Το Εργαστήριο του Θόδωρου ανοίγει για το κοινό με το νέο πρόγραμμα της Cities In Balance | Εγκαίνια τη Παρασκευή 21.10.2022 στις 19:00

Το Εργαστήριο του Θόδωρου ανοίγει για το κοινό με το νέο πρόγραμμα της Cities In Balance και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα εγκαίνια.

Στο Εργαστήριο θα φιλοξενείται έκθεση περίπου 35 έργων του γλύπτη Θόδωρου, από τα χρόνια των σπουδών του στην Σχολή Καλών Τεχνών, στην Αθήνα και στη Beaux Arts στο Παρίσι, έως τα μέσα των ‘00.

ΘΟΔΩΡΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ. ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. 1970-2005 |ΠΗΓΗ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΦΕΛΗΣ ΚΑΙ ΛΥΔΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν μια επιλογή από προσωπική συλλογή και διατρέχουν ένα μεγάλο μέρος της δημιουργικής του πορείας από τη δεκαετία του ’50 έως το 2008.

ΘΟΔΩΡΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ. ΕΝΤΟΜΟ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΡΟΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ. ΣΠΟΥΔΗ. 1963 | ΠΗΓΗ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΦΕΛΗΣ ΚΑΙ ΛΥΔΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Σκίτσα, γλυπτά από σίδερο, από μπρούτζο, από ανοξείδωτο ατσάλι, έργα μικτής τεχνικής, ιδιοκατασκευές, βινύλια και βιβλία αποτελούν ένα τμήμα του ποικίλου σε μέσα, τεχνικές και μορφές έργου του που θα είναι διαθέσιμο στο κοινό.

Το Εργαστήριο του Θόδωρου, στεγάζεται σε κτίριο του 1990 που σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Θόδωρο και τον αρχιτέκτονα Ηλία Γουναρόπουλο – γιό του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου. Βρίσκεται πάνω από την υπόγεια πηγή της Γαργαρέττας στο Κουκάκι ακριβώς έξω από τα αρχαία Θεμιστόκλεια τείχη, σε μια περιοχή η οποία χρησίμευε για αιώνες ως κοιμητήριο για τους λιγότερο εύπορους.

ΘΟΔΩΡΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ. ΘΡΟΝΟΣ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ. 1966 | ΠΗΓΗ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΦΕΛΗΣ ΚΑΙ ΛΥΔΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Στο χώρο του εργαστηρίου έχουν διατηρηθεί στοιχεία που μαρτυρούν αυτό το παρελθόν κρατώντας ζωντανή την ιστορία της αρχαίας Αθήνας.

ΘΟΔΩΡΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ. ΧΡΗΣΜΟΣ. 1963 -1965 | ΠΗΓΗ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΦΕΛΗΣ ΚΑΙ ΛΥΔΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Σε αυτόν τον μοναδικό χώρο στο Κουκάκι θα παρουσιαστούν έργα του Θόδωρου από τις ενότητες Σπουδαστικά, Πύλες, Δελφικά, Χειρισμοί, Ισορροπίες, Μεταίχμιο. Ο Θόδωρος δεν επέλεξε τυχαία αυτό το μέρος για να στεγάσει το χώρο εργασίας του για τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του. Ήταν μια συνειδητή επιλογή που πήγαζε από την βαθιά ανάγκη και επιθυμία του ως γλύπτη, να επιτελέσει κοινωνικό έργο μέσω της επικοινωνίας με το κοινό όπως ακριβώς οι γλύπτες της αρχαιότητας.  Όπως αναφέρει στη τελευταία του συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά στο Journal of Greek Media and Culture Vol. 4.1 και στα ελληνικά στο Archisearch στις 22 Νοεμβρίου του 2020. 

ΘΟΔΩΡΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ. GRENADE.1964 | ΠΗΓΗ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΦΕΛΗΣ ΚΑΙ ΛΥΔΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

«Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι η τέχνη μου θα λειτουργήσει ως καταλύτης για ένα καλύτερο μέλλον της ανθρωπότητας και ότι θα συμβάλει στη διοχέτευση της ανθρώπινης ενέργειας προς την δημιουργία, αντί για την βία και την καταστροφή. Όπως ένα μήνυμα μέσα σε ένα μπουκάλι στη ροή της ιστορίας, εύχομαι και ελπίζω η τέχνη μου να βοηθήσει στην διαμόρφωση προοπτικών για την επιβίωση της ανθρωπότητας και την ανανέωση του πολιτισμού.»

ΘΟΔΩΡΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ Η ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΤΡΑΚ. 1983 | ΠΗΓΗ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΦΕΛΗΣ ΚΑΙ ΛΥΔΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Η βραδιά των εγκαινίων περιλαμβάνει παρουσίαση του νέου προγράμματος εκπαιδευτικών δράσεων (σεμιναρίων/εργαστηρίων) της Cities In Balance με τίτλο Κύκλοι Γνώσης 2022 -2023 και θα ολοκληρωθεί με μια μουσική έκπληξη.

Ο Θόδωρος (Παπαδημητρίου) γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931 και πέθανε στην Αθήνα το 2018.  Η πορεία του στην τέχνη ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια όταν έφτιαχνε ο ίδιος τα παιχνίδια του με πηλό, ξύλο, σύρμα και άλλα υλικά. Η έλευση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η κατοχή και ο εμφύλιος του άφησαν βαθιά τραυματικές εμπειρίες που αργότερα τροφοδότησαν την τέχνη του. Ο Θόδωρος σπούδασε γλυπτική στην Αθήνα, κατά την δεκαετία του 1950, και στο Παρίσι στα 1960, όπου έμεινε έως το 1974.  Εκεί δημιούργησε τις γλυπτικές ενότητες Πύλες και Δελφικά και συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις και συζητήσεις σχετικά με την τέχνη. Το βίαιο καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα το 1967 επηρέασε βαθιά την πορεία της δουλειάς του, καθώς τον οδήγησε στο να αποδομεί και να προβάλλει τους επικοινωνιακούς κώδικες του έργου τέχνης (βλέπε Μανιφέστο -Οκτώβριος 1970 και Χειρισμοί). Κατά την δεκαετία του 1970 εξέθεσε σε πολλές χώρες, όπως την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία την Τουρκία, την Νότιο Κορέα και τις Η.Π.Α., όπου δίδαξε και ως επισκέπτης καθηγητής. Το 1980 εξελέγη καθηγητής Πλαστικών Τεχνών στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην Αθήνα. Ο Θόδωρος επίσης εξέδωσε πολλά άρθρα και βιβλία, στα οποία διεύρυνε την προσέγγισή του στην τέχνη ως επικοινωνία αλλά και την γλυπτική ως διαχρονική τέχνη του δημόσιου χώρου.

Το έργο του Θόδωρου συνιστά μια οργανική ενότητα και έναν συνολικό προβληματισμό για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Βαθιά του επιθυμία ήταν μετά τον θάνατο του να διαφυλαχθεί και να παρουσιαστεί η ενότητά του και να αξιοποιηθεί από τις μελλοντικές γενιές ως δημιουργικό κεφάλαιο. Τον σκοπό αυτό έχει αναλάβει να εκπληρώσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) για το μεγαλύτερο τμήμα του έργου του που αφορά σε έργα που εκτέθηκαν στις κυριότερες ατομικές εκθέσεις του γλύπτη Θόδωρου από το 1970-2011 καθώς και για το οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό της ίδιας περιόδου. Λίγο πριν το θάνατό του ο ίδιος συνέβαλλε στη σύσταση της μη κερδοσκοπική εταιρείας Cities in Balance κεντρικός άξονας της οποίας είναι η συνέχιση του πνευματικού έργου του Θόδωρου σχετικά με τον δημόσιο χώρο, ως πεδίο πολιτισμικής επικοινωνίας με καταλύτη την τέχνη.

  • Το Εργαστήρι του Θόδωρου για την περίοδο 2022 -2023 θα είναι ανοιχτό για κάθε ενδιαφερόμενο καθημερινές και Σάββατα κατόπιν ραντεβού.
  • Το Εργαστήρι θα δέχεται επισκέψεις σχολικών ομάδων με εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν συνεννόησης τις μέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 9:00-14:00.
  • Επίσης στον χώρο του Εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν κύκλοι σεμιναρίων με αντικείμενα αρχιτεκτονική, design, ψηφιακά μέσα, φωτογραφία, καθώς και εργαστήρι για παιδιά και εφήβους με θέμα την πόλη τα οποία τελούν υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
ΘΟΔΩΡΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ. ΦΑΕΘΩΝ. 2008 |ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΝΝΑ ΜΗΛΙΑΚΗ

Η Cities In Balance ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο δραστηριότητας με του ΚΥΚΛΟΥΣ ΓΝΩΣΗΣ οι οποίοι περιλαμβάνουν σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και συζητήσεις για ένα ευρύ κοινό.

