής σκηνής. Μέσα από την ανίχνευση των πολύμορφων και πολύχρωμων μεθοδολογιών έρευνας και δράσης τους, επιχειρείται η σκιαγράφηση του πως αυτές μετασχηματίζουν και αναδιαμορφώνουν το πεδίο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης και παραγωγής εν γένει.

-γράφει η Μελίνα Αρβανίτη-Πολλάτου

Πως ξεκινάει ένα αρχιτεκτονικό γραφείο; Για την Ελευθερία Φατσέα, αρχιτέκτονα και ιδρύτρια του SO FAR studio, η απάντηση εδράζεται σ’ ένα δωμάτιο 8 τ.μ., το παιδικό της δωμάτιο. Αποτελώντας την κάμαρα των θαυμάτων της, ένα αληθινό ‘Cabinet of curiosities’, το παιδικό δωμάτιο της Ελευθερίας αποτέλεσε τον πρώτο τρισδιάστατο και διαρκώς μεταβαλλόμενο καμβά πάνω στον οποίο πειραματίστηκε και εκφράστηκε, ελεύθερα, η δημιουργικότητα της, παράγοντας μια σειρά από αυτοσχέδια και εφήμερα σκηνικά που πλαισίωναν και διαμόρφωναν, κάθε φορά, τη ψυχολογία και τις διαθέσεις της.

Οι δημιουργικοί πειραματισμοί συνεχίστηκαν, οργανωμένα και συνειδητά πια, στα  χρόνια των σπουδών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου εντόπισε και καλλιέργησε σταθερό ενδιαφέρον για τη λεπτομέρεια και τη μικρή κλίμακα σχεδιασμού, με έμφαση στον εσωτερικό χώρο δράσης και διαβίωσης, όπως και για τις εφήμερες εγκαταστάσεις με τη σταθερή γοητεία τους. Κορύφωση της φοιτητικής της περιπλάνησης οι ‘Τόποι Αισθήσεων’, όπως τιτλοφορήθηκε η διπλωματική εργασία της σε συνεργασία με την Φωτεινή Λιάκου, που ξεδιπλώθηκε ως «φαινομενολογικός πειραματισμός πάνω σε διαφορετικές ατμόσφαιρες, μια διερεύνηση απτών και άυλων ποιοτήτων, που διεγείρουν διαφορετικές αισθήσεις και συναισθήματα». Η εργασία τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο στο διεθνή διαγωνισμό της Τριενάλε Αρχιτεκτονικής στη Σόφια, το 2015, υπό την αιγίδα της UNESCO και της ΙΑΑ. Επόμενος σταθμός, το 2016, μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Interior Design του Glasgow School of Art, πάνω στη ψυχολογία του χώρου και συγκεκριμένα στο πως μια ποιητική ανάγνωση της χωρικής εμπειρίας μπορεί να αποτελέσει παράμετρο συμπεριληπτικού σχεδιασμού για άτομα με ψυχικές νόσους, όπως η σχιζοφρένεια.

Ώσπου το 2022 γεννιέται το SO FAR studio ως ένα εργαστήρι ατέρμονου αρχιτεκτονικού πειραματισμού σε διαφορετικές κλίμακες, με ποικίλα μέσα, και σχεδιαστικές προσεγγίσεις.

Το παιδικό δωμάτιο της Ελευθερίας, ο μυστικός κόσμος των ονείρων και των οραμάτων της, μπολιάστηκε, στη πάροδο των χρόνων, με εμπειρίες και γνώσεις, χώρεσε νέους ανθρώπους και τόπους, διευρύνθηκε και άνοιξε: από το εγώ στο εμείς, από το προσωπικό στο συλλογικό, από το ιδιωτικό στο δημόσιο, από το διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας στη καρδιά της πόλης. Έγινε ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παγκράτι.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία του SO FAR studio έχει στον πυρήνα της την συνεχή διερεύνηση και ανατροφοδότηση από την επιστήμη της ψυχολογίας με σκοπό την παραγωγή νέων χωρικών αφηγήσεων που θα απαντούν, με ενσυναίσθηση, διορατικότητα και αμεσότητα, στις ανάγκες και στους προβληματισμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η προσέγγιση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ως σκηνοθετικής πράξης παράγει δυναμικούς χώρους με διακριτή αισθητική όπου το στοιχείο της δραματουργίας κυριαρχεί.

Χώροι πολυεπίπεδοι και πολυαισθητηριακοί, χώροι αφηγηματικοί, χώροι αξιομνημόνευτοι, χώροι ποιητικοί.

«Θα έλεγε κανείς ότι ο σχεδιασμός χώρου είναι σαν την σκηνοθεσία, καθώς συνεργάζεσαι με τον άνθρωπο που πρόκειται να τον βιώσει, λαμβάνοντας υπόψιν υπάρχουσες ανάγκες , υποθέσεις για μελλοντικά πλάνα και προτείνοντας του νέα σενάρια αλληλεπίδρασης με ό,τι μας περιβάλλει.», Ελευθερία Φατσέα, αρχιτέκτονας και ιδρύτρια του SO FAR studio.

