Η εικαστικός Ειρήνη Καρύμπαλη δημιουργεί τη συλλογή κοσμημάτων “Οπτική και Κλίμακα”, αντλώντας έμπνευση από αρχιτεκτονικά έργα.

Η Ειρήνη Καρύμπαλη, μας παρουσιάζει τη συλλογή κοσμημάτων που σχεδίασε με τίτλο “Οπτική και Κλίμακα” και έμπνευση από τα αρχιτεκτονικά έργα του διαστήματος  από το 1887 έως το 1960. Η τελειόφοιτη της Ανώτατης σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας κατέχει επίσης δίπλωμα τεχνικού χειροποίητου κοσμήματος από τη σχολή αργυροχρυσοχοΐας Mokume. Τα έργα της, φτιαγμένα από ασημί 925,στοιχεία χαλκού,πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, έχουν ως στόχο το “πάντρεμα αρχιτεκτονικής με την αργυροχρυσοχοΐα” όπως  η ίδια αναφέρει. 

Ονομάζομαι Ειρήνη Καρύμπαλη, κατάγομαι από την Πάτρα,είμαι 27 ετών και μένω στην Βαρκελώνη. Είμαι τελειόφοιτη της ανώτατης σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας στην κατεύθυνση της γλυπτικής. Επίσης έχω αποφοιτήσει και από την σχολή αργυροχρυσοχοΐας Mokume της Αθήνας με το δίπλωμα τεχνικού χειροποίητου κοσμήματος.

Οι μορφές τέχνης που με εκφράζουν είναι η γλυπτική,η ζωγραφική,η performance,η αρχιτεκτονική και η αργυροχρυσοχοΐα.

Το μάθημα της αρχιτεκτονικής που διδάχτηκα στην Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον κ.Αντρέα Γιακουμακάτο ήταν η πηγή έμπνευσής μου να παντρέψω την αρχιτεκτονική με την αργυροχρυσοχοΐα.

Καθώς ξεφύλλιζα βιβλία αρχιτεκτονικής έβλεπα τα κτήρια ως κάτι παραπάνω από  ένα χρήσιμο οίκημα.Ετσι τα έβλεπαν και οι αρχιτέκτονες που τα σχεδίασαν. Μπορούν να είναι πολλά πράγματα, είναι θέμα οπτικής  και κλίμακας!

Στα μάτια μου μπορεί να είναι κτήρια,μπορεί να είναι γλυπτά, μπορεί να είναι κοσμήματα!

Η πρώτη  παρουσίαση της δουλειάς  μου είναι μέσο της διπλωματικής μου εργασίας που παρουσίασα στα εγκαίνια των πτυχιακών εργασιών στην σχολή Καλών Τεχνών (Ιούνιος 2022).

Συνεχιζω να δουλεύω με τον ίδιο τρόπο καθώς αυτό το project μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και μου χαρίζει έναν  πολύ εποικοδομητικό τρόπο εργασίας που με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική πληρότητα.

Το έργο μου με όνομα “Οπτική και Κλίμακα” αποτελείται από μία συλλογή χειροποίητων εικαστικών κοσμημάτων από επιρροές κτηρίων και μελέτη αρχαίων ως σύγχρονων μεθόδων αργυροχρυσοχοΐας και μικρογλυπτικής.

Τα υλικά που έχω χρησιμοποιήσει είναι ασήμι 925,στοιχεία χαλκού,πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι.

Το χρονοδιάγραμμα που αγγίζει το έργο μου είναι από το 1887 έως το 1960.

Τα κοσμήματα, έχουν επιρροές από τη Σχολή του Σικάγο, την Art Nouveau,το Μοντερνισμό,τον Εξπρεσιονισμό,τον Στρουκτουραλισμό και το Μοντέρνο Κίνημα της Βραζιλίας.

Στοιχεία έργου:

Τίτλος: “Οπτική και Κλίμακα”
Καλλιτέχνης: Ειρήνη Καρύμπαλη , ig: eirini_karympali_jewellery
Τυπολογία: Διπλωματική εργασία
Ίδρυμα: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας
Επιβλέπων καθηγητής: Αντρέας Γιακουμακάτος, Νίκος Τρανός


RELATED ARTICLES