Για την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 προγραμματίζονται 2 κύκλοι που απευθύνονται σε φοιτητές και επαγγελματίες στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του design, των εικαστικών και ψηφιακών τεχνών αλλά και στελέχη της διοίκησης. Οι ΚΥΚΛΟΙ ΓΝΩΣΗΣ της Cities In Balance τελούν υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Παρακάτω αναλυτικά οι 2 Κύκλοι της περιόδου αυτής:

ΚΥΚΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί. Δημιουργικότητα, Τεχνική και Διαδικασία στον Αγώνα για Επιτυχημένο Σχεδιασμό.

8 συναντήσεις –  Έναρξη Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022.

Για αρχιτέκτονες, ελεύθερους επαγγελματίες και στελέχη της Διοίκησης και φοιτητές αρχιτεκτονικής.

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός είναι o ιστορικός θεσμός που εδώ και αιώνες εφαρμόζεται ως η πιο δημοκρατική και αδιάβλητη διαδικασία ανάθεσης δημόσιων έργων αρχιτεκτονικής.

Από τις διαδικασίες των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών έχουν προκύψει εμβληματικά αρχιτεκτονικά έργα που καθόρισαν και καθορίζουν πόλεις και πολιτισμούς. Η συμμετοχή σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς θεωρείται κορυφαία αρχιτεκτονική δραστηριότητα και κάθε δημιουργικός αρχιτέκτονας ελπίζει να διακριθεί σε αυτό το πεδίο. Αλλά, πως γίνεται το πέρασμα από τις προσδοκίες στις πραγματικές επιτυχίες;

Σε μια σειρά 8 παρουσιάσεων και εργαστηρίων θα αναλυθούν οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, ως ιστορική αρχιτεκτονική πρακτική, ως θεσμός ανάθεσης δημόσιων έργων αρχιτεκτονικής και ως δραστηριότητα του δημιουργικού αρχιτεκτονικού γραφείου και θα δοθούν απαντήσεις για το πως οικοδομείται η αξία στην αρχιτεκτονική μέσα από τις διακρίσεις επιτυχίας και αποτυχίας. 

Στόχος και κατάληξη του σεμιναρίου είναι η διατύπωση μιας μεθοδολογίας που θα βοηθήσει σε καλλίτερες επιλογές για όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνιστικό παιχνίδι, τόσο τους αρχιτέκτονες που αγωνίζονται για τη διάκριση, όσο και τους αγωνοθέτες που επιθυμούν έργα καλής ποιότητας αλλά και τις κριτικές επιτροπές που επιδιώκουν καλώς τεκμηριωμένες ετυμηγορίες.

Εισηγητής σεμιναρίου: Ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος είναι αρχιτέκτονας, Δρ ΕΜΠ. Το 2001 ίδρυσε με τον αείμνηστο γλύπτη Θόδωρο το «Εργαστήριο Αστικού Τοπίου», διεπιστημονική ομάδα ερευνητών και μελετητών για την πόλη και τον αστικό σχεδιασμό, την τέχνη, την θεωρία και ιστορία της αρχιτεκτονικής. Οι μελέτες του σε 26 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχουν αποφέρει 9 βραβεία. Το έργο του για την Ανάπλαση του Κέντρου του Καρπενησίου βραβεύτηκε από την Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA, Architecture for All, “Friendly and Inclusive Spaces» 2017).  Ιδέες, μελέτες και έργα του για τον αστικό χώρο και την αρχιτεκτονική έχει παρουσιάσει σε επιστημονικά συνέδρια, περιοδικές και συλλογικές εκδόσεις. Από νωρίς τον απασχόλησαν θέματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα όμως τον προσέλκυσε το ζήτημα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στην ιστορική και τη θεσμική πτυχή του. Η πολυετής έρευνά του σε αυτό τον τομέα διοχετεύτηκε στην διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, που έχει ως θέμα και τίτλο «Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί». Με το ίδιο αντικείμενο έχει δώσει διαλέξεις στο ΕΜΠ και ανακοινώσεις σε επιστημονικές ημερίδες. Ως μέλος του καταλόγου κριτών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών του ΥΠΕΝ από το 2012, ορίστηκε κριτής σε αρκετές διοργανώσεις, ενώ έχει συμμετάσχει και σε επιτροπές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για την βελτίωση του θεσμού. Με την CitiesinBalance έχει διοργανώσει τους διαγωνισμούς «Στοιχεία Σήμανσης και Αστικού Εξοπλισμού, για τον Αλέξανδρο Λευκάδας» (με την υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου Λευκάδας, 2021-22) και «Νότιες Πύλες Θηβών. Λειτουργική και Αισθητική Αναβάθμιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων στις Νότιες Παρυφές της Καδμείας» (Δήμος Θηβαίων, 2022).