Αιχμηρές χρωματικές επιλογές μαγνητίζουν την όραση, απρόσμενες υφές προσκαλούν την αφή, εννοιολογικές αναφορές διεγείρουν τη μνήμη, διαλεκτικές αντιθέσεις προκαλούν τη σκέψη, συνθέτοντας το σχεδιαστικό λεξιλόγιο του SO FAR studio που στόχο έχει να συνθέσει ατμόσφαιρες που προκαλούν συναισθήματα και συνομιλούν με τον πυρήνα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

/ SO FAR Architecture Studio 

-κείμενο από τη δημιουργό

Ένα πρώην κομμωτήριο 25 τ.μ. στο Παγκράτι, στη καρδιά της Αθήνας, μετατράπηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο SO FAR. Ένα μονολιθικό κουτί με υφή μαρμάρου τοποθετείται ελεύθερα στο χώρο φιλοξενώντας δευτερεύουσες χρήσεις και διαχέοντας φως από την κορυφή. Το επίμηκες γραφείο, ειδικά σχεδιασμένο για το χώρο, διασταυρώνεται με το κουτί και αναδεικνύεται ως το κεντρικό κομμάτι της σύνθεσης, επισημαίνοντας το ακανόνιστο σχήμα του φωτιστικού σώματος που κρέμεται ακριβώς από πάνω του. Η βελούδινη πορτοκαλί κουρτίνα υπερτονίζει το εντυπωσιακό ύψος της γυάλινης πρόσοψης, που αγγίζει τα 5 μέτρα, προσδίδοντας μια σκηνογραφική νότα και φωτίζοντας τον κατά τ’ άλλα μίνιμαλ, λευκό χώρο.

Σχεδιασμός  SO FAR studio
Τυπολογία  Αρχιτεκτονικό γραφείο, Interior design
Τοποθεσία  Παγκράτι, Αθήνα
Χρονολογία  2022
Φωτογραφία  Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης

// Le Rideau Bleu

-κείμενο από τη δημιουργό

Ένα διαμέρισμα 100 τμ. ανακαινίζεται αναδεικνύοντας το τζάκι ως το κεντρικό στοιχείο του ενιαίου χώρου καθιστικού και κουζίνας που χωρίζει το χώρο στις δύο χρήσεις και δημιουργεί έναν άξονα με την τραπεζαρία που στήνεται στην προέκταση του. Τα ντουλάπια στα δεξιά του τζακιού έχουν τον ίδιο ρυθμό με τα ντουλάπια της κουζίνας, δημιουργώντας μια ενιαία όψη. Ο καθρέφτης που καλύπτει τον μεγαλύτερο τοίχο του καθιστικού, ενισχύει το φωτισμό και διπλασιάζει το χώρο, ενώ ο καθρέφτης στο πλάι του τζακιού, επεκτείνει οπτικά το χώρο της τραπεζαρίας. Η μπλε κουρτίνα αποτελεί το μόνο έντονο στοιχείο στον κατά τα άλλα λιτό χώρο και προσθέτει μια σκηνογραφική αισθητική στην σύνθεση. Το μαύρο χρώμα τονίζει λεπτομέρειες όπως, το λεπτό σόκορο του πάγκου της κουζίνας, την επέκταση του τζακιού, τα φωτιστικά και το διαχωριστικό της εισόδου.

Σχεδιασμός  SO FAR studio
Τυπολογία  Ανακαίνιση διαμερίσματος, Κατοικία, Interior design
Τοποθεσία  Παλαιό Φάληρο 
Χρονολογία  2021
Μοντέλο  Μαρία Λουίζα Μπίρη
Φωτογραφία  Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης

/// Una Cocina De Barro

-κείμενο από τη δημιουργό

Μια κουζίνα 10 τ.μ., τμήμα υφιστάμενης κατοικίας στο Βύρωνα, ανακαινίζεται για μια οικογένεια που αγαπάει την κεραμεική. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία σε αυτό το έργο και στον τρόπο που έγινε η επιλογή χρωμάτων, υλικών και φορμών. Η παλιά κουζίνα του σπιτιού κατασκευάστηκε από τον παππού της οικογένειας, ο οποίος ήταν ξυλουργός και ερασιτέχνης αγγειοπλάστης. Έτσι η οικογένεια ήθελε να αντικαταστήσει την παλιά κουζίνα με έναν συμβολικό τρόπο. Το χρώμα της τερακότα θυμίζει τον πηλό, ενώ τα λευκά πάνω ντουλάπια, έχουν την άγρια υφή φυσικού υλικού. Το δοκάρι στο κέντρο του χώρου, επενδύεται με μια γύψινη καμπύλη, η οποία τονίζεται με κρυφό φωτισμό από λεντοταινία στην εσοχή που δημιουργείται στην κάτω πλευρά. Το τραπέζι το οποίο αποτελεί κομμάτι της κατασκευής της κουζίνας, καταλήγει επίσης σε ημικύκλιο. Αυτές οι καμπυλωτές φόρμες, είναι η έμμεση αναφορά στις φόρμες των αγγείων από πηλό.

Σχεδιασμός  SO FAR studio
Τυπολογία  Ανακαίνιση κουζίνας, Κατοικία, Interior design
Τοποθεσία  Βύρωνας 
Χρονολογία  2021
Μοντέλο  Εύη Αποδιάκου
Φωτογραφία  Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης


RELATED ARTICLES