CHARACTER DESIGN, FESTIVAL PICTOPLASMA / ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ο σχεδιασμός ενός χαρακτήρα δεν είναι απλή υπόθεση. Αλλά ακόμα και όταν εκείνος σχεδιαστεί έχει ευθύνες, κυρίως συμπεριφοράς. Οφείλει να σέβεται τα στοιχεία που του δόθηκαν και να είναι συνεπής. Πρέπει να παλεύει καθημερινά για την εδραίωσή του.

Ο Peter De Seve, δημιουργός του Scrat, του σκίουρου που ανοίγει την ταινία ‘Η Εποχή των Παγετώνων’ μίλησε στο Festival Character Design Pictoplasma για το πως ο ήρωας που σχεδίασε κατέκτησε μόνος του τη σημαντική θέση σε όλες τις συνέχειές της, παρά το γεγονός πως ο ίδιος δεν ήταν μέρος του σεναρίου αλλά μόνο της εισαγωγής.
 
Πως ξεκίνησε το PictoPlasma
Ο Lars Denicke και ο Peter Thaler είναι δυο curators γερμανικής καταγωγής που στα τέλη του 1999 παρατήρησαν πως κυκλοφορούσαν ασύστολα και κυρίως για εμπορικούς λόγους πλέον διαφόρων ειδών χαρακτήρες (cartoons). Υπήρχαν μασκότ για τα πάντα, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, σχολιάζοντας τις εύκολες απόπειρες caracter design. Ταυτόχρονα εμφανίζονταν και χαρακτήρες σχεδιασμένοι σωστά και με συνέπεια στην ιδέα που τους γέννησε. Αυτοί, κατά τη γνώμη τους είχαν λόγο ύπαρξης, παρουσίαζαν με άλλα λόγια εκτός από το εικαστικό και θεωρητικό ενδιαφέρον.

Θέλησαν λοιπόν να θέσουν ένα όριο και να συγκεντρώσουν όλους εκείνους τους χαρακτήρες που ξεχώριζαν, σε μια έκδοση. Μάλλον περισσότερο ήθελαν να αφήσουν επιδεικτικά απ’έξω τις ακατανόητες κακοσχεδιασμένες ‘μασκότ’. Η έξαρση του illustration και η αποδοχή του ως φορέα εικαστικής έκφρασης στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αποτέλεσαν επίσης σημαντικά συστατικά της επιτυχίας τους. Η έρευνα που έκαναν ήταν εκτενής και σημαντική και δημιούργησε μια πλατφόρμα έκφρασης για πολλούς character designers. Εξέτασαν πάνω από έξι χιλιάδες χαρακτήρες από τους οποίους πολλούς απέρριψαν για να δημιουργήσουν την πρώτη έκδοση με τίτλο Pictoplasma που έγινε η Βίβλος του character design. Το βιβλίο έγινε το βήμα για να εκφραστούν χιλιάδες illustrators και να συστήσουν τις ανθρωπόμορφες δημιουργίες τους στο ευρύ κοινό.
 
Η έκδοση Pictoplasma εκ του αποτελέσματος μπορεί να πει κανείς πως ήταν μια επιτακτική ανάγκη για το κοινό. Οι πωλήσεις πήγαν πολύ καλά και οι curators είδαν την ευκαιρία μιας εξειδίκευσης στον τομέα του character design, που όμως τους άφηνε ανοιχτό περιθώριο για ποικιλία, αν αναλογιστεί κανείς πως οι περισσότεροι illustrators σχεδιάζουν χαρακτήρες και πως αυτός ο κύκλος δεν κλείνει μάλλον ποτέ.

 
PictoPlasma Festival, PictoPlasma conFerence, character Walk, PictoPia Έκθεση
Η ενασχόλησή τους με το θέμα του σχεδιασμού των χαρακτήρων τους έδωσε τα εφόδια να επεκτείνουν την δραστηριοποίησή τους στο χώρο και να ξεκινήσουν έναν ευρύτερο διάλογο που στόχο έχει την σε βάθος κατανόηση της θεωρίας και της ύπαρξης του character design.
Συνέχισαν τις εκδόσεις, η τρίτη και πιο πρόσφατή τους, ‘Pictoplasma 3 Characters in Motion’ συνοδεύεται από τρίωρο dvd και κυκλοφόρησε μόλις τον Απρίλιο του 2010. Οι curators έχουν επίσης την πρωτοβουλία και την επιμέλεια των ετήσιων festivals Pictoplasma και των συνεδρίων Pictoplasma που γίνονται στο Βερολίνο κάθε δεύτερο χρόνο. Είναι ακόμα υπεύθυνοι για την επιμέλεια του Character Walk στο κέντρο της πόλης που πραγματοποιείται στα πλαίσιο του Pictoplasma Conference. Πρόκειται για μια βόλτα σε 30 γκαλερί και studios που για δυο μέρες φιλοξενούν δουλειά καλλιτεχνών που δημιουργούν χαρακτήρες. Επίσης την Άνοιξη του 2009 οι Pictoplasma επιμελήθηκαν την έκθεση Pictopia στο Haus der Kulturen der Welt του Βερολίνου.
 
Το περιεχόμενο του Φεστιβάλ
Το Festival Pictoplasma γίνεται στο cinema Babylon στο Mitte του Βερολίνου. Είναι ένας χώρος σχεδιασμένος το 1929 με αυθεντικά στοιχεία που σε κερδίζουν από τη στιγμή που το βλέπεις όταν στρίψεις στη γωνία.
 
Εκεί συγκεντρώνονται illustrators, animators, street artists, σκηνοθέτες, γραφίστες designers, ζωγράφοι, εικαστικοί, μουσικοί, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται ή απλώς ενδιαφέρονται για το character design. Οι επισκέπτες έρχονται από όλο τον κόσμο και ενημερώνονται για αυτά που συμβάινουν στον χώρο του character design μέσα από συνεχείς προβολές και διαλέξεις που διαρκούν δυο μέρες.
 
Το Festival κάθε χρόνο παραθέτει τα νέα κύματα του caracter design και τις επιρροές που το διαμορφώνουν και τροφοδοτεί τον διάλογο γύρω από αυτό, υπογραμμίζοντας την σημαντική θέση των χαρακτήρων στην εικαστική σκηνή.
Φέτος η διοργάνωση περιλάμβανε μια σειρά διαλέξεων γνω- στών και ανερχόμενων character designers, τέσσερις κατηγορίες προβολών και μια guest ‘best of’ συλλογή animations από την onedozero τον οργανισμό που ειδικεύεται σε θέματα κινούμενης εικόνας και digital media και είναι γνωστός παγκοσμίως. CHARACTERS IN MOTION: σειρά μικρού μήκους ταινιών animation με πρωταγωνιστές χαρακτήρες που χρησιμοποιού- νται κυρίως για εμπορικούς σκοπούς.
 
CHARACTERS IN RYTHM: σειρά μουσικών videos animation με πρωταγωνιστές χαρακτήρες. CHARACTERS IN NARRATION: σειρά μικρού μήκους ταινιών animation με σενάριο που υπηρετεί κάποια αφήγηση. MIDNIGHT MIX: σειρά μικρού μήκους ταινιών animation επίσης με σενάριο αλλά πιο ακραίες, με ψυχεδελικά, σουρεαλιστικά ή πιο σκοτεινά στοιχεία.
Archisearch - pictoplasma festivalPICTOPLASMA FESTIVAL

Pictoplasma: Characters in Motion – Vol.3 Teaser


RELATED ARTICLES