ΚΥΚΛΟΣ DESIGN

Οικιακές Μνημονικές Συσκευές. Η μνήμη ως εργαλείο σύνθεσης στην αρχιτεκτονική και τις ψηφιακές τέχνες.

5 Συναντήσεις – Έναρξη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022.

Για αρχιτέκτονες, designers και καλλιτέχνες.

Απαραίτητες βασικές γνώσεις Rhino, Photoshop, Illustrator, InDesign.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες που ασχολούνται με την αρχιτεκτονική, το design και τις ψηφιακές τέχνες και ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μια διαφορετική συνθετική μέθοδο με αρχαίες καταβολές, να εξασκήσουν τις ικανότητες τους σε ψηφιακά εργαλεία και να πραγματοποιήσουν ένα πρωτότυπο έργο που θα προσθέσουν στο portfolio τους.

Ποικίλες μνημονικές τεχνικές χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για την καταγραφή και την ανάκτηση της μνήμης. Διαφορετικά μέσα και κώδικες έχουν αξιοποιηθεί ώστε να διατηρηθεί η μνήμη ζωντανή και μέσα από την διαδικασία αυτή έχουν παραχθεί σημαντικά έργα πολιτισμού. Ρυθμός, ποίηση, τραγούδι, κίνηση, μαθηματικά είναι κάποια από τα συστήματα αυτα.

  • Τι είναι οι μνημοτεχνικές μέθοδοι και συσκευές;
  • Ποια είναι η σχέση μνήμης και δημιουργίας;
  • Πως μπορεί να καταγραφεί η μνήμη στο χώρο;
  • Πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ψηφιακά μέσα για την διεύρυνση των δυνατοτήτων της καταγραφής και της ανάκτησης της μνήμης;
  • Πως χρησιμεύει ένας σύγχρονος κώδικας μνημοτεχνικής στην σύνθεση ενός νέου έργου;

Το σεμινάριο αφορά σε μεθόδους διερεύνησης και καταγραφής της προσωπικής μνήμης στο χωρικό πλαίσιο της κατοικίας. 

Η γνώση αυτή μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση ενός τρόπου ένταξης της μνήμης στην διαδικασία σχεδιασμού και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων της καταγραφής και ανάκτησής της μνήμης με διαφορετικά μέσα και συστήματα. 

Περιλαμβάνεται ένα εισαγωγικό θεωρητικό μέρος και 3 συναντήσεις studio όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια δική τους σύνθεση με την εξάσκηση της προτεινόμενης μεθόδου και την χρήση προγραμμάτων τρισδιάστατης σάρωσης (3DF Zephyr), απεικόνισης-μοντελισμού (Rhino), και φωτογραφικής επεξεργασίας (Photoshop, Illustrator, InDesign) εμπλουτίζοντας έτσι το portfolio τους. Την τελευταία ημέρα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και τη μεθοδολογία τους. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε μικρές ομάδες 3-5 ατόμων ή/και ατομικά, αναλόγως με τον αριθμό συμμετοχών.   

Εισηγητής Εργαστηρίου: Ο Κωνσταντίνος Γουναρίδης είναι αρχιτέκτων, Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ και ερευνητής. Έχει ιδρύσει με τον Νικόλαο Σιδωράκη την ομάδα MoC Architecture Collaborative.  Έχει εργαστεί σε Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία, σε διαφορετικά γραφεία και περιβάλλοντα ένα εκ των οποίων είναι το γραφείο Kengo Kuma & Associates στο Παρίσι. Συμμετείχε στο Ελληνικό περίπτερο της Biennale di Venezia 2016 με την πρόταση ‘‘Strongholds of Memory’’, και έχει διακρίσεις σε μία σειρά εθνικών και διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Πληροφορίες
Το Εργαστήρι του Θόδωρου
Προπυλαίων 34, Αθήνα 117 42 ( Στάση Μετρό Συγγρού Φίξ & Ακρόπολη)
Εγκαίνια: Παρασκευή 21.10.2022, 19:00-22:00


RELATED ARTICLES