Το Vital Blue είναι το νέο πρότυπο κατασκευαστικό έργο της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ σχεδιασμένο από το γραφείο Sgoutas Architects που έχει ως στόχο να αναδιαμορφώσει τον τρόπο που κατανοούμε τους οικιστικούς χώρους και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ του δομημένου χώρου και του περιβάλλοντός του. Αποτελεί ένα αστικό κτίριο με πολυτελείς κατοικίες πολλαπλών επιπέδων στο Golf της Γλυφάδας. Η πολυτελής εσωτερική διακόσμηση του Vital Blue, βασισμένη σε υφές, υλικά και έπιπλα από brands υψηλού κύρους, ανάγει την ποιότητα της καθημερινής ζωής στο υψηλότερο επίπεδο.

 -text by the authors

Αρχιτεκτονική

Σε αρχιτεκτονική από τη Sgoutas Architects, όλη η ιδέα αποσκοπεί στη δημιουργία εξατομικευμένων χώρων, ενώ το πράσινο – βιώσιμο αποτύπωμα του κτιρίου, προσφέρει ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Κάθε κατοικία Vital Blue είναι μοναδική σε σχήμα, μέγεθος και σχεδιασμό.

Εξωτερικά δημιουργήθηκε ένα «κέλυφος» που μοιάζει με θαλάσσιο όχημα με τα δικά του «πανιά» ή «φτερά», το οποίο καλύπτει και ενοποιεί τον όγκο της κατασκευής. Ο σχεδιασμός της πρόσοψης λειτουργεί, επίσης, ως μέσο προστασίας της ιδιωτικής ζωής προσφέροντας σκίαση και ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας. Τα μεγάλα ανοίγματα του «κελύφους» επιτρέπουν την πρόσβαση καθαρού αέρα και φυσικού φωτός στο κτίριο, δίνοντας αίσθηση διαφάνειας και φωτοδιαπερατότητας.

Τα ιδιαίτερα στοιχεία του νερού και του πρασίνου αναδεικνύουν τον σχεδιασμό του κτιρίου, ενώ οι ιδιωτικές πισίνες κάθε κατοικίας και το φυτεμένο δώμα, αποτελούν χαρακτηριστικά του Vital Blue που συντελούν καθοριστικά σε μια ολιστική εμπειρία διαβίωσης.

Κτίριο

Το έργο Vital Blue διαφέρει της συνήθους προσέγγισης σχεδιασμού και κατασκευής κτιρίων. Αποτελείται από 8 πολυεπίπεδες, ειδικού σχεδιασμού κατοικίες που εκτείνονται στους 5 ορόφους του κτιρίου.

Αν και το Vital Blue είναι μια πολυκατοικία, κάθε ένα από τα διαμερίσματα διαθέτει την ιδιωτικότητα που απαιτείται. Κάθε κατοικία είναι εντελώς αυτόνομη, ενώ παράλληλα παραμένει ως μονάδα που λειτουργεί αρμονικά σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες του κτιρίου. Η οργανικά διαμορφωμένη πρόσοψη ενοποιεί τη δομή και υπογραμμίζει την κομψή μορφή του κτιρίου. Τα μεγάλα ανοίγματα σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό του, παρέχουν ανεμπόδιστο φως και αερισμό, ενώ προσφέρουν τη μέγιστη ιδιωτικότητα.

Οι ιδιαίτερα λειτουργικοί χώροι, τα μεγάλα μπαλκόνια, η ανεμπόδιστη θέα, οι ιδιωτικές πισίνες, η πράσινη στέγη, οι ευρύχωρες ιδιωτικές αυλές, η χρήση ανανεώσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και η έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μας εισάγουν σε μια νέα εποχή αστικών κτιρίων. Η σύνθετη κατασκευή του νέου αυτού δομικού πλαισίου βασίζεται στην υλοποίηση μίας εξειδικευμένης στατικής μελέτης χωρίς περιορισμούς στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, η οποία κατέστησε δυνατά όλα τα παραπάνω.

Εσωτερική διακόσμηση 

Η εσωτερική διακόσμηση του Vital Blue ενσωματώνει πινελιές της φύσης στο αστικό περιβάλλον διαβίωσης. Νερό, φωτιά και πρωτογενή υλικά όπως ξύλο, μάρμαρο και πέτρα, σε συνδυασμό με το φυσικό φως και τα φυτά εξαλείφουν τα όρια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.

Η λειτουργικότητα και η βέλτιστη ροή αποτελούν καθοριστικά γνωρίσματα της εσωτερικής διακόσμησης, ενώ οι καθαρές γεωμετρίες, οι αδιάκοποι όγκοι, οι μεγάλες επιφάνειες από υλικά υψηλής ποιότητας, καθώς και οι χώροι διπλού ύψους, ενισχύουν την αίσθηση ευρυχωρίας και πολυτέλειας. Η φαινομενική, αλλά και ρεαλιστική σύνδεση με τις πισίνες μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων και της ανεμπόδιστης θέας στη φύση που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα πίσω από το «κέλυφος» του κτιρίου, απογειώνουν την εμπειρία διαβίωσης.

