Σύμβαση Διανομής Ακινήτου στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά | Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας

Με αφορμή την κύρωση του νομοσχεδίου για τη σύμβαση Διανομής Ακινήτου στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά από την ελληνική βουλή, η συντακτική ομάδα του Archisearch.gr ζήτησε την άποψη του αρχιτέκτονα, πολεοδόμου και ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, πάνω στο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής ώστε να ξεκινήσει μια ουσιώδης συζήτηση μεταξύ της εγχώριας αρχιτεκτονικής κοινότητας πάνω σε ερωτήματα όπως το κατά πόσο μιλάμε τελικά για ένα ανοιχτό μητροπολιτικό πάρκο με πρόσβαση στη θάλασσα ή για μια έκταση εκμετάλλευσης ιδιωτικών συμφερόντων, τις συνέπειες που θα φέρει μια ανάπλαση με τέτοιους όρους στη καθημερινότητα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής αλλά και των Αθηνών, καθώς και τις επιπτώσεις στην κοινωνική διαστρωμάτωση από τη δημιουργία της πρώτης περιφραγμένης κοινότητας (gated community) στην μητροπολιτική Αθήνα.  

Στις 24 Μαρτίου 2021 κυρώθηκε στην ελληνική βουλή το νομοσχέδιο για τη σύμβαση Διανομής Ακινήτου στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά οδηγώντας στην υπογραφή για την μεταβίβαση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ στην Lamda Development. Με αφορμή την επερχόμενη κύρωση του εν λόγω νομοσχεδίου στη βουλή ο Νίκος Μπελαβίλας, αρχιτέκτονας και καθηγητής στον τομέα T2 – Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ, προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο facebook στις 17 Μαρτίου 2021 στην οποία επισημαίνει τα εξής:

• Η σύμβαση Διανομής Ακινήτου αποτελεί στην ουσία της μία εκσυγχρονισμένη μορφή αθηναϊκής αντιπαροχής (ακριβώς όπως συνέβαινε το 1960 σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι, η Κυψέλη, του Ζωγράφου) μόνο που στην παρούσα συγκυρία ο αρχικός ιδιοκτήτης δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο τα χάνει όλα.
• Οι δημόσιοι χώροι (δρόμοι, πλατείες, πάρκα) του έργου περιορίζονται στο ελάχιστο και αντ’ αυτού το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης παραχωρείται σε ιδιώτες ώστε να αποφέρει εμπορικό κέρδος.  
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΟΖ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ, Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕΝΕΙ ΩΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
 
• Ο μεγάλος παράκτιος πεζόδρομος του Αγίου Κοσμά δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου ούτε στο διάγραμμα διανομής. Η ελεύθερη και αδόμητη ακτή κολύμβησης -το 1 χιλιόμετρο- μειώθηκε σε 250 μέτρα. Έτσι από 3 συνολικά χιλιόμετρα ακτής φτάσαμε σε αυτό το υπόλειμμα. Η Μαρίνα μετατρέπεται σε πλήρως ιδιωτική μαρίνα του Καζίνο.
• Η γειτονιά του Αγίου Κοσμά μετατρέπεται σε gated community (περιφραγμένη κοινότητα).
• Η υπόλοιπη πόλη, οι γειτονιές του Άνω Ελληνικού, της Αργυρούπολης, του Αλίμου και της Γλυφάδας όπως και οι κάτοικοι της Αθήνας αποκλείονται από τη θάλασσα, το πάρκο και από το οικόπεδο εν γένει. Θα έχουν πρόσβαση μόνο στα έξι Mall της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Η απαντητική επιστολή του κυρίου Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα έχει ως εξής:

Έλαβα το σημείωμά σας, για το θέμα του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, με την σχετική ανακοίνωση του φίλου καθηγητού Νίκου Μπελαβίλα, στο facebook την 17η Μαρτίου 2021.

Εν προκειμένω θαυμάζω την αυτοσυγκράτησή του. Εγώ θα είμαι πολύ πιο ωμός.

