Η Revergo Architecture με το έργο της Tetrising the Void | shortlisted σε Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό

Η Revergo Architecture με την πρότασή της Tetrising the Void  συμπεριλήφθηκε στις 9 shortlisted προτάσεις που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού για τα 6 βραβεία του διαγωνισμού.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Το έργο αφορά στην επέκταση και προσθήκη ενός ορόφου στο βρεφονηπιακο σταθμό επί της οδού Υπαπαντής 34 και Παπαστράτου. Στο υπάρχον οικόπεδο, επιφάνειας 371,50 τ.μ. λειτουργεί σήμερα παιδικός σταθμός με δυναμικότητα 42 βρεφών, που στεγάζεται σε ισόγειο κτίσμα επιφάνειας 194,50 τ.μ.

Η πρόταση αφορά στον ανασχεδιασμό του υπάρχοντος κτιρίου, την επέκταση και προσθήκη ορόφου καθώς και τον ανασχεδιασμό του προαύλιου χώρου του σχολείου με στόχο την προσαρμογή του κτιρίου στις νέες προδιαγραφές λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και την αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων παιδιών. Παράλληλα το κτίριο οφείλει να δημιουργεί ένα ενιαίο αρχιτεκτονικά σύνολο που θα αναβαθμίσει την περιοχή επέμβασης με μια νέα αισθητική πρόταση και θα προσφέρει στους δημότες σύγχρονες και ποιοτικές παροχές.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Η περιοχή του βρεφονηπιακού σταθμού μελετήθηκε ενδελεχώς προκειμένου να αποτελέσει το έναυσμα και το αρχικό ερέθισμα για το σχεδιασμό ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου, που επιχειρεί αφενός να ενταχθεί σε ένα ποικιλόμορφο αστικό τοπίο του Πειραιά, και αφετέρου να προτείνει μια νέα μορφή βρεφονηπιακού σταθμού, ανοιχτού και φιλόξενου για τους κατοίκους της γειτονιάς.

Πρόκειται για μια οικιστική περιοχή που παρουσιάζει έντονο κτιριακό ανάγλυφο, μικρούς και ελάχιστους χώρους πρασίνου, ενώ σηματοδοτείται και από το παρακείμενο του οικοπέδου εργοστάσιο της Κοπής (το μεγαλύτερο στρατιωτικό εργοστάσιο στην Ελλάδα παραγωγής αντικειμένων στρατιωτικού ιματισμού).

Το υπάρχον κτίριο της μελέτης και ο αύλειος χώρος του, αναπτύσσονται ακριβώς απέναντι από το εργοστάσιο, έχοντας ένα σκληρό μέτωπο προς την πλευρά της οδού Υπαπαντής, ενώ προς την πλευρά της Παπαστράτου συνορεύει με ένα μικρό πάρκο απέναντι του δρόμου, το μοναδικό σημείο πρασίνου της περιοχής. Το κτίριο σήμερα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη σύνδεση οπτική ή και χωρική με το πάρκο, καθώς ο κτιριακός του όγκος πλην ενός μικρού περάσματος των 2 μέτρων λειτουργεί σαν φράγμα προς το πάρκο.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Η παρούσα πρόταση αναγνωρίζει το υπάρχον σύνθετο κτιριακό ανάγλυφο και επιχειρεί μια σχέση σύνδεσης με αυτό. Τα κτίσματα που περιβάλλουν το κτίριο μελέτης εμφανίζουν μια βαθμιδωτή ανάπτυξη. Το ίδιο και ο υπαίθριος χώρος του παιδικού σταθμού που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα.

Η πρόταση ακολουθεί το ανάγλυφο της περιοχής, το επεκτείνει και χρησιμοποιώντας την έννοια του κενού ως συνθετικό εργαλείο, δημιουργεί ένα tetris όγκων με πλήρη και κενά, υπαίθριους, ημι-υπαίθριους και κλειστούς χώρους. Ένα νέο βαθμιδωτό κτίριο γεννάται με ενδιάμεσα επίπεδα που συνδέουν τον ισόγειο χώρο του υφιστάμενου κτιρίου με την κυρίως προσθήκη του ορόφου. Το νέο σύνολο αποτελείται από 3 όγκους σε 3 επίπεδα και δύο προαύλιους χώρους σε δύο διαφορετικές στάθμες. Το ισόγειο που επεκτείνεται και τον όροφο και το δώμα που προστίθενται και συμβάλλουν στην ενίσχυση του βαθμιδωτού αναγλύφου της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα η κάλυψη του ισόγειου χώρου αυξάνεται προς την οδό Υπαπαντής για να φιλοξενήσει τις νέες λειτουργίες του βρεφονηπιακού σταθμού. Η υπάρχουσα σύνδεση του κτιρίου με το πάρκο αναγκαστικά διακόπτεται αλλά σχηματίζεται μια νέα οπτική και ουσιαστική σχέση με αυτό, μέσω της προσθήκης του ορόφου.

