«Η σύγχρονη πόλη: Ελλάδα, Κύπρος» | ΔΟΜΕΣ

Οι ΔΟΜΕΣ, με αφορμή την επανέκδοση ενός εκ των σημαντικότερων αρχιτεκτονικών  συγγραμμάτων, «Η σύγχρονη (Ελληνική) πόλη», σε επιμέλεια Γιάννη Αισώπου και Γιώργου Σημαιοφορίδη (2001), καθώς και την έκδοση της πρώτης συστηματικής μελέτης για την κυπριακή πόλη, «Το παράδειγμα της κυπριακής πόλης: ζητήματα αστικότητας στον χωρικό σχεδιασμό» (Νοέμβριος 2018), σε επιμέλεια Νίκου Πατσαβού και Ιωάννη Πισσούριου, διοργανώνουν την Ημερίδα «Η σύγχρονη πόλη: Ελλάδα, Κύπρος», την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 17.30, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, με ελεύθερη είσοδο.

Η ημερίδα ολοκληρώνει το ομώνυμο πρόγραμμα των ΔΟΜΩΝ, το οποίο περιέχει τις εξής εκδόσεις:

  • «Το παράδειγμα της Κυπριακής πόλης: Ζητήματα αστικότητας στον χωρικό σχεδιασμό», σε επιμέλεια των αρχιτεκτόνων Νικόλα Πατσαβού και Ιωάννη Πισσούριου και σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ).
  • «Η σύγχρονη (Ελληνική) πόλη», σε επιμέλεια Γιάννη Αισώπου και Γιώργου Σημαιοφορίδη (2001, επανέκδοση). Φιλοξενεί έργα μερικών εκ των σημαντικότερων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, όπως των: Νίκου Βαλσαμάκη, Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, Κωνσταντίνου Δοξιάδη, Τάκη Ζενέτου, Άρη Κωνσταντινίδη, Ιωάννη Λιάπη, Δημήτρη Πικιώνη και Δημήτρη Φατούρου. Επίσης, φιλοξενεί θεωρητικά κείμενα μερικών εκ των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων, διεθνώς, όπως Rem Koolhaas, Toyo Ito, Kenneth Frampton, Bernard Tschumi, Stefano Boeri, Franco Purini και Jeff Koons.


Λίγα λόγια για τις εκδόσεις

Το παράδειγμα της Κυπριακής πόλης: Ζητήματα αστικότητας στον χωρικό σχεδιασμό
(διαστάσεις 19×26, σελίδες 568, έτος έκδοσης 2018)   

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αστικού χώρου στην Κύπρο είναι η χαμηλή πυκνότητά του. Αυτό δε συνάδει ούτε με το μέγεθος του νησιού και την ανάγκη περιορισμού της έκτασης των πόλεών του αλλά ούτε με τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και τον κυπριακό τρόπο ζωής που, διαχρονικά, δημιουργούσε τόπους που χαρακτηρίζονταν από ζωντάνια.

Ταυτόχρονα με τη λεπτομερή κατανόηση των αιτίων αυτής της κατάστασης, είναι αναγκαίο να εκκινήσει άμεσα μια συζήτηση σχετικά με τις μελλοντικές αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές επιλογές μας, στο πλαίσιο διερεύνησης και διαμόρφωσης ενός βιώσιμου και ποιοτικού αστικού χώρου. Αυτήν ακριβώς τη συζήτηση ευελπιστούμε να ανοίξουμε δημόσια μέσα από την υλοποίηση της παρούσας έκδοσης.Η σύγχρονη (ελληνική) πόλη
(διαστάσεις 26×32, σελίδες 300, έτος 2ης έκδοσης 2018)     

Η σύγχρονη (ελληνική) πόλη, πρώτη έκδοση 2001, επιχείρησε να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει κριτικά τις διαδικασίες αστικοποίησης της σύγχρονης ελληνικής πόλης –προϊόν του μεταπολεμικού εκμοντερνισμού στην Ελλάδα– μέσα από πέντε πεδία/συστατικές καταστάσεις: πολυ-κατοικία, πόλη-κατοικία, α-μορφία, α-οριστία, α-τοπία.

Πρόκειται για καταστάσεις απροσδιοριστίας που στοιχειοθετούν τη διαφορά αλλά, ταυτόχρονα, και την πρόκληση της σύγχρονης ελληνικής πόλης μέσα στο διεθνές αστικοποιημένο «μεταπολιτικό» τοπίο.    

Περισσότερα για το πρόγραμμα της ημερίδας και τους ομιλητές εδώ!


RELATED ARTICLES