Architects Talk 2023 με θεματική "The future of architecture" θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου στο Metropolitan Expo | Curated by the Design Ambassador

at METROPOLITAN EXPO

To Architects Talk 2023 θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2023 στο Metropolitan Expo με θεματική “THE FUTURE OF ARCHITECTURE_Sustainable Design, Smart Cities & Adaptive Reuse with Cultural & Environmental Sensitivity”. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η Design Ambassador, σε συνεργασία με το Archisearch. Στον κόσμο της αρχιτεκτονικής, παγκόσμιες τάσεις αλλάζουν τον τρόπο που αναπτύσσεται η πόλη και η ύπαιθρος, προσφέροντας εξέχουσα θέση στη  βιωσιμότητα, την τεχνολογία και την ευοίωνη συνύπαρξη των ανθρώπων με άλλες μορφές ζωής – φυσικής και τεχνητής.

-Δελτίο τύπου

Με μια αυξανόμενη εστίαση στις περιβαλλοντικές ανησυχίες, ο βιώσιμος σχεδιασμός εμπνέει την έρευνα και απελευθερώνει τη δημιουργική φαντασία των αρχιτεκτόνων. Η προτεραιότητα για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κτιρίων αλλά και συνολικά του δομημένου περιβάλλοντος αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε, αλλά και τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούμε.

Η άνοδος της τεχνολογίας αναβαθμίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα έξυπνα σπίτια. Οι νέες δομές ενσωματώνουν προηγμένο αυτοματισμό, συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και συστήματα που βασίζονται σε δεδομένα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, της άνεσης των κατοίκων και της συνολικής απόδοσης του κτιρίου. Ίσως δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που το σπίτι θα είναι μία σκεπτόμενη, ενεργά δρώσα ακόμα και συναισθηματικά «ενήμερη» οντότητα. Τι γίνεται όμως με το υπάρχον κτιριακό απόθεμα στις μεγάλες μας πόλεις; Adaptive reuse είναι η λέξη κλειδί στην στρατηγική εξέλιξή τους. Η προσαρμογή και η επανάχρηση έχει κερδίσει δημοτικότητα ως βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση, αντί της κατεδάφισης. Νέες λειτουργίες και αρχιτεκτονική ακεραιότητα διέπουν τη μετατροπή των παλαιών εργοστασίων σε κτίρια γραφείων ή ξενοδοχεία και των παλιών πολυκατοικιών σε χώρους φιλοξενίας.

Στις δυναμικά εξελισσόμενες πολιτείες του μέλλοντος, με την μεγάλη παρακαταθήκη τους, οι άνθρωποι διψούν για την επαφή με τη φύση. Ο βιοφιλικός σχεδιασμός στοχεύει στην ποθητή επανασύνδεση, ενσωματώνοντας φυσικά στοιχεία στο δομημένο περιβάλλον. Φυσικό φως, ζωντανοί τοίχοι, πράσινες στέγες και φυσικά υλικά ενισχύουν τη σωματική και πνευματική υγεία των νέων, οπτικά ελκυστικών χώρων. Οι νέες αναγκαιότητες της εποχής μετατρέπονται σε αρχές. Αρχές με ισχυρές διανοητικές βάσεις. Ποια είναι η σχεδιαστική τους γλώσσα; «Απλότητα», απαντούν οι αρχιτέκτονες, ο καθένας επαναπροσδιορίζοντάς την, στο πλαίσιο ανθρωπολογικών, τοπικών, ιστορικών και προσωπικών συγκειμένων. Απώτερος στόχος, η αρμονία, η προαγωγή της ηρεμίας, η αίσθηση ισορροπίας.

Σε αυτόν τον γρήγορο κόσμο, που συχνά μας ξεπερνά, ένας πόλος της πυξίδας στην ανάπτυξη είναι η πολιτισμική ευαισθησία.

Τα στοιχεία ταυτότητας καθησυχάζουν την ψυχή και προστατεύουν την εμπορική αξία. Δίνεται αυξανόμενη έμφαση στο σχεδιασμό κτιρίων που αντικατοπτρίζουν και σέβονται τους τοπικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.

