KKMK Architects είναι ένα από τα νέα, φιλόδοξα και πολλά υποσχόμενα ελληνικά γραφεία που έχουν ήδη ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό. Η Κατερίνα Καραγιάννη και η Μαρίνα Καραμαλή αυτή τη στιγμή δουλεύουν ένα ξενοδοχείο στην Αίγυπτο και ένα στην Ινδονησία, ενώ μοιράζονται την εμπειρία τους με στόχο να εμπνεύσουν περισσότερα νέα, κυρίως, γραφεία προς αυτή την κατεύθυνση. 

-Από τη Δανάη Μακρή

ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT

Έχοντας κερδίσει φήμη για τη δημιουργία χώρων που συνδυάζουν καινοτόμο σχεδιασμό με σεβασμό στις τοπικές αρχιτεκτονικές παραδόσεις αλλά και το φυσικό και πολιτιστικό πλαίσιο της τοποθεσίας οι KKMK Architects, Μαρίνα Καραμαλή και Κατερίνα Καραγιάννη, έχουν κατορθώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να διευρύνουν σημαντικά τη δράση τους και να επεκτείνουν το πελατολόγιό τους. « Αυτή τη στιγμή, οι Έλληνες αρχιτέκτονες έχουμε μία μοναδική ευκαιρία. Πολλοί από τους ξένους πελάτες μας, μας γνωρίζουν, μας εμπιστεύονται και μας αναθέτουν έργα τους, σε άλλες χώρες. Πρέπει και μπορούμε όλοι να δημιουργήσουμε ένα στιβαρό status για τα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία. Από την άλλη, τυχαίνει να μας βρουν πελάτες ακόμα και … μέσα από το Instagram», λένε η Κατερίνα και η Μαρίνα.    

ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT

Αίγυπτος

Συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, οι KKMK Architects εργάζονται σε ένα περιβάλλον όπου η τουριστική ανάπτυξη επικεντρώνεται στη βόρεια ακτή, με την κατασκευή να εξελίσσεται με εντυπωσιακό ρυθμό.

ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT

Η ατελείωτη έρημος και παραλία κυριαρχείται από το έντονη ανοικοδόμιση και προσφέρει μια ευκαιρία για τους αρχιτέκτονες να εισαγάγουν πιο ποιοτικά στοιχεία σχεδιασμού και να διαμορφώσουν τουριστικά προϊόντα που είναι ταυτόχρονα προσβάσιμα και exclusive.

ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT

« Αυτό που μας εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι όλα αυτά τα νέα ξενοδοχεία είναι ποιοτικά αλλά ακόμα δεν απευθύνονται σε μία διεθνή πελατεία παρά στους ίδιους τους ντόπιους». Στο ξενοδοχείο Zoya Rituals Hotel η Κατερίνα και η Μαρίνα έχουν αναλάβει το interior design. « Μετά την αραβική άνοιξη, οι ακτές της Βόρειας Αφρικής μόλις που πιάνουν ξανά τον μίτο της τουριστικής ανάπτυξης».   

ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT

Το ξενοδοχείο στην Αίγυπτο είναι ένα τεχνητό περιβάλλον, μία έκταση σχεδιασμένη και κτισμένη από το μηδέν.

ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT

Εκεί οι KKMK Architects κλήθηκαν να συνδέσουν το τοπικό στοιχείο με τη διεθνή αισθητική.

ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT

«Η φιλοσοφία του συγκροτήματος συνδυάζει clusters και lagoons όπου εισέρχεται το νερό της θάλασσας μέσα στο χώρο του ξενοδοχείου. Για το design μας ζητήθηκε η αφθονία και ο συγκερασμός outdoor living λόγω μεσογειακού κλίματος αλλά και εκτεταμένο indoor living στη λογική ενός καλοκαιρινού σπιτιού. Εδώ οι πελάτες έρχονται ακόμα και για ολόκληρο μήνα». Οι KKMK Architects βασίστηκαν στα υλικά, raw και γήινα, ωστόσο μόνο τοπικά. «Για ένα ελληνικό γραφείο είναι πολύ γνώριμα τα εκεί υλικά. Προδιαγράψαμε και είχαμε συνεργασίες στην αναζήτηση και επιλογή δειγμάτων», επεξηγούν η Μαρίνα και η Κατερίνα. “Όμως το ενδιαφέρον στην Αίγυπτο δεν αφορά τα υλικά, όσο τον τρόπο που σχεδιάζουμε και κτίζουμε: σχεδιάζουμε, κτίζουμε, ο πελάτης αξιολογεί, κατόπιν αλλάζουμε και ξανακτίζουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το εργατικό δυναμικό είναι φθηνό και αυτό αλλάζει τις ισορροπίες στην παραγωγή του κτιρίου. Επίσης δημιουργεί και μία διαφορετική αντίληψη γύρω από τη βιωσιμότητα, αλλά και γύρω από την αξία της μελέτης. Είναι απόφαση ενός αρχιτεκτονικού γραφείου αν μπορεί να συνεργαστεί με αυτόν τον τρόπο. Αφενός, ο πελάτης μας μπήκε σε μία διαδικασία εκπαίδευσης γύρω από το τι είναι μία μελέτη, αφετέρου εμείς ξεπεράσαμε το εγώ του αρχιτέκτονα, όταν βλέπαμε έναν τοίχο να μην βρίσκεται … ακριβώς στη θέση του. Ευτυχώς είναι αρκετά εύκολο να ξαναγίνει όπως πρέπει.», συμπληρώνουν.

ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT
ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT

Πως απέκτησαν τον συγκεκριμένο πελάτη τους οι KKMK Architects; “Οι Αιγύπτιοι επιχειρηματίες, με διεθνή και εξωστρεφή προσανατολισμό, αναζητούν γραφεία για να αναβαθμίσουν το προϊόν τους, βλέποντας την Ελλάδα ως ένα γνώριμο και προσιτό πρώτο βήμα στην Ευρώπη.

ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT
ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT

Επιδιώκουν μια σύγχρονη, εξευρωπαϊσμένη αλλά και μεσογειακή αισθητική, με έμφαση στον τομέα της φιλοξενίας.

ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT
ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT

Η εξωστρέφεια της ελληνικής κοινωνίας έχει προσελκύσει επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να διαμείνουν στην Ελλάδα. Το δομημένο περιβάλλον της χώρας προσφέρει πλούσια δείγματα της αρχιτεκτονικής εμπειρίας και τέχνης των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, οδηγώντας συχνά τους επενδυτές να ανακαλύψουν το γραφείο που ταιριάζει στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.” 

ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT
ZOYA RITUALS HOTEL – EGYPT

Ινδονησία

Αντίθετη ήταν η εμπειρία των αρχιτεκτόνων στην Ινδονησία. « Οι επιχειρηματίες από την Σιγκαπούρη, μας προσέλαβαν επίσης για ένα ξενοδοχείο. Μας βρήκαν από το internet, χωρίς καμία γνωριμία, σύσταση, ή έστω επίσκεψη στην Ελλάδα. Αναρωτιόμασταν κατά πόσο θα εξελισσόταν σε μια σοβαρή συνεργασία ή όχι. Ωστόσο έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με συνέπεια αλλά και corporate απαιτήσεις λόγω της εταιρικής τους δομής και ηθών στη Σιγκαπούρη», διηγούνται οι αρχιτέκτονες.

DESA ALAM RESORT – INDONESIA

Όπως λένε, το απίστευτο στην Ινδονησία είναι ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί έτσι όπως τους ξέρουμε. Τα όρια του οικοπέδου παζαρεύονται με την τοπική κοινοτική αρχή. Όπως μάλιστα ξεκαθαρίζουν, δεν είναι καν ορισμένο ποιο είναι το οικόπεδο, που είναι το δάσος. «Ξαφνικά ανακαλύψαμε πόσο δύσκολο είναι για έναν αρχιτέκτονα … να μην υπάρχει κανένας περιορισμός. Ωραία δύσκολο βέβαια. Στα αρνητικά εντάσσουμε την απουσία νομοθεσίας για τη διαχείριση του δάσους».

DESA ALAM RESORT – INDONESIA
DESA ALAM RESORT – INDONESIA

Για το ξενοδοχείο  Desa Alam Resort ζητήθηκε από τη Μαρίνα Καραμαλή και την Κατερίνα Καραγιάννη να σχεδιάσουν «ελληνική αρχιτεκτονική», καθώς στην upper αγορά της Άπω Ανατολής “πουλάνε” οι Κυκλάδες και η Σαντορίνη! «Βέβαια έχουμε μεταφράσει τη γλώσσα που τους αρέσει σε local συνθήκες και έχουμε συμπεριλάβει, μεταξύ άλλων, πολλή φύτευση στο ξενοδοχείο. Έχουμε επαναφέρει την πλούσια βλάστηση που επικρατεί.”

DESA ALAM RESORT – INDONESIA

Η δουλειά του αρχιτέκτονα είναι να αφουγκράζεται τις επιθυμίες και το όραμα του πελάτη και να μπορεί να τον καθοδηγήσει σε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.

DESA ALAM RESORT – INDONESIA
DESA ALAM RESORT – INDONESIA
DESA ALAM RESORT – INDONESIA

“Επίσης, αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση που εξερευνούμε τα τοπικά υλικά. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Αιγύπτου, τα τοπικά υλικά της Ινδονησίας αποτελούν έναν νέο κόσμο»!

DESA ALAM RESORT – INDONESIA

Στο σύνολό του, το ξενοδοχείο Desa Alam Resort μεταφέρει την immersive εμπειρία που συναντάει κανείς στις Κυκλάδες στο τοπικό ιδίωμα.

DESA ALAM RESORT – INDONESIA

« Είναι σαν να περπατάς σε ένα χωριό, να στρίβεις σ’ ένα σοκάκι, να συναντάς το μη αναμενόμενο. Επιπλέον οι όγκοι έχουν μικρή κλίμακα, ενώ είναι λευκοί, με σμιλεμένες γωνίες. Παίρνουμε χαρακτηριστικά της εμπειρίας που κάνουν μοναδική μια παραδοσιακή χώρα στις Κυκλάδες και προτείνουμε μια νέα μοναδική πραγματικότητα στο νέο περιβάλλον», ολοκληρώνουν.

DESA ALAM RESORT – INDONESIA
DESA ALAM RESORT – INDONESIA

Η μελέτη στην Ινδονησία είναι σε οριστικό στάδιο και οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Το ξενοδοχείο στην Αίγυπτο βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

DESA ALAM RESORT – INDONESIA
DESA ALAM RESORT – INDONESIA

Στοιχεία παρουσίασης

Αρχιτεκτονικό γραφείο: KKMK Architects
Kείμενο: Δανάη Μακρή


RELATED ARTICLES