The Wave, τo νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων στη Λ. Συγγρού με την υπογραφή των συστημάτων Skyline της ALUMINCO

Tα συστήματα Skyline της ALOUMINCO υπηρέτησαν τις αρχές του βιώσιμού σχεδιασμού προσδίδοντας minimal αισθητική, ενισχυμένο φυσικό φωτισμό και εξαιρετικά επίπεδα θερμικής και ακουστικής άνεσης στο “πράσινο” κτίριο γραφείων “The Wave” των Tsolakis Architects.

Η ALUMINCO, πάντα με το brand της, «ντύνει» με τα προηγμένα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου που παράγει εμβληματικά κτίρια, προάγοντας λύσεις που εστιάζουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. 

Τα συστήματα αλουμινίου της ALUMINCO, αποτελούν κορυφαία επιλογή σε όλο τον κόσμο, όπως επιβεβαιώνει μια σειρά έργων της, εντός και εκτός συνόρων. 

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο αφορά την ανακατασκευή επταώροφου κτιρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Συγγρού στην Αθήνα. Το κτίριο βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, επί της Λεωφόρου Συγγρού, η οποία αποτελεί μια σημαντική αρτηρία στο οδικό σύστημα της Αθήνας και στον άξονα της οποίας αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες, κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία. Η νέα αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτηρίου αποκτά κεντρικό ρόλο καθώς διαμορφώνει το αστικό και πολιτισμικό τοπίο ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως πρωτεύον επικοινωνιακό μέσο για την ανάδειξη του κτιρίου ως τοπόσημο. 

H νέα πρόσοψη του κτηρίου, σχεδιασμένη από την αρχιτεκτονική ομάδα Tsolakis Architects, είναι εμπνευσμένη από την αέναη κινητικότητα της Λεωφόρου Συγγρού η οποία μεταφράζεται σε μια κίνηση κύματος (η οποία ταυτόχρονα δημιουργεί το σύστημα σκίασης) και δίνει στο έργο το όνομα «The Wave – το Κύμα».

Η πρόκληση

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να επιτευχθεί, ένα κτήριο που ως στοιχείο του αστικού ιστού θα δημιουργεί μια ροή γεγονότων, η οποία θα ανταποκρίνεται στην κινητική εμπειρία της διέλευσης της Λεωφόρου Συγγρού. Αναλύοντας τη σχέση του κτίσματος με την ευρύτερη περιοχή, προτάθηκε η μεταφορά του κεντρικού άξονα κίνησης πάνω στην όψη της λεωφόρου Συγγρού. Το γεωμετρικό ανάλογο της αποτύπωσης αυτής της χειρονομίας αποτέλεσε τον δυναμικό παράγοντα επεξεργασίας της όψης.

Κρατώντας ως έμπνευση την εμπειρία της κίνησης, σχεδιάστηκε ένα σύστημα αντίστοιχο με τη χρονοφωτογραφία που επιτυγχάνει την αντίληψη της κίνησης αυτής μέσω μίας αυτοτελούς και εύληπτης εικόνας. Μεταφράζοντας λοιπόν την κίνηση σε αρχιτεκτονική μορφή, δημιουργήθηκε ένα σύστημα κατακόρυφων στοιχείων το οποίο απαρτίζεται από εξηντατέσσερις περσίδες κυματοειδούς μορφής, ειδικής κατασκευής, με μοναδικό ανάπτυγμα η κάθε μια.

Η φαινομενική κίνηση των περσίδων εντείνεται από τις εναλλαγές των σκιών, με αποτέλεσμα να αλλάζει η εικόνα της πρόσοψης σε ένα διαρκές παιχνίδισμα με το ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τις βραδινές ώρες, η μόνιμη εγκατάσταση φωτισμού, η οποία έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για κάθε σημείο, γωνία και πτερύγιο της όψης, ενισχύει τη μοναδική ταυτότητα του έργου, εντάσσοντάς το με ήπιο και βιώσιμο τρόπο στο νυχτερινό τοπίο της πόλης.

Μία μελετημένη αλληλουχία πολύ ήπιων διακυμάνσεων λευκού φωτός συνδιαλέγεται με το σκοτάδι και διατρέχει το περίβλημα του κτιρίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προστασία του ευρύτερου αστικού περιβάλλοντος από τη φωτορύπανση. Έτσι, τα φωτιστικά σώματα ελέγχονται από εξειδικευμένα συστήματα, ώστε να λειτουργούν σε πολύ χαμηλές λαμπρότητες.

Το αποτέλεσμα

Ο σχηματισμός της όψης αποτελεί στοιχείο βιοκλιματικού σχεδιασμού καθώς ανταποκρίνεται στον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας, όπως επίσης και στοιχείο μεταβλητότητας καθώς ο κάνναβος της όψης δίνει πολλαπλές δυνατότητες άρθρωσης στο εσωτερικό του κτιρίου. Το δώμα ανοίγεται προς την εντυπωσιακή θέα της Ακρόπολης, μέσω της δημιουργίας χώρου καθιστικού ο οποίος πλαισιώνεται από πράσινο.

Βασικό μέλημα της μελέτης ήταν το κτίριο να ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, το έργο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε ώστε να λάβει πιστοποίηση LEED Gold, καθώς συντάχθηκε και ειδική μελέτη παραμετροποίησης του συστήματος περσίδων της όψης, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη έλευση του φωτός στο εσωτερικό και να επιτυγχάνεται η συνολική άνεση. 

Τα προηγμένα συστήματα αλουμινίου της εταιρίας, απέδωσαν σημαντικά και ουσιαστικά στο βασικό μέλημα της μελέτης. To ανοιγόμενο-ανακλινόμενο W85 HS VIEW MASTER και το ανασυρόμενο SL2700 GREAT WIDE της συλλογής Skyline απάντησαν επιτυχώς στις αρχές του βιώσιμού σχεδιασμού αλλά και προσέδωσαν minimal αισθητική, ενισχυμένο φυσικό φωτισμό και εξαιρετικά επίπεδα θερμικής και ακουστικής άνεσης.

Αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects
Αρχιτεκτονική τοπίου Ecoscapes
Σύμβουλος Leed D-Carbon
Development Prodea Investments
Project management Focal
Κατασκευή Redex
Συστήματα Aluminco SKYLINE W85 HS, SKYLINE SL2700
Περιοχή Αθήνα
Χώρα Ελλάδα
Φωτογραφία Pygmalion Karatzas


RELATED ARTICLES