Οι αρχιτέκτονες δημιουργούν δομές που συνδυάζονται με το περιβάλλον τους, αγκαλιάζουν τα τοπικά υλικά, τις τεχνικές κατασκευής και τα σχεδιαστικά μοτίβα, αλλά και εμπλέκουν την τοπική κοινωνία στην κατασκευή τους. Η πολιτιστική συνέχεια εντός των κοινοτήτων συνιστά αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο. Στον μικρό, μεγάλο πλανήτη μας, οι τάσεις εξελίσσονται με διαφορετικούς τρόπους και ρυθμούς μεταξύ των διαφορετικών περιοχών. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, τα διεθνή στιγμιότυπα των αρχιτεκτονικών τάσεων παρουσιάζουν μία τάση προς σύγκλιση, καθώς η ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών συμπεριλαμβάνει και εμπλέκει κάθε πολιτισμική κοιτίδα και τόπο. Που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα;

Στην τέταρτη διοργάνωση του συνεδρίου Architects Talk, στο πλαίσιο της έκθεσης “ΟΙΚΟΔΟΜΗ”, το οποίο επιμελούνται το Archisearch.gr και η Design Ambassador, οι εκπρόσωποι των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων της χώρας καταθέτουν απόψεις και εμπειρίες, ανταλλάσσουν ιδέες, δημιουργούν γέφυρες για περισσότερη συνεργασία και συμπόρευση. Παρουσιάζει η Δανάη Μακρή, Head of Content της Design Ambassador.

Πάνελ 1_12:00-12:30: Sustainable Cities. The day after.

Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός μπορεί να φτάσει τα 9.8 δις, με τα 2/3 των ανθρώπων να κατοικούν στις πόλεις. Ποιες είναι οι πραγματικά βιώσιμες πόλεις και από τι αποτελούνται;

GURU BY ARMEFTIS PARTNERS , SOURCE: HTTPS://ARMEFTIS.COM/PROJECT/GURU/

Στο πρώτο πάνελ θα μιλήσουν οι: Γιώργος Παπανικολάου: Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιάννης Αρμεύτης: Armeftis Architects  / υποψήφιος Δημαρχος Λεμεσού, Μαρία Καλτσά Αρχιτέκτων ARC NEST πρώην Γενική Γραμματέας  Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος,  Ήβη Νανοπούλου: ΤPA Architects, Θανάσης Παγώνης, Αναπληρωτής καθηγής Αστικού Σχεδιασμού στο ΕΜΠ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δανάη Μακρή, head of content της Design Ambassador.

PNYTAGORA RESIDENCE BY TPA ARCHITECTS , SOURCE: HTTPS://WWW.TPA.GR/PROJECTS/PNYTAGORA-RESIDENCES/

Πάνελ 2_ 12:35 – 13:05 & Πάνελ 3 _ 13:10-13:40: Τhe Νew Residence in the cities

Εστιάζουμε στην κατοικία στις πόλεις. Ποιοι είναι οι νέοι πελάτες και επενδυτές; Ποιες νέες τυπολογίες διαμορφώνονται στις αστικές κατοικίες, ποιες παράμετροι τις διαμορφώνουν και πως αλληλεπιδρούν με τις νέες συνήθειες της ζωής των κατοίκων; Θα συνεχίσουν να υπάρχουν μονοκατοικίες στις πόλεις και πως αλλάζει σήμερα το προφίλ προαστίων με άλλοτε χαρακτηριστική ταυτότητα από τη νέα ανοικοδόμηση;

FOGLIA RESIDENTIAL BUILDING BY KKMK ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://WWW.KKMK.GR/
“THE ORBIT” NEW OFFICE BUILDING IN ATHENS BY VIKELAS ARCHITECTS /
SOURCE: HTTPS://VIKELAS.GR/WORK/THE-ORBIT-NEW-OFFICE-BUILDING-IN-ATHENS
RESIDENCE WITH A MAISONETTE AND AN APARTMENT IN FILOTHEI BY A2 ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://A2ARCHITECTS.GR

Στο δεύτερο πάνελ θα μιλήσουν οι: Μαρίνα Καραμαλη | Kατερίνα Καραγιάννη: ΚΚΜΚ Architects, Αλέξης Βικέλας: Vikelas Architects, Σωτήρης Ανυφαντής: Α2 Architects, Μαρία Δέδα: Deda Architects, Δανάη Μανιαδάκη: DNE Architects, Γιώργος Μπαδογιαννάκης: Blue Development.