Ένας βαθμιδωτός όγκος προστίθεται και αποτελεί το μέσο για την υπαίθρια σύνδεση του ισογείου με τον όροφο αλλά την πορεία προς τη νέα εκτόνωση του βρεφονηπιακού σταθμού προς το πάρκο. Μπορεί κανείς τώρα εισερχόμενος στον αύλειο χώρο να ανέβει προς το αμφιθέατρο, να διασχίσει τον ημιυπαίθριο χώρο στον οποίο καταλήγει στον όροφο, και κατευθυνόμενος προς το πάρκο, να βρει τη φύτευση να του αποκαλύπτεται σταδιακά.

Η ενίσχυση της φύτευσης στην περιοχή αποτελεί βασική συνθετική επιδίωξη. Στο επίπεδο του δρόμου, παρτέρια φύτευσης λειτουργούν σαν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις θέσεις στάθμευσης και τον προαύλιο χώρο των νηπίων ενώ το δάπεδο ασφαλείας της αυλής (από 100% ανακυκλωμένο ελαστικό) χρωματίζεται πράσινο, δημιουργώντας μια τεχνητή επιφάνεια υπενθύμισης πρασίνου. Ανεβαίνοντας κανείς στον όροφο η φύτευση πληθαίνει. Χαμηλού ύψους παρτέρια χρησιμοποιούνται ως χώροι εκπαίδευσης για τα παιδιά, που μαθαίνουν να καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα. Στο ακόμα ψηλότερο επίπεδο του δώματος, η συνολική ελεύθερη επιφάνεια καλύπτεται από φύτευση σε μηχανικό υπόστρωμα.

Τέλος, το εξωτερικό αμφιθέατρο με μια μεταλλική κατασκευή στην αυλή του ισογείου μετατρέπεται σε υπαίθριο σινεμά και αξιοποιείται για προβολές κατά τη διάρκεια των ημερών λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών όσο ο σταθμός είναι κλειστός προτείνεται η αξιοποίηση του σινεμά από τη Δήμο για πληθώρα εκδηλώσεων.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ
Το νέο κτίριο όπως αναφέρθηκε παραπάνω αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και θα φιλοξενεί συνολικά 42 νήπια και 10 βρέφη. Το ισόγειο φιλοξενεί χώρους γραφείων και βοηθητικές χρήσεις, καθώς και τις αίθουσες απασχόλησης και ύπνου των νηπίων, στον όροφο αναπτύσσονται οι αίθουσες απασχόλησης και ύπνου των βρεφών, η κουζίνα και χώροι αποθήκευσης και καθαριότητας, ενώ στο δώμα εγκαθίστανται οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις και το φυτεμένο δώμα.

Οι αίθουσες ύπνου και απασχόλησης νηπίων και βρεφών τοποθετούνται σε νότιο προσανατολισμό ενώ οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται στα τυφλά σημεία του οικοπέδου. Η κατακόρυφη κίνηση εσωτερικά του σταθμού επιτυγχάνεται με ένα κεντρικό κλιμακοστάσιο με ανελκυστήρα ειδικών δια-στάσεων για την εξυπηρέτηση ανθρώπων με αναπηρία. Φεγγίτες ενισχύουν το φυσικό φωτισμό στους βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους του ορόφου.

Οι δύο προαύλιοι χώροι, επιφάνειας 97.77τ.μ. για το ισόγειο και 106.53 για τον όροφο χρησιμοποιούνται εκ περιτροπής για τον αυλισμό των νηπίων κατά τμήμα ενώ σε αυτούς προστίθενται εκπαιδευτικά παρτέρια φύτευσης για τα παιδιά του σταθμού.

Η πρόταση συμπεριλήφθηκε στις 9 shortlisted προτάσεις που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού για τα 6 βραβεία.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
Τίτλος έργου| Tetrising the Void
Αρχιτεκτονική Μελέτη | Revergo Architecture
Ομάδα μελέτης | Γεωργία Φραδέλου, Βασιλική Ασπρογέρακα, Κυριάκος Γιαννακίδης
Σύμβουλος Αρχιτέκτων | Γιώργος Κέντζογλου
Διαγωνισμός | Ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων για την Επέκταση και Προσθήκη ορόφου στον Βρεφονηπιακό Σταθμό επί των οδών Υπαπαντής 34 και Παπαστράτου
Τοποθεσία| Πειραιάς
Στατική Μελέτη | Χρήστος Φραδέλος
Η/Μ Μελέτη | Στέλιος Σιμόπουλος


RELATED ARTICLES