Κατασκευή & Στατική Μελέτη

Ο ειδικός δομικός σχεδιασμός του Vital Blue βασίστηκε κυρίως στην παροχή μέγιστης ανθεκτικότητας σε περίπτωση σεισμού, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδική αρχιτεκτονική δομή που διακρίνεται από την ελαφρότητα, τα μεγάλου πλάτους ανοίγματα και τα μεγάλα μπαλκόνια με τις πισίνες.

Οι «πυρήνες» της κατασκευής, αποτελούμενοι από κάθετες κολώνες με ενισχυμένο μπετόν, φιλοξενούν την κύρια σκάλα και τον ανελκυστήρα διασφαλίζοντας τη στιβαρότητα του κτιρίου. Το μπετόν που χρησιμοποιήθηκε για αυτή τη σύνθετη κατασκευή είναι ειδικής σύνθεσης με αντοχή στο νερό και την υγρασία, δεδομένου ότι το Vital Blue αποτελεί ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα.

Υψηλής ποιότητας κατασκευή με πιστοποίηση TUV HELLAS

Η TUV είναι ένας διεθνής οργανισμός που διασφαλίζει την κατασκευή ασφαλέστερων και πιο βιώσιμων κτιρίων. Για να πιστοποιηθεί ένα κτίριο σύμφωνα με την TUV, τα πρότυπά του πρέπει να συμμορφώνονται με τις τεχνικές οδηγίες, τις οδηγίες ασφαλείας και τις κατευθυντήριες γραμμές απόδοσής της, με στόχο να διασφαλιστεί η αριστεία σε όλες τις παραπάνω πτυχές.

Η εύρεση κτιρίων που επιθεωρούνται και πιστοποιούνται από την TUV δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, καθώς σκοπός τους στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι η μαζική χρήση και όχι η επίτευξη συγκεκριμένων δεικτών KPIs. Το Vital Blue αποτελεί ένα έργο που αντανακλά την επόμενη γενιά κτιρίων, σχεδιασμένο να προσφέρει στους ιδιοκτήτες του μια νέα, μοναδική εμπειρία, όχι μόνο όσον αφορά στην ποιότητα κατασκευής που συνδυάζει αντοχή και ασφάλεια αλλά και τη διαχείριση ενέργειας που συντελεί στη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και οικολογικού αποτυπώματος.

Πρότυπα Ασφαλείας

Το κτίριο έχει σχεδιαστεί ως ένα σύνολο πολυτελών κατοικιών υψηλής ποιότητας και απαιτήσεων, ώστε να καλύπτει τα υψηλότερα πρότυπα διαβίωσης. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ασφάλεια που προσφέρει. Για το σκοπό αυτό, στο κτίριο έχουν εγκατασταθεί μέτρα φυσικής ασφάλειας, αλλά και σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής προστασίας.

Το Vital Blue προσφέρει μια ποικιλία μέτρων ασφαλείας. Ενδεικτικά:

  • Φυλάκιο/θυρωρείο για ελεγχόμενη είσοδο στο συγκρότημα
  • Κλειστό κύκλωμα με κάμερες ασφαλείας σε κοινόχρηστους χώρους και περιμετρικά του κτιρίου – CCTV
  • Σύστημα ασφαλείας πολλαπλών επιπέδων στους χώρους στάθμευσης
  • Είσοδος στο συγκρότημα με προηγμένο σύστημα καταγραφής και χρήση μοναδικών κωδικών ασφαλείας για αυτόματο κλείδωμα
 Ένα κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Το Vital Blue δεν είναι απλώς ένα ακόμη πολυτελές αστικό κτίριο, αλλά μία βιώσιμη οντότητα που αντανακλά τη φιλοσοφία και το όραμα της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ για τη δημιουργία ενός πιο «πράσινου» κόσμου.

Ένα ενεργειακά αποδοτικό κτίριο που συμβάλλει στη δημιουργία πιο βιώσιμων οικοσυστημάτων διαβίωσης, ιδιαίτερα ως μέρος ενός οικοσυστήματος αστικών κατοικιών. Έτσι, το κόστος ζωής μειώνεται, ενώ η ποιότητά της ανάγεται σε υψηλότερα και πολυτιμότερα επίπεδα. Ταυτόχρονα, αυτή η τάση για ανάπτυξη συμπεριλαμβάνει την ολιστική θεώρηση της ποιότητας της ακίνητης περιουσίας.

Η Vital Blue παρέχει:

  • Δωρεάν πιστοποιημένο «πράσινο» ηλεκτρικό ρεύμα, προπληρωμένο για 20 χρόνια
  • Κτίριο και κατοικίες αποκλειστικά ενεργειακής κλάσης Α+
  • Υβριδικά φωτοβολταϊκά – ηλιακά πάνελ για ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό
  • Προηγμένος υδατοστεγής σκελετός και κέλυφος
  • Φυτεμένο δώμα
  • Προηγμένο σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης

Plans

Credits & Details

Real estate development: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ properties

Κατασκευή: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ κατασκευαστική εταιρεία

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: ΣΓΟΥΤΑΣ αρχιτέκτονες

Στατική μελέτη: CUBUS HELLAS LTD

Μηχανολογική Μελέτη: CONAP LP

Εσωτερική διακόσμηση & φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: GHOST Designers

Εξωτερικές φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Γιώργος Κατσουγκρής

Ολοκλήρωση έργου: Άνοιξη 2024 


RELATED ARTICLES