Το τμήμα Research & Development του αρχιτεκτονικού γραφείου Aedas που εδρεύει στο Λονδίνο, σε στενή συνεργασία με τους μηχανικούς Thornton Tomasetti και phaconsult εκπόνησαν μια προμελέτη για τον διαγωνισμό Taiwan Tower στο πάρκο Gateway της πόλης Taichung στην Ταϊβάν. Οι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν το σχήμα του πύργου από τη μορφή που προκύπτει όταν ένα βότσαλο χτυπά την επιφάνεια του νερού. Η αρχιτεκτονική σύνθεση εκμεταλλεύεται σε κάτοψη την υπάρχουσα γεωμετρία του πάρκου, χρησιμοποιώντας ως κάναβο τα ομόκεντρα τόξα που δημιουργούνται από τον γειτονικό αστικό χώρο. Έτσι, σε συνδυασμό με τους κυματισμούς της κεντρικής μορφής του πύργου, δημιουργούνται μια σειρά από λωρίδες που υφαίνονται γύρω από τον πύργο και οργανώνουν το περιβάλλοντα χώρο δημιουργώντας πλατώματα, γέφυρες και μονοπάτια καθώς και την κύρια φέρουσα κτιριακή δομή. Η Aedas R&D και Thornton Tomasetti ανέπτυξαν από κοινού ένα παραμετρικό τρισδιάστατο υπολογιστικό μοντέλο για τον έλεγχο της μορφής του πύργου, τον ακριβή προσδιορισμό της μέγιστης ωφέλιμης επιφάνειας των χώρων και τον καθορισμό του αριθμού, μεγέθους, συχνότητας περιστροφής και κατανομής των φέρουσων στοιχείων ώστε να ικανοποιούνται συγχρόνως τόσο οι στατικές όσο και οι αρχιτεκτονικές απαιτήσεις. Οι περιμετρικές λωρίδες είναι δύο τύπων: οι φαρδύτερες λειτουργούν ως φέροντα στοιχεία και οι λεπτότερες συντελούν στην ακαμψία της κατασκευής.


Μεγάλη προσοχή έχει επίσης δοθεί στη μείωση των ενεργειακών αναγκών του πύργου στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό. Η υιοθέτηση παθητικών στρατηγικών σχεδιασμού, όπως η ενσωμάτωση ενός κεντρικού αίθριου και η μείωση του βάθους της κτιριακής πλάκας, βοηθάνε ώστε να καταστεί δυνατός ο φυσικός φωτισμός και αερισμός των χώρων. Σχεδιαστικά, η μετακίνηση την γυάλινης πρόσοψης προς τα μέσα συντελεί στην εν μέρει σκίαση του κτιρίου και την μείωση της πολυπλοκότητας, του κόστους και του χρόνου κατασκευής. Επιπροσθέτως, προτείνεται η χρήση αιολικής ή και ηλιακής ενέργειας, η συλλογή βρόχινου νερού, η χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας καθώς και η παραγωγή και εκμετάλλευση βιο-καύσιμων που θα προέρχονται από την καλλιέργια φυκών σε ειδικά διαμορφωμένα δοχεία.

Χωροθετικά, η φαρδιά βάση του πύργου φιλοξενεί ένα ελικοειδές μουσείο, καθώς και πολλά επίπεδα γραφειακών και συνεδριακών χώρων. Στην κορυφή βρίσκεται ένα παρατηρητήριο και χώροι συνεστίασης. Γύρω από το κτίριο, σχηματίζεται μια μεγάλη λεκάνη η οποία συνθετικά επιτρέπει μια ομαλότερη μετάβαση από το οριζόντιο τοπίο στο ψηλό οικοδόμημα και αρχιτεκτονικά συμβάλει στη δραματοποίηση της υποδοχής των επισκεπτών. Μέσα από μια σειρά από πεζογέφυρες, το κτίριο είναι δημοσίως προσβάσιμο στο επίπεδο του εδάφους. Εκεί χωροθετείται ο κεντρικός χώρος υποδοχής και η είσοδος του μουσείου το οποίο έχει τον δικό του χώρο υποδοχής ένα επίπεδο πιο κάτω. Τα γραφεία προσεγγίζονται από ένα ξεχωριστό ζεύγος πεζογέφυρων που οδηγούν στο πρώτο επίπεδο όπου βρίσκεται η υποδοχή των γραφείων και μία καφετέρια. Εναλλακτικά ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει σπειροειδή μονοπάτια προς τον πάτο της λεκάνης όπου στεγάζονται επιπλέον λειτουργίες του συγκροτήματος.

Περισσότερες πληροφορίες για την Aedas R&D στη διέυθυνση: http://aedasresearch.com



Έργο: Taiwan Tower
Εργοδότης: Taichung City Government, Taiwan, R.O.C.
Τοποθεσία: Gateway Park, Taichung City
Προϋπολογισμός: 6,7B NT$ ; 145M GBP
Αρχιτέκτονας: Aedas Architects / Aedas R&D
Συνεργάτες: Thornton Tomasetti (Structural Engineers), PHA consult (Environmental Engineers), Davis Langton (Quantity Surveyor)
Κτήριο: 95,000 m2
Μουσειακός χώρος: 5,000 m2
Γραφειακός χώρος: 10,000m2
Παρατηρητήριο, Εστιατόριο: 650m2
Περιβάλλων χώρος: 40,000m2
Ύψος: 370m
Επιφάνεια όψης: 23,000 m2

Διαχειριστές έργου: Peter Oborn, John Nordon

Επικεφαλής μελέτης: Ραφαήλ Μπακόλας
 
Ομάδα συνεργατών: Colin Brown, Jonatan Schumacher, Tanya de Hoog, Les Postawa, Scott Smith, Piers Hearth, Jake Atwood-Harris, Steve Watts, David Macintyre, Rachel Coleman
 
Μελετητική ομάδα: Dan Rigamonti, Danny Austin, John Mason, Davinder Ranu
Archisearch - μακέταΜΑΚΕΤΑ
Archisearch - διάγραμμα ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Archisearch - διάγραμμαΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Archisearch - διάγραμμαΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Archisearch - κατόψειςΚΑΤΟΨΕΙΣ
Archisearch - τοπογραφικόΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ
Archisearch - διάγραμμα σύνδεσης με αστικό ιστόΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνισηΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

RELATED ARTICLES