Χριστουγεννιάτικοι Φάροι στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ | από τους Beforelight

Χριστουγεννιάτικοι Φάροι / Χmas Beacon Lights από τους Beforelight

Η ομάδα Βeforelight, συμμετέχει και αυτή τη χρονιά στη γιορτινή μεταμόρφωση του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, με τη φωτιστική και ηχητική εγκατάσταση “Xmas Beacon Lights”.

Περιστρεφόμενοι φάροι, τοποθετημένοι ανάμεσα στα στάχυα των Φυτεμένων Δωμάτων στην οροφή του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, δημιουργούν μια διαδραστική πορεία προς τον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ένα συνεχώς εναλλασσόμενο φωτεινό «πεδίο» συνοδεύει την ανάβαση των επισκεπτών, άλλοτε πιο φωτεινό και άλλοτε πιο σκοτεινό. 

Ο επισκέπτης με την κίνηση του ενεργοποιεί τους  φάρους σε ζώνες και το τοπίο μεταμορφώνεται.

Η εγκατάσταση εμπλέκει το  σκοτεινό με το εορταστικό, τη διάθεση του «παιχνιδιού» με το αίσθημα της επιφυλακής μέσω της γρήγορης περιστροφής των φάρων και του έντονου χρώματος που διαχέεται στα στάχυα.

Η εμπειρία της εγκατάστασης ολοκληρώνεται με τη συνοδεία ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου ηχοτοπίου, που συνθέτει ιδιόρρυθμες μελωδίες από γνώριμους χριστουγεννιάτικους ήχους, μαζί με παραλλαγμένα ακούσματα από το χώρο της εγκατάστασης.

Video teaser εγκατάστασης 


Credits & Details

Σύλληψη – σχεδιασμός – επίβλεψη: 
Ομάδα Βeforelight:
Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου

Δημιουργία Ηχητικών τοπίων –Sound engineering:
Mηνάς Εμμανουήλ

Προγραμματισμός:
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης

Photography:
Άρης Καμαρωτός


Μια ανάθεση της Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.

Λίγα λόγια για την ομάδα Beforelight:
Η ομάδα Beforelight σχηματίστηκε το 2007 για να πειραματιστεί με το φως και πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας light art παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, ενεργοποιώντας τη συμμετοχή των πολιτών. Οι φωτιστικές παρεμβάσεις της στην οδό Πιττάκη και στη Στοά Εμπόρων στην Αθήνα, αποτέλεσαν καινοτόμες προτάσεις δημιουργικού φωτισμού, ανανεώνοντας τη φυσιογνωμία της πόλης. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις, μουσεία και φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η ομάδα βραβεύτηκε με το Gold Award στην κατηγορία Καλλιτεχνικός Φωτισμός για τις χριστουγεννιάτικες παρεμβάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ στα ελληνικά Lighting Awards 2020.
Το διάστημα 2013-2015, με την υποστήριξη του European Cultural Foundation, πραγματοποίησε το project Urban Lightscapes, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και συμμετοχής για τη δημιουργική διαμόρφωση του αστικού φωτισμού, αναπτύσσοντας δράσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Visit Beforelight’s facebook page here
Visit Beforelight on instagram here


RELATED ARTICLES