THE THEATRE OF TREES BY DEDA ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://DEDA-ARCHITECTS.COM/
APARTMENT BUILDING IN ELLINIKO BY DNE ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://DNEARCHITECTS.COM/WORK#/APARTMENT-BUILDING-IN-ELLINIKO/
PARADISE QUORTER, DEVELOPMENT: BLUE DEVELOPMENT / SOURCE: HTTPS://BLUEDEVELOPMENT.GR/PROJECT-MATERIALIZED/

SLOW LIVING RESORT IN CYCLADES BY POTIROPOULOS & PARTNERS / SOURCE: HTTPS://WWW.POTIROPOULOS.GR
OBSIDIANUS – 10 SUITES IN ORNOS, MYKONOS BY MICROMEGA / SOURCE: HTTPS://MICROMEGA.GR/
ELY MARINA DVELOPMENT BY KLAB / SOURCE: HTTP://WWW.KLABARCHITECTS.COM

Ενώ ομιλητές του τρίτου πάνελ θα είναι οι: Ρήγας Ποτηρόπουλος: Potiropoulos + Partners, Μάρα Παπαβασιλείου: Micromega Architects, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος: KLab, Δημήτρης Τσίγκος: Omniview, Kωνσταντίνος Πανταζής: Point Supreme. Τη συζήτηση και στα δύο πάνελ θα συντονίσει η Δανάη Μακρή, head of content της Design Ambassador.

PRISMA SUITES BY OMNIVIEW / SOURCE: HTTPS://WWW.OMNIVIEW.COM/URBAN-BUILDING-DESIGN
IGNATIOU APARTMENT BY POINTSUPREME / SOURCE: HTTP://WWW.POINTSUPREME.COM/

Πάνελ 4_13:45 – 14:15: Future Architect

Η άνοδος του ΑΙ και της τεχνολογίας προσφέρει νέα εργαλεία στους αρχιτέκτονες. Παράλληλα ανοίγει το δρόμο σε επαγγελματίες άλλων κλάδων να διαμορφώσουν θεωρία, πολιτική και δράση για τη ζωή στις πόλεις.

CHARLOTTE BREATHS BY URBAN SYNERGATIC LAB / SOURCE: HTTPS://URBANSYNERGETICSLAB.NET/CHARLOTTEBREATHS.HTML
NO-STOP FARM – PARTICIPATION OF THE DEPARTMENT OF ARCHITECTURE, UNIVERSITY OF PATRAS AT THE “6TH TALLINN ARCHITECTURE BIENNALE”
/ SOURCE: HTTPS://DRAGONAS.STUDIO/PORTFOLIO/NO-STOP-FARM/

Ποιο είναι το μέλλον της αρχιτεκτονικής και των επαγγελματιών της; Σε αυτό το πάνελ θα μιλήσουν οι: Mίλτος Κοντογιάννης: Studio Materiality, Δημήτρης Παπανικολάου – Urban Synergetics Lab, Tσαμπίκος Πετράς: Petras Architecture, Ηλίας Παπαγεωργίου: PILA Studio, Πάνος Δράγωνας: Dragonas Studio, Γιάννης Ζαβολέας Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Νικολόπουλος: Creative Lighting

CFA COMPLEX | 1ST PRIZE BY PETRAS ARCHITECTURE / SOURCE: HTTP://PETRAS-ARCHITECTURE.COM/#/CFA/
SITE VERRIER BY PILA STUDIO / SOURCE: HTTPS://PILA.STUDIO/PROJECTS/SITE-VERRIER/

Πάνελ 5_14:20-14:50 & Πάνελ 6_14:55-15:25: Sustainable Country – Living Together

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική ύπαιθρο συνεχίζεται αμείωτο. Όταν το φυσικό τοπίο κτίζεται πολύ, τι στόχους οφείλει και μπορεί να εξυπηρετήσει η αρχιτεκτονική και με ποια μέσα; Παραδείγματα τουριστικών μονάδων και θερινών κατοικιών μεγάλων γραφείων, δίνουν τις απαντήσεις. Μεταξύ άλλων εξετάζονται θέματα πολιτιστικής συνέχεια εντός των κοινοτήτων και θέματα υποδομών.