Την 29η Μαρτίου του 2021 κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή, αποτελούμενη, κατά το πλείστον, από άτομα των οποίων το κύριο μέλημα είναι το προσωπικό τους όφελος, ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο, που επικυρώνει την υποδούλωση των αερομεταφορών, αυτού του δύσμοιρου τόπου μας, στην εργοληπτική εταιρεία Hochtief – που πέτυχε την κατάργηση του αεροδρομίου του Ελληνικού, πριν ένα τέταρτο του αιώνα – και ξεπουλάει πολύτιμη Δημόσια γη, προς όφελος των μεγαλοεργολάβων που κατάντησαν την Πρωτεύουσα της Ελλάδος – που πριν από ενάμιση αιώνα ήταν μία από τις κομψότερες πόλεις της Ευρώπης – να είναι σήμερα μια απέραντη τσιμεντούπολη, πνιγμένη στο καυσαέριο.

Οποιοσδήποτε εχέφρον και έντιμος δύναται να αντιληφθεί ότι ο χώρος του Ελληνικού όφειλε να έχει διαμορφωθεί ήδη προ πολλού σε Μητροπολιτικό άλσος σε συνδυασμό με εφεδρικό αεροδρόμιο περιορισμένων διαστάσεων.

Είναι τραγικό να σκέπτεται κανείς ότι η Ελλάδα μετά από δύο καταστρεπτικούς πολέμους – την Μικρασιατική καταστροφή – που οφείλετο στην βλακεία των Νεοελλήνων, και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που οφείλετο στη βλακεία της ανθρωπότητος εν γένει – είχε μόνον ένα σημαντικό πολιτικό, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, Τούρκικης καταγωγής – μην ξεχνάμε πως ο πρώτος Καραμανλής που αναφέρεται στη νεότερη ιστορία της Μεσογείου ήταν Μπέης της Τριπολίτιδας το 1815.

Αλλά και ο Κ. Καραμανλής, μετά την επταετία της Χούντας και την δυχοτόμηση της Κύπρου – άλλο ένα κατόρθωμα των Νεοελλήνων – δεν μπόρεσε να κάνει πολλά για αυτόν τον δύσμοιρο τόπο.

Το πολίτευμα που τελικά επικράτησε στην Ελλάδα, κυρίως μετά το 1980, είναι μια παρωδία της Δημοκρατίας.

Δημοκρατία κατά τον Αριστοτέλη είναι πολίτευμα όπου οι τρείς εξουσίες είναι σαφώς διαχωρισμένες. Η Νομοθετική, η Δικαστική και η Εκτελεστική. Οι βουλευτές απαγορεύεται να είναι συγχρόνως και Υπουργοί – όπως ισχύει στην Γαλλία και στις Η.Π.Α. – έργο τους είναι να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν τους νόμους που προτείνει η Κυβέρνηση, και να ελέγχουν τις πράξεις της.

Οι υπουργοί επιλέγονται από τον Πρόεδρο – που εκλέγεται από τον λαό και όχι από την Βουλή – με κύριο κριτήριο τις ικανότητες τους για ορθή διοίκηση, ώστε ο τόπος να προκόβει και ο πρόεδρος να επιτύχει στο έργο του, της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Κ.ΔΕΚΑΒΑΛΛΑΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 4Κ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ (ΤΗΝ ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΥΤΕΡΗ, ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ ΝΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΥΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ)

Μην ξεχνάμε πως η πλειονότητα των εκλεγμένων μελών του κοινοβολίου, είτε το θέλουμε είτε όχι – είναι άτομα των οποίων το κύριο προσόν είναι η ικανότητα να γοητεύουν τους αφελείς και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιτήδειων.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι κάτι ήξεραν που τους Βουλευτές δεν τους εξέλεγαν αλλά τους κλήρωναν.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σημειώσω πώς το ξεπούλημα πολύτιμης Ελληνικής γης, με οποιοδήποτε πρόσχημα, αποτελεί πράξη προδοτική σε βάρος των παιδιών, των εγγονών και δισέγγονών μας.

Με τιμή,
Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας

Photography  Spyros Hound


RELATED ARTICLES