Μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από μεσήλικες ίσως να είναι και νεότεροι. Κι αυτό γιατί για να θεωρηθείς «καινούργιο πρόσωπο» στην Αρχιτεκτονική, δεν είναι θέμα ηλικίας αλλά μελέτης ενός έργου που έγινε ορόσημο.

-από τον Θανάση Διαμαντόπουλο

O Richard Schulman είναι κάτι παραπάνω από αναγνωρισμένος αρχιτεκτονικός φωτογράφος. Είναι κάτι σαν «scouter» που εντοπίζει τα επόμενα μεγάλα αστέρια της αρχιτεκτονικής. Τουλάχιστον αυτό έδειξε με τον πρώτο τόμο του Portraits of the New Architecture που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Assouline.

FERNANDO ROMERO ENTERPRISE. MUSEO SOUMAYA, MEXICO CITY, MEXICO, 2011 © RICHARD SCHULMAN
GANG © RICHARD SCHULMAN

Τότε, σχεδόν στα πρώτα χρόνια της καινούργιας χιλιετίας ήταν από τους πρώτους που συγκέντρωσαν ονόματα που τα επόμενα χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του αρχιτεκτονικού και όχι μόνο, κόσμου: Frank Gehry, Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Jean Nouvel, Herzog and De Meuron και πολλοί άλλοι. Με τον δεύτερο τόμο του βιβλίου με τον ίδιο τίτλο (Portraits of the New Architecture) o αρχιτεκτονικός φωτογράφος απεικονίζει αυτό που είναι ήδη γεγονός.

ADJAYE PORTRAIT © RICHARD SCHULMAN

Το ότι σήμερα, η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός έχουν μεγαλύτερη επίδραση πάνω μας από ποτέ άλλοτε.

JEANNE GANG © RICHARD SCHULMAN

Για αυτό ο συγκεκριμένος φωτογράφος δεν παίρνει την εικόνα αλλά και την «ομιλία» ενός κτιρίου, αν υποθέσουμε ότι κάθε κτίριο έχει να μας πει κάτι για την εποχή του και για τις ιδέες που επικρατούσαν σε αυτή. Επίσης, ταξιδεύοντας ολόκληρο τον κόσμο συνειδητοποίησε ότι η αρχιτεκτονική είναι πλέον κάτι που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη και όχι βέβαια μόνο το Δυτικό του κομμάτι – ποιος θα περίμενε κάτι τέτοιο μετά το Dubai που έχει εξελιχθεί σε «Disneyland» του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού; Υπάρχει πλέον ένας διεθνής διάλογος μεταξύ αρχιτεκτονικών γραφείων και αναθέσεων έργων όπου πλέον ο κοινός παρανομαστής είναι η αειφορία και στις περισσότερες περιπτώσεις ο σεβασμός του περιβάλλοντος και των υγειονομικών προδιαγραφών.

GANG 2 © RICHARD SCHULMAN
KUMA 1 © RICHARD SCHULMAN

Στα «καινούργια» πρόσωπα της διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι David Adjaye, Kengo Kuma, Bjarke Ingels, Massimiliano Fuksas, Eduardo Souto de Moura, Jeanne Gang, Fumihiko Maki και πολλοί άλλοι.

KUMA 2 © RICHARD SCHULMAN
SAFDIE © RICHARD SCHULMAN

Για να τους βρει ο φωτογράφος ταξίδεψε σε πάνω από τριάντα πόλεις ανά τον πλανήτη (Schenzen, Sao Paolo, Aix en Provence, Porto, Rotterdam, Κοπεγχάγη, Λος Άντζελες και Μέξικο Σίτυ). «Άλλα ονόματα είναι παλιά, άλλα καινούργια, αλλά η αρχιτεκτονική όλων είναι νέα» λέει ο βραβευμένος με Pullitzer κριτικός αρχιτεκτονικής και columnist του New Yorker, Paul Goldberger, αναφερόμενος στο δεύτερο τόμο των «Πορτραίτων της Νέας Αρχιτεκτονικής».

KUMA PORTRAIT © RICHARD SCHULMAN
SAFDIE PORTRAITS © RICHARD SCHULMAN
SELDORFF PORTRAIT © RICHARD SCHULMAN

Η διαφορά των αρχών της χιλιετηρίδας με σήμερα είναι ότι τώρα πια η ιδέα του αρχιτέκτονα-celebrity δεν είναι τόσο καινούργια όπως τότε. Τα ελκυστικά εντυπωσιακά σχήματα είναι ακόμα εκεί έξω, σε κάποια κτίρια που μας περιβάλλουν, αλλά ο κόσμος έχει την ανάγκη να ανακαλύψει σε μεγαλύτερο πλάτος και βάθος την αρχιτεκτονική. Υπάρχει μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της κοινωνικής σημασίας του κτιρίου που υπάρχει πρώτα για να μας εξυπηρετεί και εν συνεχεία να μας ψυχαγωγεί.   

Info: To “Portraits of New Architecture 2” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Assouline. Περισσότερες πληροφορίες εδώ!


RELATED ARTICLES