THE WEDGE HOUSE BY URBANSOUL PROJECT / SOURCE: HTTPS://USP.GR/PORTFOLIOS/THE-WEDGE-HOUSE/
OLIVE GROVE VILLAS BY K-STUDIO / SOURCE: HTTPS://K-STUDIO.GR/PROJECT/OLIVE-GROVE-VILLAS/
CASA COOK SAMOS BY BLOCK722 / SOURCE: HTTPS://WWW.BLOCK722.COM/CASA-COOK-SAMOS/

Στο πέμπτο πάνελ θα μιλήσουν οι: Tάσος Γεωργαντζής: Urban Soul Project, Κωνσταντίνος Καραμπατάκης: K-Studio, Σωτήρης Τσέργας: Block 722 architects+, Ρία Βογιατζή: Elastic Architects, Θωμάς Δοξιάδης: Doxiadis+, Ερρίκος Αρώνες: Hellenic Properties.

BANYAN TREE VARKO BAY BY ELASTIC ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://ELASTICARCHITECTS.COM/PROJECTS/VARKO-BAY/
AMANZOE BY DOXIADIS+ / SOURCE: HTTPS://DOXIADISPLUS.COM/AMANZOE/

INFINITE BLUE VILLA BY MYKONOS ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://MYKONOS-ARCHITECTS.GR/INFINITE-BLUE-VILLA/
KARYDAKIS PRINTING HOUSE BY R.C.TECH / SOURCE: HTTPS://WWW.RCTECH.GR

Ενώ ομιλητές του έκτου πάνελ θα είναι οι: Αude Mazelin: Mykonos Architects, Bαγγελής Στυλιανίδης: Stylianidis Vaggelis Architects, Γιάννης Δουρίδας: R.C.Tech, Xριστίνα Αργυρός: Neheiser Argyros, Γιώργος Σίνας: Sinas Architects και Γιώργος Ατσαλάκης: SCAPEARCHITECTURE Συντονίστρια των δύο αυτών πάνελ θα είναι η Δανάη Μακρή, head of content της Design Ambassador.

XEROLITHI HOUSE BY SINAS ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://WWW.ARCHDAILY.COM/958354/XEROLITHI-HOUSE-SINAS-ARCHITECTS
ART1 OFFICE BY NEIHEISER ARGYROS / SOURCE: HTTPS://NEIHEISERARGYROS.COM
MEDICAL SCHOOL BY SCAPE ARCHITECTURE / SOURCE: HTTP://SCAPEARCHITECTURE.COM/

Πάνελ 7_15:30-16:00: Green look and feel

Όπως η βιωσιμότητα ορίζεται πολυπαραγοντικά, μέσα από μία πληθώρα εργαλείων και στόχων, το ίδιο συμβαίνει και με την αισθητική της. Ποιά είναι λοιπόν η αισθητική της βιωσιμότητας; Ποιοί παράγοντες θέτουν τις τεχνικές και τις αισθητικές προτεραιότητες; Ποιός ο ρόλος της φύτευσης στο βιώσιμο κτίριο;

ECO-PARK SPIROUDI BY PIERIS ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://PIERISARCHITECTS.COM/PROJECTS/PUBLIC-USE/
OLIV BY OOAK / SOURCE: HTTPS://WWW.OOAKARCHITECTS.COM/OLIV

Σε αυτό το πάνελ θα μιλήσουν οι: Στέλλα Πιέρη: Pieris Architects, Μαρία Παπαφίγγου: OOAK Architects, Sandra Baer: Beyond Sustainability, Koυφίδης Χρήστος Partner Divercity Architects, Θανάσης Πολυζωίδης TOPIO 7, και Άντρεα Πηλαβάκη H. Pangalou & Associates

THESSALONIKI OFFICE BUILDINGS BY DIVERCITY ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://WWW.DIVERCITYARCHITECTS.COM/PROJECT/THESSALONIKI-OFFICE-BUILDINGS/
THESSALONIKI OFFICE BUILDINGS BY DIVERCITY ARCHITECTS, DEVELOPMENT BY: DIMAND / SOURCE: HTTPS://DIMAND.GR/EN/PROJECTS/HUB26/
LANDSCAPE FLUXES BY TOPIO7 ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://TOPIO7ARCHITECTS.GR/PROJECTS/LAND_SCAPE-FLUXES/

Πάνελ 8_16:05-16:35: New Life

Αυτά τα κτίρια άλλαξαν χρήση για να γίνουν γραφεία, κατοικίες και ξενοδοχεία. Ποια μαθήματα δίνουν, μέσα από την εμπειρία των αρχιτεκτόνων; Τι σημαίνει για τους σημερινούς αρχιτέκτονες να έχουν να δουλέψουν δημιουργικά με το υπάρχον; Ποιες δυνατότητες «βλέπουν» στην Αθήνα; 

MINION BY MINOS DIGENIS ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://WWW.MDARQUITECTOS.COM/EN/PORTFOLIO/MINION-BUILDING/
GRAND HYATT ATHENS BY DIARCHON / SOURCE: HTTPS://WWW.DIARCHON.GR/PROJECT-ITEM/GRAND-HYATT-ATHENS/
AMALIAS AVENUE OFFICE BUILDING BY A&M ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://AM-ARCHITECTS.COM/PORTFOLIO/AMALIAS-AVENUE-OFFICE-BUILDING/

Ομιλητές θα είναι οι: Mίνως Διγενής: Minos Digenis Arquiteqtos, Στάθης Τρυφωνόπουλος: Diarchon, Mαρίκα Μαυρολέων: A&M Architects, Γιώργος Μπάτζιος: Georges Batzios Architects, Γιώργος Τσολάκης: Tsolakis Architects. Τη συζήτηση θα συντονίσει η αρχιτέκτονας Μυρτώ Κιούρτη

AGET BY GEORGE BATZIOS ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://GEORGESBATZIOS.COM/PROJECTS/AGET/
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, 1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ TSOLAKIS ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://TINYURL.COM/299M33M7

Πάνελ 9_16:40-17:10: Βιωσιμότητα & Ελληνικό Μάρμαρο

RESIDENTIAL BUILDING BY KORDAS ARCHITECTS / SOURCE: HTTPS://WWW.KORDASARCHITECTS.COM/PROJECTS/RESIDENTIAL-BUILDING-IN-AGIA-PARASKEVI-ATHENS/#
CAVES AND WAVES BY KAAF / SOURCE: HTTPS://WWW.KAAF.GR/WORK/CAVES-WAVES

Σε αυτό το πάνελ θα μιλήσουν οι: Γιάννης Αρμεύτης: Αrmeftis + Partners, Άρης Κόρδας: Kordas Architects, *Πάνος Ηλιόπουλος Aντιπρόεδρος του ΣΕΜΜΘ και CEO της ΜΑΡΜΥΚ – ΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, o Αλέξανδρος Κιτρινιάρης του γραφείου KAAF και η Ασπασία Τάκα του γραφείου TAKA+PARTNERS.

LINEAR LIMASSOL BY ARMEFTIS AND PARTNERS / SOURCE: HTTPS://ARMEFTIS.COM/PROJECT/LINEAR/
ANASA LUXURY RESORT 5* BY TAKA+PARTNERS / SOURCE: HTTPS://WWW.TAKAANDPARTNERS.COM/PROJECT/ANASA-LUXURY-RESORT/

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ειρήνη Παπαγιανούλη της JOHN PAPAGIANNOULIS BROS και μέλος ΔΣ του ΣΕΜΜΘ

*Η εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό. 

Για να εξασφαλίσετε την είσοδό σας, εγγραφείτε στο event εδώ


RELATED ARTICLES